400 παιδια περασαν χθες την πορτα των παιδικων σταθμων του Δημου Κομοτηνης

Έμφαση στα βρεφικά τμήματα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, θα δώσει ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Ν. Σωτηρακόπουλος

Με 400 παιδιά, τα 91 από αυτά στα βρεφικά τμήματα, και όλες τις απαραίτητες υγειονομικές προβλέψεις, ξεκίνησαν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου την λειτουργία τους οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Κομοτηνής, σε μια περίοδο προσαρμογής τόσο λόγω κορωνοϊού, όσο και λόγω της «εξόδου» των προνηπίων με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

 

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η νέα πραγματικότητα, αλλά και η μεγάλη ζήτηση για τα βρεφικά τμήματα, τους δείχνει το δρόμο ώστε να αυξήσουν τα τμήματα από την επόμενη περίοδο, πέραν της αύξησης κατά 2 των τμημάτων που λειτουργούν φέτος.

 

Παράλληλα βέβαια αυτή τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν περισσότερα παιδιά, και μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, μια επιπλέον φάση του οποίου αναμένεται να «τρέξει» την επόμενη περίοδο, για να καλύψει παιδιά που έμειναν εκτός φέτος.

 

Προετοιμασμένοι για τα τμήματα

 

Οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, με την σύνθεση που είχαν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, δηλαδή τμήματα μέχρι 25 παιδιά.

 

«Ήμασταν καθόλα έτοιμοι, με το προσωπικό στις θέσεις του και τα κτίριά μας συντηρημένα» ανέφερε, υπενθυμίζοντας βέβαια πως οι παιδικοί σταθμοί δεν ανοίγουν όπως τα σχολεία, όπου όλα τα παιδιά πηγαίνουν την ίδια μέρα και ώρα, αλλά γίνεται η λεγόμενη προσαρμογή για αυτά, λόγω της ηλικίας τους, την πρώτη εβδομάδα, ανάλογα με το παιδάκι, ώστε να είναι ομαλή η έξοδός τους από το σπίτι στον παιδικό σταθμό.

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Σωτηρακόπουλος, φέτος πήραν 303 παιδιά στους παιδικούς, αρκετά λιγότερα από πέρυσι, μιας και φέτος τα προνήπια θα φοιτήσουν εξ ολοκλήρου στα νηπιαγωγεία, λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Αυτό όμως σημαίνει πως έχουν ακόμα κενές θέσεις, και μπορούν να απορροφήσουν και παιδιά που μπορεί να ενταχθούν στη συνέχεια στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2020-2021, που χρηματοδοτεί τη φοίτησή τους σε αυτούς, για το οποίο αναμένεται να υπάρξει επέκταση εντός του Σεπτεμβρίου.

 

Βέβαια το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τα παιδιά που έμειναν εκτός του προγράμματος αφορά κυρίως τα ΚΔΑΠ, και όχι τους Παιδικούς σταθμούς, παρόλο που ο κ. Σωτηρακόπουλος θεωρεί πως θα πρέπει τέτοια προγράμματα να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερους. «Καλό είναι η κάθε κυβέρνηση να επενδύει στα παιδιά, στους νέους, στο θεσμό της οικογένειας, μιας και οι παιδικοί και οι βρεφικοί σταθμοί συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικογένειας, καθώς το νέο ζευγάρι μπορεί απερίσπαστο να συνεχίσει τον εργασιακό του βίο» ανέφερε, για αυτό και τέτοιες δράσεις θα πρέπει να είναι οι τελευταίες που κόβονται.

 

Στροφή στα βρεφικά τμήματα

 

Ενώ όμως περισσεύουν οι θέσεις για τα παιδικά τμήματα, υπάρχει μια δυσκολία στα βρεφικά τμήματα, που πρόσφατα άρχισαν να αυξάνονται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

 

Παρόλο που έχουν ανοίξει αρκετά τμήματα, με 2 ακόμα να προστίθενται στην φετινή σχολική χρονιά, ο Δήμος δεν κατάφερε να καλύψει πολλές αιτήσεις από γονείς, με μόνο 91 από τις 155 αιτήσεις να μπορούν να απορροφηθούν.

 

Για αυτό και πολιτική τους, όπως εξήγησε ο κ. Σωτηρακόπουλος, θα είναι από εδώ και πέρα, μετά από συνεννόηση με το ΔΣ του  ΚΕΜΕΑ αλλά και το Δήμο Κομοτηνής, να αυξηθούν τα βρεφικά τμήματα από την επόμενη χρονιά, μιας και αυτή τη στιγμή, με την «έξοδο» των προνηπίων, υπάρχουν αίθουσες που μπορούν να μετατραπούν. «Στόχος μας είναι ακόμα περισσότεροι παιδικοί σταθμοί να έχουν βρεφικά τμήματα, και εφόσον “φεύγουν” τα μεγαλύτερα παιδιά, να προχωρήσουμε σε τμήματα βρεφών όπου υπάρχει ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τα βρέφη άλλωστε έχουν μικρότερα τμήματα, και χρειάζονται περισσότερες νηπιαγωγούς, μιας και έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τα μεγαλύτερα παιδιά.

 

Μέτρα ασφαλείας για παιδιά και ενήλικες

 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τα μέτρα ασφαλείας στις επίμαχες δομές του Δήμου Κομοτηνής είναι εναρμονισμένα με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με τους εργαζόμενους να φορούν μάσκα και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις προσωπείο- ασπίδα, ενώ υπάρχουν αντισηπτικά και σχολαστική απολύμανση των χώρων και των παιχνιδιών. Για τα παιδιά η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, αλλά μπορεί αν κάποιος γονέας το επιθυμεί να τη φοράει το παιδί του.

 

«Με τα παιδιά θέλει προσοχή, γιατί δεν έχουν την ίδια συναίσθηση της ατομικής υγιεινής» ανέφερε ο κ. Σωτηρακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τηρούν όλες τις απαιτήσεις του ΕΟΔΥ, ενώ πλέον δεν επιτρέπεται και η είσοδος των γονέων εντός του παιδικού σταθμού, για αυτό και αφήνουν τα παιδιά στην είσοδο.

 

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.