Οπλο για την ανασχεση του κορωνοιου η μασκα

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος«Η μάσκα είναι μια κίνηση αλτρουισμού και αγάπης για τους πλησίον μας, γιατί εμείς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί, και να μεταδίδουμε τον ιό χωρίς να έχουμε πρόβλημα υγείας»

Αλέξανδρος Τσαπέκος

«Πρέπει να είναι συνολική η αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην φτάσουμε σε σημείο, όντας ασυμπτωματικοί, να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άτομα»

Ένα από τα σημαντικότερα μέσα ανάσχεσης, αν και όχι το μοναδικό, της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι η μάσκα, σημείωσαν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος και ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος.

Η πορεία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, είναι καλή στην περιοχή μας, λόγω του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί, όμως πάλι τονίζουν πως θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

Όπλο για την ανάσχεση του κορωνοϊού η μάσκα

Η μάσκα, σημείωσε ο κ. Χαριτόπουλος, αποτελεί ένα όπλο για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού, γιατί όταν εκπνέουμε, βγαίνει μέσα σε σταγονίδια, που δεν μπορούν να περάσουν, λόγω του μεγέθους τους, από αυτή, και άρα προστατεύουν τους γύρω μας, ιδιαίτερα αν είμαστε ασυμπτωματικοί.

Για όσους λένε πως η μάσκα τους δυσκολεύει στην αναπνοή, διαβεβαίωσε ως πνευμονολόγος, πως όσοι έχουν υγιείς πνεύμονες, δεν τους δυσκολεύει καθόλου, με τον ίδιο να φοράει μάσκα 8 ώρες την ημέρα στο ιατρείο.

Μόνο σε ανθρώπους που έχουν όντως σοβαρό πρόβλημα αναπνευστικής λειτουργίας, με την αναπνευστική τους ικανότητα να είναι μειωμένη από 50% και πάνω, δεν συνίσταται η χρήση μάσκας, εξήγησε ο κ. Χαριτόπουλος, για να συμπληρώσει πως στα μικρά παιδιά είναι αποδεδειγμένο πως η μάσκα δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην υγεία τους, ενώ για όσους μιλούν για επανεισπνοή του διοξειδίου του άνθρακα λόγω μάσκας, διαβεβαίωσε πως φεύγει άνετα όταν εκπνέουμε από τους πόρους της μάσκας, και δεν εμποδίζει την εισπνοή.

Ειδικά για τους αρνητές, τόνισε πως όποιος φοράει μάσκα, κυρίως δεν προφυλάσσεται τόσο ο ίδιος, όσο προφυλάσσει τους γύρω του από ιούς που μπορεί να έχει.

«Η μάσκα είναι μια κίνηση αλτρουισμού και αγάπης για τους πλησίον μας, γιατί εμείς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί, και να μεταδίδουμε τον ιό χωρίς να έχουμε πρόβλημα υγείας» ανέφερε.

«Πώς λοιπόν θα προφυλάξουμε τους γύρω μας, που μπορεί να είναι άτομα που ο κορωνοϊός μπορεί να τους σκοτώσει, αν δεν φοράνε μάσκα» σημείωσε, θέτοντας το ερώτημα σε όλους αυτούς που αντιτίθενται στη χρήση της.

Απαραίτητη η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας

Από την πλευρά του ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως η χειρουργική μάσκα έχει πολύ καλύτερες δυνατότητες από την υφασμάτινη, μιας και τα ανοίγματά της και οι πόροι είναι πολύ μικρότεροι, δίνοντας μικρότερη πιθανότητα εισόδου αιωρούμενων σωματιδίων.

Γενικότερα πιστεύει πως μαζί με τη μάσκα, θα πρέπει να τηρούνται και τα γενικότερα μέτρα προστασίας, και όχι να χρησιμοποιείται η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και στη συνέχεια να αγνοούνται όλες οι αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους.

«Πρέπει να είναι συνολική η αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην φτάσουμε σε σημείο, όντας ασυμπτωματικοί, να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε άτομα που έχουν πρόβλημα με την υγεία τους και αυτοί να κινδυνεύσουν», αυξάνοντας έτσι και τις εισόδους στα νοσοκομεία.

Αναμένοντας το εμβόλιο

Όσο για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αφενός γνωρίζουν πως έχουν αγοραστεί 3 εκ. δόσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν να έρχονται στη χώρα από το Δεκέμβριο, ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως θα πρέπει να τηρηθεί προτεραιότητα, με μια συγκεκριμένη ομάδα να ολοκληρώνει τον εμβολιασμό πριν προχωρήσουν στην επόμενη, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς που δουλεύουν σε νοσοκομεία και ειδικά σε μονάδες COVID.

Μετέφερε δε τους λόγους για την ταχύτητα της δημιουργίας του εμβολίου, που αναμένεται να έχει βγει σε περίπου ένα χρόνο όταν συνήθως εμβόλια παίρνουν 8 με 10 χρόνια να πάρουν άδεια.

Όπως σημείωσε, υπήρχε μια γνώση σε εργαστήρια και πανεπιστήμια για τους κορωνοϊούς, που εφαρμόστηκαν στον COVID -19, ενώ και οι δοκιμές θα γίνουν στον αριθμό που προβλέπεται για τα εμβόλια, απλώς έχουν συμπυκνωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχουν συγχωνευτεί διάφορες διαδικασίες και ενέργειες.

Η επιστημονική κοινότητα τέλος έχει τονίσει πως παρόλο που υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο για παρενέργειες, είναι καλύτερα να υπάρχει ένα εμβόλιο που θα εφαρμόζεται εντός του 2021, παρά να περιμένουν 7-8 χρόνια που θα έχει ως αποτέλεσμα και πολλούς θανάτους, αλλά και δραματικές συνέπειες στην οικονομία.

Δεν ξέρουμε ακόμα να πούμε τι αποτελεσματικότητα θα έχει το εμβόλιο, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χαριτόπουλος. Όπως επεσήμανε, ξέρουμε μόνο την δημοσίευση για το ρωσικό εμβόλιο στο επιστημονικό περιοδικό το Lancet, όπου τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, αλλά είναι μόνο σε 75 άτομα.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας πως όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο ευρύτερα θα γνωρίζουμε πως έχουν τα πράγματα εκείνη τη χρονική στιγμή και θα έχουν δημοσιευθεί προηγουμένως οι παρενέργειες που έχουν προκληθεί στις ομάδες ελέγχου, οπότε να μην έχουν άγχος οι πολίτες ότι θα κάνουν κάτι που θα τους προκαλέσει πρόβλημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.