22 απο τις 61 προγραμματικες δεσμευσεις του εκανε πραγματικοτητα ο δημαρχος Ιασμου

Απολογισμός ενός έτους για τον Οντέρ Μουμίν

Απολογισμό ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποίησε την Κυριακή 30 Αυγούστου ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, λίγο μετά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της παλιάς Κοινότητας Ασωμάτων.

Το παρών έδωσαν ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου κ. Κυριάκος Αμούτζας και Παναγιώτης Σπορίκης, καθώς και μέλη της διοίκησης και της παράταξης του Δημάρχου.

Από τα 61 σημεία του προγράμματός τους, σημείωσε, υλοποίησαν 22 στον πρώτο χρόνο της διοίκησης, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίζουν να προσπαθούν για την υλοποίησή των υπολοίπων.

Απέκτησε παρουσία ο Δήμος Ιάσμου

Τον πρώτο χρόνο λοιπόν της θητείας του, σημείωσε ο κ. Μουμίν, αναδιαρθρώθηκαν ριζικά όλες οι διοικητικές και οικονομικές τους υπηρεσίες, καθιερώνοντας τον λειτουργικό θεσμό των καθ’ ύλην αντιδημάρχων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και ο νέος οργανισμός του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου μίλησε για αναβάθμιση των τοπικών προέδρων, στους οποίους χορηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου εξουσιοδότηση υπογραφών στους τοπικούς προέδρους, ενώ η επιλογή των ειδικών του συνεργατών έγινε από επιστήμονες του τόπου, με σημαντική γυναικεία εκπροσώπηση.

Σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι στο Δήμο Ιάσμου κατανεμήθηκαν 5 θέσεις μονίμων υπαλλήλων, την ώρα που οι άλλοι δήμοι της Ροδόπης έλαβαν από 2 θέσεις.

«Μέσα από επαφές υψηλού επιπέδου ο Δήμος Ιάσμου έγινε αναγνωρίσιμος και απέκτησε ισχυρό λόγο και καθοριστικό ρόλο, σε ΠΕΔ ΑΜΘ, ΚΕΔΕ, Υπουργεία και κεντρική διοίκηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τους επικεφαλής των δομών αυτών.

Ο Δήμος μείωσε τα χρέη προς τρίτους από 236.000 σε 224.000 ευρώ, εξοφλώντας το σύνολο των νόμιμων υποχρεώσεων από την απερχομένη διοίκηση και έχοντας εξοφλήσει ικανό ποσοστό που δημιουργήθηκε επί αυτής της θητείας.

Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ιάσμου αυξήθηκαν από 741.000 σε 792.000 ευρώ, ενώ υπήρξε κατακόρυφη αύξηση εσόδων σε σημεία που πάντα υστερούσε οικονομικά ο Δήμος.

Ενδεικτικά ο κ. Μουμίν αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του ποταμού Κομψάτου για την οποία ο Δήμος εισέπραξε από 8.437 ευρώ το 2016, 71.910 ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Παράλληλα εντάχθηκαν όλα τα δημοτικά ακίνητα με ακρίβεια στο εθνικό κτηματολόγιο, αναβαθμίστηκε η ιστοσελίδα του Δήμου ενώ τέθηκαν σε λειτουργία οι e-υπηρεσίες στα πιστοποιητικά σε καιρό πανδημίας.

Τα ΚΕΠ Σώστου επαναλειτούργησαν μετά από 15 χρόνια, με τον Δήμαρχο να δεσμεύεται πως τα εγκαίνια αυτών, όπως και του αναξιοποίητου νέου δημαρχιακού μεγάρου Σώστου, θα είναι πιο εντυπωσιακά από αυτά της κοινότητας Ασωμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια για την αξιοποίηση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου για την εγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου.

Παρεμβάσεις ανάπτυξης

Στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ο Δήμος πλέον έχει ισοδίκαιη κατανομή σε εργολάβους, επαγγελματοβιοτέχνες και προμηθευτές, με έμφαση στις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ στήριξε δυναμικά την παραμονή και την επιπλέον στελέχωση του Ταχυδρομείου Ιάσμου.

Λειτούργησε ειδικό γραφείο ανεργίας, όπου υποβλήθηκαν 61 αιτήσεις μέσα από το οποίο 22 άνεργοι απέκτησαν εργασία, με την αρμοδιότητα του γραφείου να κρατά ο ίδιος μετά τον πρώτο ανασχηματισμό της διοίκησης.

Έγιναν παρεμβάσεις τον ηλεκτροφωτισμό ενώ έχει ζητηθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ να διερευνηθεί η δυνατότητα σύνδεσης του Ιάσμου με το φυσικό αέριο, που είχε κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση, αλλά χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να επιτευχθεί.

Ο Δήμος επίσης συμμετείχε στην 1η πανελλαδική ημερίδα περισυλλογής αδέσποτων ζωών, ενώ έχει υποβάλλει πρόταση για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Σημαντική μάχη κατά του κορωνοϊού

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μουμίν στα μέτρα που λήφθηκαν, και συνεχίζουν να λαμβάνονται, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας κατά την πανδημία του κορωνοϊού, με διαρκείς και συστηματικές απολυμάνσεις καθώς και συνεχή προμήθεια και διανομή μασκών και αντισηπτικών.

Πραγματοποίησαν καμπάνια ενημέρωσης, ενώ κατασκευάστηκε και χώρος απομόνωσης και υποδοχής πιθανών ασθενών με κορωνοϊό, στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.

Επίσης μερίμνησαν για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των δημοτών, οικονομικών μεταναστών από την Ευρώπη και από την Αθήνα.

Τα μέτρα που λήφθηκαν γενικότερα ήταν υποδειγματικά, σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε ειδικά και τους κατοίκους του Αγιάσματος, για τη συνεργασία τους κατά το ξέσπασμα του κορωνοϊού στον οικισμό τους.

Πέρα από τον κορωνοϊό, στον τομέα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας, οι ωφελούμενοι στα κέντρα κοινότητας, αυξήθηκαν κατά 489 άτομα, από 784 στα 1.273.

Εντάχθηκαν επιπλέον 238 άτομα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με τον αριθμό ωφελουμένων να ανέρχεται στα 635 άτομα, ενώ το κέντρο Υγείας Ιάσμου απέκτησε ασθενοφόρο με τον δήμαρχο Ιάσμου να δεσμεύεται για την πρόσληψη 2 οδηγών ώστε η λειτουργία του να είναι σε 24ωρη βάση.

Τέλος  εγκρίθηκε η δομή σίτισης προϋπολογισμού 191.000 ευρώ, από την Περιφέρεια ΑΜΘ, που θα λειτουργήσει έως το 2023, δημιουργώντας 4 μόνιμες θέσεις εργασίας και εξυπηρετώντας 160 ωφελούμενους σε καθημερινή βάση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.