Τι δουλεια ειχαν στον πατο του λιμανιου Φαναριου 3 χαλια;

Πέντε καθαρισμοί σε λιμάνια της ΑΜΘ στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω»

Καθαρισμούς σε λιμάνια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η οργάνωση iSea στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω» που υλοποιεί σε συνεργασία με την Procter & Gamble και την ΑΒ Βασιλόπουλος σε μια προσπάθεια για καθαρότερες θάλασσες και ακτές.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πέντε υποβρύχιοι καθαρισμοί στα λιμάνια της Κεραμωτής, του Φαναρίου, των Αβδήρων, της Μαρώνειας και της Μάκρης. Συνολικά απομακρύνθηκαν 4 τόνοι απορριμμάτων. Μεταξύ αυτών τα πιο «αξιομνημόνευτα» είναι 35 διχτάκιαμυδοκαλλιέργειας από την Κεραμωτή, 3 μεγάλα χαλιά από το Φανάρι, 16 δίχτυα από τα Άβδηρα, 67 λάστιχα οχημάτων από τη Μαρώνεια και 50 σχοινιά από τη Μάκρη.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση iSea δεν παραλείπει να ευχαριστήσει για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση της δράσης: τα οικεία λιμεναρχεία Καβάλας, Πόρτο Λάγους, Αλεξανδρούπολης, τους δήμους Νέστου, Αβδήρων, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Αλεξανδρούπολης, τους Σαμαρείτες των Παραρτημάτων Κομοτηνής και Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τη Ναυαγοσωστική Βορείου Ελλάδος, την AvdirosSailing, το Goextreme, την Πολιτική Προστασία Αλεξανδρούπολης και την ΕΠΟΜΕΑ Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα «Προσφέρω»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Προσφέρω» υλοποιείται από το Μάιο του 2018, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερους από 50 zerowaste καθαρισμούς. Η δράση ξεκίνησε από παραλίες της Αττικής, της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας και το 2019 επεκτάθηκε σε παραλίες της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Κρήτης. Τη χρονιά που διανύουμε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 20 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο συνεχίστηκαν με τα λιμάνια της ΑΜΘ και θα ολοκληρωθούν με καθαρισμούς λιμανιών και παραλιών στο Ιόνιο. Στόχος είναι για φέτος να ολοκληρωθούν 50 δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών σ’ όλη την Ελλάδα.

Συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν απομακρυνθεί περίπου 10 τόνοι απορριμμάτων από 35 χλμ ακτογραμμής με τη συμμετοχή περισσότερων από 850 εθελοντών!

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν και διανέμονται zerowasteclean-uptoolkits, τα οποία περιλαμβάνουν τον απαραίτητο επαναχρησιμοποιούμενο εξοπλισμό για παράκτιους καθαρισμούς.

Σε όλες τις δράσεις οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων και την απαραίτητη μείωση των απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκαν στη συλλογή δεδομένων για τα υδάτινα απορρίμματα και την καταγραφή τους σε ειδικές φόρμες σε συμφωνία με την υποχρέωση της χώρας μας για τον στόχο 10 του στρατηγικού σχεδιασμού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν πάνω από 30 εκπαιδευτικές δράσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση νέων και μαθητών γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής σχετικά με τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων και τους τρόπους αντιμετώπισης τους ζητήματος σε προσωπικό και τοπικό επίπεδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.