Απετυχε η προσπαθεια συγκροτησης επιτροπης ισοτητας στην Περιφερεια ΑΜΘ

Έντονες συγκρούσεις συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης

Δεν συγκροτήθηκε η επιτροπή ισότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά την οριακή καταψήφισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, της οποία προηγήθηκε, αλλά και ακολούθησε, μια θυελλώδης συνεδρίαση η οποία χρειάστηκε να διακοπεί αρκετές φορές, τόσο για να τηρηθεί η τάξη, όσο και να ξεκαθαριστεί η διαδικασία.

Τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προτείνονται από μια σειρά από φορείς, και η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τον πρόεδρο της επιτροπής προτείνει ο Περιφερειάρχης, με την παράταξη του οποίου όμως, όπως και με τις παρατάξεις που συνεργάζονται με αυτή, δεν εκλέχτηκε γυναίκα περιφερειακή σύμβουλος, και έτσι ο κ. Μέτιος πρότεινε τον εντεταλμένο Περιφερειακό σύμβουλο κ. Κώστα Κουρτίδη. 

Αυτό όμως προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, (με την παράταξη του οποίου εκλέχτηκαν οι μόνες 2 γυναίκες Σύμβουλοι του Περιφερειακού) σημειώνοντας πως όλοι οι άλλοι φορείς πρότειναν γυναίκες για την επιτροπή.

Για αυτό και εισηγήθηκε για τη θέση να προταθεί μια σύμβουλος από την παράταξή του, και συγκεκριμένα η κ. Φελίνα Καζάκου, μιας και η επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Την πρόταση αυτή στήριξε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική  Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας, μια πρόταση που όμως συνάντησε την αντίσταση της διοίκησης, και μετά από επανειλημμένες αντιπαραθέσεις, τελικά το συμβούλιο προχώρησε σε ψηφοφορία, καταψηφίζοντας την πρόταση με 23 κατά έναντι 22 ψήφων υπέρ.

Η καταψήφιση αυτή όμως δεν σήμανε και το τέλος της αντιπαράθεσης, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ζητούν επισταμένως να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση με την κ. Καζάκου ως Πρόεδρο, προκαλώντας την αντίδραση και συμβούλων της συμπολίτευσης, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής παρατήρησε πως εφόσον καταψηφίστηκε η πρόταση, η συζήτηση του θέματος έχει τελειώσει, παρέμβαση που προκάλεσε νέο κύκλο έντασης και αντεγκλήσεων και διακοπών.

Τελικά ο πρόεδρος, έχοντας έρθει σε επαφή με τον νομικό Σύμβουλο της Περιφέρειας, έκρινε πως η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία, δημιουργώντας ένα νέο κύμα αντιπαράθεσης, που τελικά όμως δεν είχε αποτέλεσμα, παρόλο που φαίνεται πως για το όλο θέμα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης, θα αποφανθεί η Αποκεντρωμένη.

«Πολιτική ήττα του κ. Μέτιου» η καταψήφιση για την Περιφερειακή Σύνθεση

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης μιλά για πολιτική ήττα του κ. Μέτιου, που πηγάζει από τις εμμονές του, σημειώνοντας πως «σκοπός τους  είναι όχι η παραγωγή πολιτικών προς όφελος των πολιτών αλλά η εξυπηρέτηση των συντρόφων και συνοδοιπόρων, και η πολιτική τους επιβίωση».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε πολιτική ήττα της διοίκησης, οδήγησαν οι εμμονές του κ. Μέτιου.
Καθώς, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου καταψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης σύμφωνα με την οποία ο κ. Μέτιος πρότεινε ως Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να οριστεί ο κ. Κουρτίδης.

Η πλειοψηφία των παρατάξεων του συμβουλίου, στήριξαν την πρόταση της Περιφερειακής Σύνθεσης να ορισθεί επικεφαλής ως Πρόεδρος γυναίκα εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, γεγονός που δεν αποδέχθηκε ο κ. Μέτιος καθώς οι δύο μοναδικές εκλεγμένες γυναίκες εκ των πενήντα ενός συμβούλων, είναι από την παράταξη του κου Τοψίδη.

Αποτέλεσμα της πολύωρης συζήτησης του θέματος, μετά από τις συνεχείς αστοχίες διαχείρισης, τόσο της διοίκησης όσο και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος κατέβαλε κάθε προσπάθεια να μην ψηφιστεί η πρόταση της Περιφερειακής Σύνθεσης, ήταν η καταψήφιση του θέματος και η μη σύσταση της επιτροπής.

Και διερωτόμαστε τι φοβάται ο κ. Μέτιος όταν αρνείται πεισματικά τον ορισμό προέδρου σε μια επιτροπή όταν ο σκοπός αυτής, από τον ορισμό της είναι η ισότητα των φύλων.  Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας αποτελεί συμβουλευτικό όργανο με αρμοδιότητα να εξειδικεύει τις γενικές-κεντρικές πολιτικές για την ισότητα των φύλων και να εισηγείται προτάσεις τόσο στα αρμόδια όργανα που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όσο και στην  Γ.Γ.Ι.Φ..

Ο κ. Μέτιος και οι συνεργάτες του για μια ακόμη αποδεικνύουν,  ότι σκοπός τους  είναι όχι η παραγωγή πολιτικών προς όφελος των πολιτών αλλά η εξυπηρέτηση των συντρόφων και συνοδοιπόρων, και η πολιτική τους επιβίωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.