Μαχη χαρακωματων για την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Πόλεμο τόσο εντός, όσο και εκτός του Περιφερειακού συμβουλίου προκάλεσε ο ορισμός των εκπροσώπων στην επιχείρηση

Υπερψηφίστηκε η πρόταση του Περιφερειάρχη που επαναφέρει την Κατερίνα Ιωαννίδου ως πρόεδρο της επιχείρησης

Αφορμή για ακόμα ένα γύρο αντιπαράθεσης γύρω από τη λειτουργία της ΔΕΣΜΟΣ ΑΕ, αποτέλεσε η συζήτηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος του ορισμού εκπροσώπων της ΠΑΜΘ στο ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης, μετά την προσπάθεια των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ, να ορίσουν νέα διοίκηση, που οδήγησε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα, να επανέλθει σε αυτή η προηγούμενη πρόεδρος, η κ. Κατρίνα Ιωαννίδου, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 2 δικαστικές διαδικασίες που συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η εταιρεία διοικείται από 15μελές ΔΣ, τα 8 μέλη του οποίου προέρχονται από την Περιφέρεια, και παλαιότερα ορίζονταν απευθείας από τον Περιφερειάρχη.

Όμως σύμφωνα με απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης, τα μέλη αυτά πρέπει να οριστούν από το Συμβούλιο, για αυτό το θέμα έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η εισήγηση της υπηρεσίας αποτελούνταν από τα ονόματα που είχε προτείνει ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, με πρόεδρο εκ νέου την κ. Ιωαννίδου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιδρούν στην εισήγηση, κατατέθηκε πρόταση από την Περιφερειακή Σύνθεση και την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, που αποτελούνταν από μέλη της πρώτης παράταξης, ονόματα τρίτων, καθώς και τους προέδρους του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης.

Τελικά ψηφίστηκε οριακά η πρόταση της διοίκησης, κάτι που προκάλεσε ένα πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των παρατάξεων, με ανοίκειες εκφράσεις να εκτοξεύονται εκατέρωθεν.

Συνεργασία Τοψίδη-Κατσιμίγα βλέπει ο Περιφερειάρχης

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεσμεύει τα μέλη της ΓΣ μιας και η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει κατά τη διεξαγωγή της.

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως είναι ξεκάθαρη η ανάγκη ορισμού νέας διοίκησης, και πως δεν έχει νόημα να γίνει περαιτέρω συζήτηση, μιας και υπάρχουν σε εκκρεμότητα για το θέμα 2 δικαστήρια, που θα λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Για αυτό και δεσμεύτηκε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να επανέλθει για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως μέχρι πρόσφατα ο ορισμός των μελών γινόταν με απόφαση Περιφερειάρχη, όμως μετά την «αναταραχή» όπως τη χαρακτήρισε, στην εταιρεία, κλήθηκε να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θεωρεί πως η απόφαση που λήφθηκε για τον ορισμό νέου διευθυντή ήταν η σωστή, για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και λόγω των προγραμμάτων που τρέχουν, αλλά και όσων σχεδιάζονται, καθώς θα διαθέσουν πάνω από 100 εκ. ευρώ, και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συγκεκριμένη εκπροσώπηση για την διοίκηση, που θα εγγυηθεί και την ορθή λειτουργία, και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, και την προάσπιση των συμφερόντων της Περιφέρειας.

Αυτό, σημείωσε, δεν θα το κάνει η πρόταση της παράταξης του κ. Τοψίδη, σε συνεργασία, κατά την άποψη του, με την παράταξη του κ. Κατσιμίγα, ώστε «να περάσει ο έλεγχος στον κ. Τοψίδη για επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ξεκαθάρισε δε προς πάσα κατεύθυνση πως την εγγύηση όλων των διαδικασιών για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην ΑΜΘ θα την έχει η Περιφέρεια και κανείς άλλος.

Διαφωνία για την προσέγγιση της διοίκησης από Τοψίδη

Το θέμα έπρεπε να προχωρήσει, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τοψίδης,  μιας την Τετάρτη πήγε ο ΕΦΕΠΑΕ (η ΔΕΣΜΟΣ είναι εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ) που εποπτεύει τις εταιρείες, και κατέθεσε αίτηση για να βάλει διοίκηση αυτός στην ΔΕΣΜΟΣ, και την απέσυρε μόλις προστέθηκε το θέμα στο Περιφερειακό.

Σημείωσε δε πως θα πρέπει τα μέλη στη διοίκηση των νομικών προσώπων, να ορίζονται κατά τα 3/5 από τη διοίκηση, και τα υπόλοιπα από τις λοιπές παρατάξεις, με ψηφοφορία, και σε κάθε περίπτωση με ένα μέλος συνολικά.

Πρότεινε δε αν δεν υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση, να οριστεί ένας από κάθε παράταξη, ενώ στη συνέχεια, όταν ζητήθηκε να υπάρξει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση σε αυτή της διοίκησης, κατέθεσε μαζί με τον κ. Κατσιμίγα αυτή την πρόταση.

Αναλογική εκπροσώπηση ζήτησε ο Κ. Κατσιμίγας

Από την πλευρά του ο κ. Κατσιμίγας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για την εισήγηση και πως το συμβούλιο θα πρέπει να προταθεί κατ’ αναλογία των παρατάξεων.

