Δυο αξιοσημειωτα βιβλια

Μια μελέτη περί παιδικής λογοτεχνίας της Σοφίας Γαβριηλίδου και μια συλλογή διηγημάτων της Ηρώς Σκάρου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκοβόστη και University Studio Press αντίστοιχα

«Εκδότες. Βιβλία. Παιδιά» της Σοφίας Γαβριηλίδου: Ένα βιβλίο για τον ρόλο και την επίδραση των εκδοτικών οίκων στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία

Το νέο συγγραφικό εγχείρημα της Σοφίας Γαβριηλίδου με τίτλο «Εκδότες. Βιβλία. Παιδιά» κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις University Studio Press (316 σελίδες με μαλακό εξώφυλλο). Το παρόν έργο υπερασπίζεται την αντίληψη ότι για το καλό ή κακό βιβλίο, για τα ευτυχή άλματα ή τα ολισθήματα και τις οπισθοχωρήσεις της παιδικής λογοτεχνίας, ο συγγραφέας δεν είναι πάντα ο φυσικός αυτουργός, ως είθισται να τον σκεφτόμαστε, αλλά μάλλον ο ηθικός αυτουργός και με μειωμένη ευθύνη. Συνηγορεί, δηλαδή υπέρ της άποψης ότι μεγάλο μέρος των βιβλίων της παιδικής λογοτεχνίας, των χαρακτηριστικών τους, της αισθητικής και των προκλήσεων που εμφανίζουν, καθορίστηκε από τους χειρισμούς και τις αποφάσεις των εκδοτών.

 

Στον τίτλο του βιβλίου προτάσσεται ο όρος εκδότες, επιδιώκοντας να επισημανθεί ο σημαντικός τους ρόλος σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του βιβλίου για παιδιά, κυρίως του λογοτεχνικού, και τις αντιλήψεις που το περιβάλλουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άλλοι δύο όροι που απαρτίζουν τον τίτλο, βιβλία και παιδιά, δεν εξετάζονται παράπλευρα και συμπληρωματικά. Στο κέντρο των προβληματισμών βρίσκονται οι ιδιαιτερότητες των παιδικών βιβλίων, ως προς την υλική τους πλευρά, ως προς τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους προσδίδουν ταυτότητα και κτίζουν τα νοήματά τους, αλλά και οι προκλήσεις που εμφανίζουν ως «αντικείμενα προς διαπραγμάτευση» από την εκδοτική κοινότητα.

 

Γνωρίζοντας τη συγγραφέα Σοφία Γαβριηλίδου

 

Η Σοφία Γαβριηλίδου γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσε. Είναι λέκτορας με αντικείμενο τη Συγκριτική Παιδική Λογοτεχνία στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αφορά ζητήματα που σχολιάζουν την αντίληψη περί ομογενοποίησης-διεθνοποίησης της παιδικής λογοτεχνίας, και εστιάζει στους κλασικούς χαρακτήρες των βιβλίων για παιδιά, στις προεκτάσεις και στις επεξεργασίες τους. Γράφει και μεταφράζει, από την ιταλική, βιβλία για παιδιά. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας 40 μελετών, περίπου, που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, και συγγραφέας δύο βιβλίων.

 

Η Ηρώ Σκάρου «Μια χαρά είναι»…

Είκοσι ένα διηγήματα της Ηρώς Σκάρου με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους, που άλλοτε αντιστέκονται κι άλλοτε υποκύπτουν αμαχητί στην πραγματικότητά τους, κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Γκοβόστη τον Οκτώβριο με τίτλο «Μια χαρά είναι». «Μια χαρά είναι» ο κόσμος των ηρώων που αδυνατούν να δραπετεύσουν από συμβάσεις και αδιέξοδα της καθημερινότητας, που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα δεσμά της καθημερινής ρουτίνας δίχως όμως αποτέλεσμα. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας ξετυλίγουν τις ιστορίες τους, ιστορίες που αφηγούνται τις αντιφάσεις των σχέσεων και τη σκληρότητα του πεπρωμένου, «ζητώντας» από πλευράς μας να ταυτιστούμε, να συγκινηθούμε, να χαρούμε αφήνοντας  πίσω τους ένα τέλος ανοιχτό, αποτελώντας σπίρτο στη φαντασία των αναγνωστών.

 

«Μια δύσκολη κλειστή στροφή. Η ζωή απέναντι»

 

Ακολουθεί ένα σύντομο δείγμα από τη συλλογή διηγημάτων: «…Προχώρησε μέσα κι άνοιξε τα παραθυρόφυλλα. Ο Νίκος στεκόταν στην είσοδο. Έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να θυμηθεί για ποιον λόγο ήταν εκεί. “Μια χαρά είναι”, του φώναξε η Λένα κάνοντας εύθυμη τη φωνή της. “Ελάχιστη δουλειά θέλει”…  η ανακαίνιση ενός σπιτιού. Η κατεδάφιση ενός άλλου. Ένας τοίχος με οικογενειακές φωτογραφίες. Το βουβό πιάνο στο διαμέρισμα της πόλης. Μια δύσκολη κλειστή στροφή. Η ζωή απέναντι».

 

Γνωρίζοντας τη συγγραφέα Ηρώ Σκάρου

 

Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και την Αθήνα. Όσο σπούδαζε φιλοσοφία έκανε μεταφράσεις και δίδασκε αγγλικά, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως κειμενογράφος και δημοσιογράφος. Μπήκε στον χώρο των πολυεθνικών με ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ. Βγήκε με μια εκπαίδευση στη διδασκαλία της γιόγκα, ενώ σήμερα διδάσκει και συνεχίζει να διδάσκεται. Διηγήματά της έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους. Αυτό είναι το πρώτο της ατομικό έργο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.