Πανελλαδικες Εξετασεις 2020: Οι 3 στους 4 υποψηφιους πετυχαν την εισαγωγη τους στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση

Πού οφείλεται η πτώση των βάσεων σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Μαίρη Κοσμίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης

«Μεγάλη η επιτυχία στη Ροδόπη ακόμα και για όσους κινήθηκαν χαμηλά στις συνολικές μονάδες»

81.413 υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, σε σύνολο 105.420, πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, χθες Παρασκευή, 28 Αυγούστου, από το Υπουργείο Παιδείας με την δημοσιοποίηση των φετινών βάσεων εισαγωγής.

Νωρίτερα σε δηλώσεις της η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 77% των υποψηφίων ο οποίοι σε μία «ιδιαίτερη» όπως την χαρακτήρισε χρονιά πέτυχαν τον στόχο τους, δίνοντας επίσης στη δημοσιότητα και άλλα στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων.

Σύμφωνα με την ίδια το 22,14% των υποψηφίων πέτυχε την εισαγωγή τους στην πρώτη σχολή προτίμησής τους, ενώ σε γενικές γραμμές, η. κ. Κεραμέως ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%.

Επίσης, όπως ανέφερε η υπουργός, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%, ενώ ερωτηθείσα για την «κατακρήμνιση» των βάσεων η υπουργός επεσήμανε πως αυτή οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και, δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Μαίρη Κοσμίδου

«Πλήθος επιλογών σε Σχολές και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τους υποψηφίους της Ροδόπης »

Στην μεγάλη επιτυχία των μαθητών της Ροδόπης αναφέρθηκε με την σειρά της και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου μιλώντας στον «ΠτΘ» υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και μαθητές που κινήθηκαν «χαμηλά» σε συνολικές μονάδες πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας. Η κ. Κοσμίδου έδωσε μάλιστα το παράδειγμα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής από τους 33 υποψηφίους του οποίου οι 30 είναι επιτυχόντες στα ΑΕΙ της χώρας και μάλιστα όπως επεσήμανε σε πολύ καλές σχολές, ενώ στάθηκε και στο πλήθος των επιλογών τόσο σε Σχολές όσο και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που παρατηρείται στις επιλογές των Ροδοπιτών και Ροδοπιτισσών μαθητών και μαθητριών.

Η ίδια τόνισε επίσης πως εξ αρχής δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί η πορεία των βάσεων δεδομένων τόσο των συνθηκών του κορωνοϊού αλλά και των αποτελεσμάτων αυτού, όπως η οικονομική επισφάλεια που έχει δημιουργήσει, εξηγώντας πως οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο ανεπηρέαστοι από τις περσινές βάσεις.

Καθυστερήσεις στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα λόγω…αναπληρωτών

Η ίδια απέφυγε να μιλήσει για συγκεντρωτικά δεδομένα, επισημαίνοντας το πρόβλημα που υπήρξε στην ροή αυτών από πλευράς του Υπουργείου, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως αυτό ενδεχομένως οφείλεται και στην ανακοίνωση των τοποθετήσεων των αναπληρωτών στις οικείες μονάδες εκπαίδευσης που συνέπεσε χρονικά με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών.

Η κ. Κοσμίδου σχετικά με το ζήτημα των αναπληρωτών έκανε σαφές πως είναι η πρώτη χρονιά που οι αναπληρωτές στέλνουν τα έγγραφά για την επιλογή τους διαδικτυακά, «φορτώνοντας» το σύστημα, γνωστοποιώντας εκ νέου πως δεν θα πρέπει να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αλλά απευθείας στις σχολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν. Σε ό,τι αφορά την Ροδόπης μίλησε για την πρόσληψη 80 περίπου αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής, για να τονίσει πως η λειτουργία της Διεύθυνσης γίνεται ακόμα υπό καθεστώς των θερινών αδειών την ώρα που ως υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.