Ιστορικες φωτογραφιες απο την ιδρυση και τη λειτουργια του Ερυθρου Σταυρου στην Κομοτηνη

Από το ομότιτλο βιβλίο της Φωτεινής Ζησιάδου-Κουτλογεωργίου

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ‘ρθούμε όλοι σε άμεση επαφή με την ιστορία αυτού του τόπου, δημιουργήσαμε την ενότητα φωτογραφιών, η οποία θα συνδράμει πολιτισμικά και κοινωνικά στο να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Η εικόνα, εξάλλου, αποτελούσε και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποτύπωσης και γνωριμίας μας με το παρελθόν. 

Η αρχή έγινε με τις ιστορικές φωτογραφίες από την ίδρυση και τη λειτουργία του Ερυθρού Σταυρού στην Κομοτηνή, οι οποίες προέρχονται από το ομότιτλο βιβλίο της Φωτεινής Ζησιάδου-Κουτλογεωργίου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» το 2008. Η έκδοση αυτή παραθέτει στοιχεία για την πορεία και τις δραστηριότητες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, το χρονικό διάστημα που από τον τίτλο της προσδιορίζεται.

Επιπλέον όμως μέσα από τις συμπαρατιθέμενες και αλληλοσυμπληρούμενες πολλαπλές αφηγήσεις της συγγραφέως αλλά και των άλλων «εθελοντίδων αδελφών» των φωτογραφιών και  των ρεπορτάζ της ιστορικής εφημερίδας της Κομοτηνής «Πρωΐα» ο αναγνώστης κατανοεί τον ηρωισμό του καθημερινού Έλληνα, καθόλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που πιστοποιείται και από την άμεση ανταπόκριση του συνόλου των εθελοντριών αδελφών στο κάλεσμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το 1939, για ταχεία εκπαίδευση ενόψει του επικείμενου ακόμη τότε πολέμου. Ενός πολέμου που έφερε αρκετές αδελφές στο μέτωπο για την περίθαλψη των τραυματιών, αλλά και σε χώρους που δοκιμάζουν την ευαισθησία και τις αντοχές, όπως αυτός των χειρουργείων, ιδιαίτερα την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1946-1949).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.