Γεμισε φανουροπιτες το παρεκκλησι της Αγιας Παρασκευης

Για ακόμα μια χρονιά πιστοί τίμησαν τον Άγιο Φανούριο σε όλη τη Ροδόπη

Δεκάδες φανουρόπιτες γέμισαν το προαύλιο του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής στο δημοτικό Άλσος της Κομοτηνής, με τους πιστούς για ακόμα μια φορά να προσέρχονται για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς, συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών.

Πολλοί, σε αυτή την ιδιαιτέρων συνθηκών περίοδο, έφεραν την καθιερωμένη φανουρόπιτα, οι οποίες ήταν τόσες σε αριθμό που γέμισαν τα τραπέζια που είχαν τοποθετηθεί για αυτό το σκοπό στον προαύλιο χώρο, καθώς και τα σκαλιά της εκκλησίας, για να λάβουν της ευλογία του ιερέα. Φανουρόπιτες που αμέσως μετά μοιράστηκαν στα οικεία πρόσωπα όσων τις έφτιαξαν.

Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες, οι οποίες προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, προσφέρονται από το ποίμνιο της εκκλησίας πάντα φέροντας πάνω τους μία αναμμένη λαμπάδα.

Η προσφορά της φανουρόπιτας είναι ταυτισμένη με το γεγονός ότι ο Άγιος φανερώνει πρόσωπα, πράγματα ή αποκαλύπτει καταστάσεις, γι’ αυτό και οι πιστοί τάζουν την φανουρόπιτα, όταν θέλουν να τους αποκαλυφθεί ή να διαλυθεί μια κατάσταση, η οποία έχει συσκοτίσει την σκέψη τους, να δουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή να βρεθεί ένα αντικείμενο.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, τόσο το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής όσο και εκκλησίες σε όλη τη Ροδόπη, γέμισαν με φανουρόπιτες από πιστούς.

Άγιος Φανούριος, ο Άγιος που φανερώθηκε

Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό ιστορικό– Θεολόγο-Νομικό κ. Ιωάννη Σιδηρά, η προσωπικότητα του Αγίου Φανουρίου ως Αγίου της Εκκλησίας μας ήταν άγνωστη μέχρι και τον 14ο αιώνα, όταν σε μία προσπάθεια ανασκαφής στα ερείπια παλιάς εκκλησίας στο νησί της Ρόδου, ανακαλύφθηκε μία μικρή φορητή εικόνα, η οποία απεικόνιζε έναν στρατιωτικό ως Άγιο της Εκκλησίας και γύρω του υπήρχαν δώδεκα παραστάσεις από τον βίο και το μαρτύριό του.

Όπως εξήγησε ο τότε επίσκοπος Ρόδου Νείλος, κατάφερε και διάβασε την επιγραφή της εικόνας η οποία ονόμαζε τον Άγιο. Πρόκειται για ένα θαυμαστό γεγονός διότι επί πολλούς αιώνες η μορφή του Αγίου Φανουρίου ήταν άγνωστη μέσα στην εκκλησία και τον 14ο αιώνα με την ανακάλυψη αυτής της εικόνας πιστοποιήθηκε η ύπαρξή του.

Ο Άγιος Φανούριος, από τις παραστάσεις που υπήρχαν πάνω στην εικόνα που ανευρέθη εκτιμάται πως έζησε κατά τους πρώτους Ρωμαϊκούς αιώνες, όταν υπήρχαν οι Ρωμαϊκοί διωγμοί εναντίον των Χριστιανών διότι στις δώδεκα παραστάσεις της εικόνας του φαίνεται ότι μαρτύρησε με φριχτό τρόπο. Στην εικόνα ο Άγιος Φανούριος απεικονίζεται κρατώντας στο ένα του χέρι σταυρό, που στην Βυζαντινή Αγιογραφία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώριμα των μαρτύρων και στο άλλο του χέρι κρατάει λαμπάδα αναμμένη.

Φανουρόπιτα και για τη συγχώρεση της μάνας του Αγίου

Αν και κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το πού, πότε και πώς ακριβώς έζησε ο Άγιος Φανούριος, εντούτοις η λαϊκή φαντασία έσπευσε να τις δημιουργήσει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η μητέρα του Αγίου ήταν άνθρωπος που δεν βοηθούσε τους άλλους. Ήταν αμαρτωλή.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι έτσι αυτοί που φτιάχνουν την πίτα για «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου», υποδεικνύοντας την έγνοια των ορθοδόξων και για τη μεταθανάτια ζωή των δικών τους ανθρώπων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.