Κρισιμος για τη δημοσια υγεια ο περιορισμος της αλογιστης χρησης αντιβιοτικων

Να εφαρμόσουν τον νέο νόμο της χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με συνταγογράφηση καλούν οι πρόεδροι των υγειονομικών Συλλόγων της Ροδόπης

Απολύτως αναγκαία για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας θεωρούν την θεσμοθέτηση της χορήγησης των αντιβιοτικών μόνο με ειδική συνταγή οι Υγειονομικοί Σύλλογοι της Ροδόπης, καλώντας τόσο τους συναδέρφους τους όσο και τους πολίτες να την εφαρμόσουν.

 

Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Βασίλειο Τσανίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανωτέρας βίας.

 

Όπως εξήγησαν οι δύο πρόεδροι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο περιορισμός της χρήσης των αντιβιοτικών, μπορεί να ανασχέσει τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από την αλόγιστη χρήση τους, που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.

 

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος: «Οι υγειονομικοί να περιφρουρήσουν την χορήγηση αντιβιοτικών μόνο όταν είναι επιστημονικά απαραίτητο»

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος, θέλουν να τονίσουν με αυτό τον τρόπο τη σπουδαιότητα του νομοθετήματος αυτού, που αφορά τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο μετά από ιατρική συνταγή, κυρίως ηλεκτρονική και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις χειρόγραφες.

 

Με αυτό τον τρόπο το κράτος θέλει να δείξει την μεγάλη σημασία που δίνει στην ελεγχόμενη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, μιας και πρέπει να καταπολεμηθεί η  υπερκατανάλωση που υπάρχει στη χώρα μας.

 

«Αυτό το μήνυμα πρώτα στέλνουμε στα δικά μας μέλη, τους υγειονομικούς, που πρέπει να περιφρουρήσουν την χορήγηση αντιβιοτικών μόνο όταν είναι επιστημονικά απαραίτητο» υπογράμμισε ο κ. Χαριτόπουλος εξηγώντας πως η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αποτελεί πρόβλημα και στην χώρα μας, που μπορεί μάλιστα να γίνει θανατηφόρο στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων δεν μπορούν να θεραπευτούν οι ασθενείς.

 

«Όλοι εμείς οι υγειονομικοί είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το νομοθέτημα αυτό ώστε και να πέσει η ανθεκτικότητα των μικροβίων, αλλά και η κατανάλωση γενικότερα των αντιβιοτικών» σημείωσε, με την κατάσταση στην περιοχή μας να είναι λίγο πολύ παρόμοια με όλη την Ελλάδα.

 

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Πρώτα οι υγειονομικοί να πειθαρχήσουμε στην έκδοση και εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών»

 

«Η σοβαρότητα του θέματος μας οδηγεί. Πρώτα οι υγειονομικοί να πειθαρχήσουμε στην έκδοση και εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών» σημείωσε ο κ. Τσαπέκος για να εξηγήσει πως μοναδικές εξαιρέσεις για χειρόγραφες συνταγές είναι ορισμένοι ασφαλισμένοι που είναι σε ταμεία που ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τουρίστες, μετανάστες, φάρμακα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας, νοσηλευόμενοι, αλλά και συνταγές κτηνιάτρων, που αφορούν κατοικίδια, στις οποίες όμως αναγράφεται το ΑΜΚΑ του ιδιοκτήτη.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο, η ηλεκτρονική συνταγή βοηθά να ελεγχθεί που πάνε τα αντιβιοτικά και ποιοι τα δίνουν, ώστε να εντοπιστεί αν ο νόμος εφαρμόζεται κανονικά.

 

Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά άλλωστε, τόνισε, περιλαμβάνεται στα 10 μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, γιατί είναι οδυνηρό να φτάνει κάποιος στο Νοσοκομείο και τα αντιβιοτικά να μην έχουν καμία δράση, γιατί τα μικρόβια έχουν πλέον θωρακιστεί εναντίον τους.

 

Ζήτησε δε από τους υγειονομικούς να δώσουν μεγάλη σημασία στη συνταγογράφηση, αλλά και το κοινό να δείξει κατανόηση, και να μην ζητά αντιβίωση με το παραμικρό, αλλά να παίρνει τη συνταγή, και να ακολουθεί τις οδηγίες του φαρμακοποιού.

 

«Υπάρχει η νοοτροπία να παίρνουν αντιβίωση ακόμα και για τον πόνο, ακόμα και αν δεν ενδείκνυται. Αυτή η συνήθεια θα πρέπει να κοπεί» τόνισε ο κ. Τσαπέκος για να θυμίσει κλείνοντας τα λόγια του Αλεξάντερ Φλέμινγκ, του γιατρού που ανακάλυψε την πενικιλίνη, όταν παραλάμβανε το βραβείο Νόμπελ το 1945, που δήλωσε πως «φοβάμαι πως τα αντιβιοτικά, αν χορηγηθούν με λάθος τρόπο, θα έχουμε ανθεκτικά μικρόβια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.