«Στη Βορεια Ελλαδα η κυβερνηση “αποβαλλει” χιλιαδες παιδια απο τα ΚΔΑΠ»

Στη βουλή φέρνει το θέμα των μειωμένων εγκρίσεων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» η Δ. Αυγέρη

Ερώτηση κατέθεσε η Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Δώρα Αυγέρη για την υποχρηματοδότηση και απαξίωση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης(ΚΔΑΠ). Όπως εξηγεί η βουλευτής στην ερώτησή της «χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία αποκλείονται από τη δυνατότητα να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στις φετινές δράσεις των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ). Πλήθος δήμων σε Μακεδονία και Θράκη πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς σ’ αυτούς αποκλείονται έως και τα δύο τρίτων των ωφελούμενων από τις δράσεις αυτές».

Κατά τη βουλευτή, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους της φετινής δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» φέρνει ανυπολόγιστες και απρόσμενες ανατροπές στον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό οικογενειών, που δεν έχουν εναλλακτικές φύλαξης των παιδιών τους στο σπίτι όσο οι γονείς εργάζονται, πόσο μάλλον την οικονομική δυνατότητα για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η βουλευτής επικαλείται και στοιχεία από δήμους στη Βόρεια Ελλάδα, στους οποίους αποκλείονται από το πρόγραμμα το 50% έως 75% των παιδιών που μέχρι τώρα εγγράφονταν κάθε χρόνο στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ. Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι περί τα 66.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν εκτός των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να τα υποχρηματοδοτήσει τις δράσεις τους στο 35% του συνολικού φετινού προϋπολογισμού των σχετικών voucher.

Μάλιστα η κ. Αυγέρη επικαλείται και εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σύμφωνα με τις οποίες, υπό αυτές τις συνθήκες, η πλειοψηφία των δήμων θα αναγκαστεί να κλείσει οριστικά τα ΚΔΑΠ, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού. Στο «καλό» σενάριο τα ΚΔΑΠ θα υπολειτουργούν με λιγότερο από το μισό προσωπικό τους.

«Η αγωνία και αβεβαιότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες κορυφώνεται εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη γενικότερη εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η κυβερνητική διαχείριση σε όλα τα μέτωπα της πανδημίας» τονίζει η κ. Αυγέρη για να ζητήσει στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Εσωτερικών, την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή στις δομές των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ όλων όσων έχουν ανάγκη των υπηρεσιών τους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των κέντρων αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.