Λιγοτερα παιδια στις αιθουσες και περισσοτερους αναπληρωτες ζητουν οι εκπαιδευτικοι της Ροδοπης

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους, ζητώντας καλύτερη προετοιμασία

Ακόμα μία παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης πραγματοποίησαν την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες», ζητώντας τόσο την καλύτερη προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και την περαιτέρω ενίσχυση  σε αναπληρωτές, οι διορισμοί των οποίων είναι αρκετά λιγότεροι από όσο απαιτούνταν.

 

Μάλιστα όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, όχι μόνο δεν προσλαμβάνονται επιπλέον αναπληρωτές, ώστε οι τάξεις να «σπάσουν» και να έχουν μικρότερο αριθμό μαθητών όπως ζητούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά δεν καλύπτονται καν οι θέσεις αναπληρωτών, για τις υφιστάμενες τάξεις.

 

Χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυγιάννης σημείωσε πως υπάρχουν, ακόμα και μετά τους διορισμούς αναπληρωτών, 60 κενά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Αυτή τη στιγμή λείπουν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης 1440 διδακτικές ώρες την εβδομάδα» ανέφερε.

 

Ένα ακόμα πρόβλημα που υφίσταται με την παρούσα κατάσταση, είναι αυτό των καθαριστριών, οι διαδικασίες για τον διορισμό των οποίων έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα παρόλο που οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν να πηγαίνουν σε αυτά από την 1η Σεπτεμβρίου, να μην έχουν συναντήσει τις καθαρίστριες σε αυτά.

 

Θεωρούν δε πως η διαδικασία καθυστέρησε χωρίς λόγο, διότι θα μπορούσε να έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία εντός του καλοκαιριού, αυτό όμως δεν έγινε, και τώρα τρέχουν, μήπως και προλάβουν την πρώτη μέρα του σχολικού έτους να έχουν καθαρίστριες στα σχολεία.

 

Χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην παιδεία

 

Ο κ. Μακρυγιάννης θεωρεί πως όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται, και στο θέμα των τάξεων αλλά και της γενικότερης προετοιμασίας, αποτελούν ένδειξη ελλείμματος πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης, που θα έπρεπε να έχει προσλάβει περισσότερους αναπληρωτές, να υπάρξουν περισσότερα τμήματα, ώστε και να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος σε κάθε παιδί από τον εκπαιδευτικό.

 

Ειδικά για τις αίθουσες, σημείωσε πως στη Ροδόπη, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, θα χρειαζόταν περίπου 160 επιπλέον αίθουσες, που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ήδη, είτε σε σχολικές μονάδες που έχουν επιπλέον και δεν χρησιμοποιούνται, ή στα κλειστά κτίρια σχολείων σε αναστολή, που υπάρχουν σε οικισμούς ακόμα και αρκετά κοντά στην Κομοτηνή.

 

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσαν να ενοικιαστούν χώροι, ή να χρησιμοποιηθούν άλλοι κρατικοί, αν επιλέξει το κράτος, ως πολιτική αντίληψη, να επενδύσει στην εκπαίδευση, όπως έκανε για παράδειγμα η γειτονική Ιταλία.

 

Τέλος θα μπορούσε να εφαρμοστεί η πρακτική, όπως ακόμα γίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, της διπλής βάρδιας, που δεν είναι ιδανική αλλά θα μπορέσει να αποτελέσει λύση σε αυτή την έκτακτη κατάσταση.

 

Μάλιστα ο κ. Μακρυγιάννης θεωρεί πως παρόλο που επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος ανοίγματος των σχολείων, θα έπρεπε πάλι να γίνει προετοιμασία για περισσότερες αίθουσες και μικρότερο αριθμό παιδιών σε αυτές, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε δύο μήνες.

 

Έτσι ακόμα και αν υπάρξει έξαρση, τα σχολεία δεν θα υποχρεωθούν σε νέο κλείσιμο, αλλά θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, έστω και με περιορισμένο τρόπο.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.