Μετα απο μια δυσκολη εκπτωτικη περιοδο, ερχεται δυσκολος χειμωνας για την αγορα της Κομοτηνης

Το 57% των επιχειρήσεων είδε μειωμένο τζίρο σε σχέση με πέρυσι στις καλοκαιρινές εκπτώσεις

Κική Κωνσταντινίδου: «Χρειάζεται μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για τους επαγγελματίες, με νέες ρυθμίσεις και γενναία ρευστότητα»

 

 

Μια πολύ διαφορετική εκπτωτική περίοδο έζησε φέτος το καλοκαίρι η αγορά της Κομοτηνής, μιας και οι αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που λήφθηκαν εξαιτίας της επηρέασαν και τον τζίρο των καταστημάτων, αλλά και το πότε κινήθηκε η αγορά.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από έρευνα που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, φαίνεται το 57% περίπου των επιχειρήσεων να είδε τον τζίρο της να πέφτει σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, μιας συνήθως «νεκρή» περίοδο.

 

Πάντως όπως σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κική Κωνσταντινίδου, το φθινόπωρο δεν μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς, τόσο λόγω του «μουδιάσματος» στην αγορά που έχει προκαλέσει η πανδημία, όσο και λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί, για τα οποία, τόνισε, χρειάζεται μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για τους επαγγελματίες, με νέες ρυθμίσεις και γενναία ρευστότητα.

 

Μια ιδιαίτερη εκπτωτική περίοδος

 

Το 2020 είχε πολλές ιδιαιτερότητες, από την αρχή του μέχρι και σήμερα, σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου, με τη μεγάλη υγειονομική κρίση και τα μέτρα που λήφθηκαν για αυτή να επηρεάζουν σημαντικά και τους καταναλωτές αλλά και τα καταστήματα, που επιβαρύνθηκαν επιπλέον με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθήσουν για να είναι σύννομοι.

 

Όσο για την κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αυτή είχε πολλές διακυμάνσεις, και δεν μοιάζει με τις προηγούμενες χρονιές λόγω ακριβώς των ειδικών συνθηκών.

 

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στους καταστηματάρχες της Κομοτηνής, έμαθαν πως υπήρχε αρκετά καλή επισκεψιμότητα στα καταστήματά τους, κυρίως γιατί ο κόσμος δεν έφυγε από την πόλη, τόσο λόγω της υγειονομικής, όσο και της οικονομικής κατάστασης, που έχει επηρεαστεί και αυτή από την πανδημία.

 

Αυτή η καλή επισκεψιμότητα δίνει μια πιο θετική αίσθηση, όμως δεν μεταφράστηκε σε κατανάλωση, μιας και το 57% των καταστηματαρχών που ερωτήθηκε είδε τον τζίρο να είναι μικρότερος σε σχέση με τις περυσινές εκπτώσεις, ενώ το 33% δήλωσε πως ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα.

 

Αυτό που άλλαξε αρκετά φέτος ήταν οι μέρες στις οποίες υπήρχε κίνηση, μιας και παραδοσιακά η μεγαλύτερη κίνηση επικεντρώνεται στις πρώτες και τις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων, πριν δηλαδή και μετά την αναχώρηση και την επιστροφή των εκδρομέων.

 

Φέτος όμως είχαμε αύξηση της κίνησης στα τέλη Ιουλίου, με την μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση να επικεντρώνεται από 1-15 Αυγούστου, μια διαφοροποίηση που αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλοί Κομοτηναίοι δεν έφυγαν από την πόλη.

 

Ο τομέας που κατέρρευσε, όπως ήταν και αναμενόμενο, ήταν αυτός της κίνησης από τουρίστες και διερχόμενους από την Κομοτηνή, μιας και ουσιαστικά έκλεισε ο κάθετος άξονας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μηδενική κίνηση από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ και ο εσωτερικός τουρισμός δεν κινήθηκε καθόλου φέτος.

 

Έμφαση στην ασφάλεια των καταναλωτών

Οι επαγγελματίες της Κομοτηνής πάντως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο χειμώνα, τόσο λόγω των οφειλών που συσσωρεύονται, όσο και εξαιτίας της πτώσης της αγοραστικής κίνησης εξαιτίας της πανδημίας, και των επιπλέον επιβαρύνσεων που έχει επιφέρει αυτή.

 

Ήδη πολλοί επαγγελματίες συνεχίζουν με δεκαήμερα προσφορών, για να μπορέσουν να έχουν κίνηση αλλά και να δώσουν εμπορεύματα, μιας και λόγω του lockdown δημιουργήθηκε σημαντικό στοκ που πρέπει να διατεθεί.

 

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσο αφορά τις μάσκες, τα αντισηπτικά, αλλά και τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, θα παραμείνουν ως έχουν για το επόμενο διάστημα.

 

Μάλιστα η κ. Κωνσταντινίδου επισήμανε πως η αγορά της Κομοτηνής κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να είναι ασφαλής, τονίζοντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς σε αυτή.

 

Απαραίτητος ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για τους επαγγελματίες

 

Όμως βλέπουν πως η παγκόσμια αυτή κατάσταση, έρχεται να επιβαρύνει για ακόμα μια φορά τον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που μετά τη δεκαετή κρίση που σήκωσε στις πλάτες της στη χώρα μας, βλέπει να έρχεται ακόμα ένα επιπλέον κόστος λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

 

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και θα την αντιμετωπίσουμε, βλέπουμε όμως ότι ο αντίκτυπος στην αγορά και την κατανάλωση είναι πολύ σημαντικός» τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου για να υπογραμμίσει πως η μείωση της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα, αλλά και τοπικά κυμαίνεται γύρω στο 30%, και ο χειμώνας έρχεται χωρίς καλούς οιωνούς όσο αφορά το εμπόριο, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Η ίδια παραδέχθηκε πως είναι θετικό το γεγονός ότι δόθηκαν κάποιες παρατάσεις όσο αφορά την περίοδο του lockdown, που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, όμως σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς τις 120 δόσεις για τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών, θα δημιουργήσει προβλήματα μακροχρόνια.

 

«Η μετάθεση των υποχρεώσεων επιβαρύνει απλά τους υπόλοιπους μήνες, σε μια αγορά που είναι επιβαρυμένη με ρυθμίσεις δόσεις και άλλες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για τους επαγγελματίες, με νέες ρυθμίσεις και γενναία ρευστότητα, που θα δοθεί με μορφή επιδότησης και όχι μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.