«Το ελληνικο μελι ειναι οχι μονο ασφαλες αλλα και πλουσιο σε βιοδραστικα συστατικα»

Διαβεβαίωση από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από δημοσιεύματα για δήθεν επικίνδυνα ελληνικά μέλια

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικίνδυνα ελληνικά μέλια.

 

Παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης η ομοσπονδία επισημαίνει πως στις αρχές Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε αρκετούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους άρθρο με τίτλο «3 στα 4 μέλια περιέχουν φυτοφάρμακα» διανθισμένο ανάλογα με τον ιστότοπο με προσθήκες όπως «τρώμε δηλητήριο», «προσοχή!» κλπ. Ωστόσο ο σωστός τίτλος θα ήταν «3 στα 4 μέλια περιέχουν φυτοφάρμακα επικίνδυνα για τις μέλισσες».

 

Όποιοι αποφάσιζαν να κλικάρουν το άρθρο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, και δεν έμεναν στην πληροφορία ότι το μέλι είναι επικίνδυνο άρα να μην τρώμε, θα διάβαζαν παρακάτω ότι  δεν πρόκειται για οποιαδήποτε φυτοφάρμακα αλλά συγκεκριμένα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα σε ποσότητες που απειλούν τη μέλισσα κι όχι τον άνθρωπο κι ότι η έρευνα έγινε για να δείξει πόσο επικίνδυνα είναι για τις μέλισσες και όχι για τους καταναλωτές μελιού.

 

Μια μέλισσα ζυγίζει ένα δέκατο του γραμμαρίου. Ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο ζυγίζει 75 κιλά. Η διαφορά είναι τεράστια! Σύμφωνα με την έρευνα οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν κυμαίνονταν μεταξύ 1-56 δισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου ενός ή περισσοτέρων νεονικοτινοειδών ανά γραμμάριο μελιού. Αυτές οι απειροελάχιστες ποσότητες  μπορεί να βλάπτουν μια μέλισσα, αλλά ένας άνθρωπος θα έπρεπε να φάει πολλά κιλά μελιού τη μέρα για να πάρει απλώς τη μέγιστη επιτρεπτή δόση.

 

Αλλά το πρόβλημα με αυτή την ανάρτηση, όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, δεν είναι μόνο ο παραπλανητικός τίτλος. Το βασικότερο είναι ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε τρία χρόνια πριν, το 2017, στο έγκριτο περιοδικό Science [1] και πιθανά συνετέλεσε σε κάποιο βαθμό μαζί με πολλές άλλες έρευνες στο να απαγορευθούν στις 29 Μαΐου 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3 από τα 5 νεονικοτινοειδή που βρέθηκαν στα μέλια της έρευνας κι ένα τέταρτο στις 13 Ιανουαρίου του 2020.

 

Από το 2005 μια ογκώδης επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει αυτά που βίωναν οι μελισσοκόμοι βλέποντας τις μέλισσές τους να χάνονται. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων γνωμοδότησε υπέρ της απαγόρευσης τριών νεονικοτινοειδών ήδη από το 2013. Πλήθος περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων απαίτησαν αυτή την απαγόρευση.

 

«Δημιουργείται καχυποψία για το ελληνικό μέλι»

 

«Είναι το λιγότερο θλιβερό να παραποιείται αυτή η πραγματικότητα και να συκοφαντείται το μέλι» τονίζει η Ομοσπονδία για να εξηγήσει πως «στον Έλληνα αναγνώστη που διαβάζει ότι το 75% των μελιών παγκοσμίως περιέχουν φυτοφάρμακα δημιουργείται καχυποψία για το ελληνικό μέλι. Αυτό που θα έπρεπε να στηρίζουν και να προωθούν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, όχι μόνο για να στηρίξουν τους 23.000 Έλληνες μελισσοκόμους και τις οικογένειές τους, αλλά για να βοηθήσουν τον καταναλωτή να επιλέξει ένα άριστο ποιοτικά και ασφαλές μέλι».

 

Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως «το ελληνικό μέλι παράγεται κατά 95% σε φυσικά άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιέργειες. Μόνο το 28% της έκτασης της Ελλάδας καλλιεργείται και πολλά στρέμματα αφιερώνονται στην ελιά, το αμπέλι και τα σιτηρά που δεν τα επισκέπτονται μέλισσες, καθώς δεν τη χρειάζονται για να γονιμοποιηθούν. Ανεξάρτητα από την επικονίαση που παρέχουν οι μέλισσες σε οπωροφόρα, όσπρια και κηπευτικά, πολύ σπάνια παράγουν από αυτά μέλι σε ποσότητα που να τρυγήσει ο μελισσοκόμος».

 

«Επιτακτική η ανάγκη να διορθωθεί η εσφαλμένη αντίληψη που δημιουργήθηκε»

 

Ένα 80-85% του ελληνικού μελιού, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ανάλογα τη χρονιά, προέρχεται από τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου, του ελάτου και της βελανιδιάς και το υπόλοιπο προέρχεται από τα άνθη της καστανιάς, του θυμαριού, της ερείκης, της κουμαριάς, του πολύκομπου, του παλιουριού, της ακακίας και άλλων μη καλλιεργούμενων φυτών. Στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό το ποσοστό του μελιού που παράγεται από βαμβάκι, ηλίανθο και ελαιοκράμβη το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί πλέον να περιέχει νεονικοτινοειδή. Αντίθετα, τα δύο τελευταία είδη μελιού αποτελούσαν και αποτελούν ως και το 70% της παραγωγής πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

 

«Το ελληνικό μέλι είναι όχι μόνο ασφαλές αλλά και πλούσιο σε βιοδραστικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, πρεβιοτικά και φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να διορθωθεί η εσφαλμένη αντίληψη που δημιουργήθηκε στους αναγνώστες με την ανάρτηση αυτή, η οποία παραπληροφορεί το κοινό και συκοφαντεί το μέλι και ιδίως το ελληνικό μέλι» υπογραμμίζει κλείνοντας η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

Παραπομπές

[1]https://science.sciencemag.org/content/358/6359/109

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32018R0783

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32018R0784

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0785&from=ES

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32020R0023

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.