Όσο για τις αιτιάσεις του κ. Περιφερειάρχη, σημείωσε πως υπερασπίζεται όχι τα συμφέροντά της Περιφέρειας, αλλά της παράταξής του, γιατί αν χάσει τον έλεγχο του συμβουλίου, φοβάται ότι θα περάσει στον έλεγχο του κ. Τοψίδη.

«Δεν μας ενδιαφέρει εμάς ούτε ο κ. Τοψίδης, ούτε ο κ. Μέτιος, μας ενδιαφέρει να λειτουργήσει σωστά κι έντιμα η ΔΕΣΜΟΣ προκειμένου να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής και τους επιχειρηματίες της» κατέληξε.

Στήριξη της διοίκησης από τον Κ. Σιμιτσή

Τη θέση της διοίκησης στήριξε από την πλευρά του ο Επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» κ. Κωστής Σιμιτσής, σημειώνοντας πως η αναλογική εκπροσώπηση ισχύει μόνο για νομικά πρόσωπα που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ΟΤΑ (όπως οι ΔΕΥΑ στους Δήμους).

Για αυτό και σημείωσε πως η διοίκηση μπορεί να ορίσει τους εκπροσώπους ως έχει.

Παρών από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Την άποψη ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί έρχονται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης, σημειώνοντας πως δεν στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημείωσε δε πως θα παρακολουθούν το έργο του ΔΕΣΜΟΣ και αν θα ασκήσει την πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ψηφίζοντας παρών.

Μπλοκ Τοψίδη – Κατσιμίγα βλέπει η διοίκηση της Περιφέρειας

Οι αντεγκλήσεις δεν περιορίστηκαν όμως μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο καθώς μετά τη συζήτηση στο συλλογικό όργανο ακολούθησε «πόλεμος» ανακοινώσεων. Την αρχή έκανε η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» για να ακολουθήσουν οι απαντήσεις της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας».

Πιο συγκεκριμένα συντριβή για το μπλοκ Τοψίδη – ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα ορισμού μελών για το ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ «είδε» η παράταξη της συμπολίτευσης, η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» με ανακοίνωσή της.

Με αφορμή δε την πρόταση για το ΔΣ που συνυπέβαλλαν οι δύο παρατάξεις για τα μέλη του ΔΣ, σημειώνει πως εδώ και μήνες, Τοψίδης και ΣΥΡΙΖΑ (sic) συντεταγμένα κατεβάζουν κοινές προτάσεις και ψηφίζουν μαζί ακόμη και θέματα στα οποία δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος, θεωρεί ότι όμως υπάρχουν αφανείς.

Μάλιστα αφήνει αιχμές αναρωτώμενη αν υπάρχει αντάλλαγμα για την παράταξη, το οποίο την οδήγησε να προσπαθήσει να παραδώσει αυτό το σοβαρότατο εργαλείο (ΔΕΣΜΟΣ) στα χέρια «του κ. Τοψίδη και της παρέας του» μιλώντας για προσχηματικές διαφωνίες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής 21/8/2020 γίναμε μάρτυρες της τελευταίας παράστασης Τοψίδη – ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τοψίδης, εδώ και μήνες, λυσσαλέα προσπαθούσε να πάρει στα χέρια του την ΔΕΣΜΟΣ. Στην απέλπιδα προσπάθειά του να ελέγξει το ΔΣ της εταιρείας βρήκε δεκανίκι την παράταξη που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ταυτιστεί μαζί της, την παράταξη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς για αυτόν, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κοινή τους πρόταση καταψηφίστηκε.

Ο κ. Τοψίδης έπαιξε κυριολεκτικά τα ρέστα του και έχασε. Δεν έχασε απλά μία ψηφοφορία. Αποκαλύφθηκε ποιος πραγματικά είναι. Δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί από κανέναν. Ο πολιτικός αμοραλισμός και τυχοδιωκτισμός του δεν επιδέχεται κανέναν αντίλογο, γεγονός για το οποίο ποτέ δεν αμφιβάλλαμε.

Εδώ και μήνες, Τοψίδης και ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα κατεβάζουν κοινές προτάσεις και ψηφίζουν μαζί ακόμη και θέματα στα οποία δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος. Σίγουρα όμως υπάρχουν αφανείς.
Γιατί τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς για την τελευταία, αποτυχημένη απόπειρα τους;;

Υπάρχει άραγε αντάλλαγμα για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο την οδήγησε να προσπαθήσει να παραδώσει αυτό το σοβαρότατο εργαλείο (ΔΕΣΜΟΣ) στα χέρια του κ. Τοψίδη και της παρέας του;;; Οι ανακοινώσεις περί διαφορών μεταξύ τους και άλλα τινά, δεν πείθουν ούτε τον, κατά τα λοιπά συμπαθή, συγγραφέα τους κ. Κατσιμίγα. Η πολιτική συναλλαγή – διαπλοκή μεταξύ τους παρουσιάστηκε με πανηγυρικό τρόπο και έκανε εξίσου εντυπωσιακό κρότο με τη συντριβή της.

Η πολιτική κατάρρευση του κ. Τοψίδη και της κίνησης που δημιούργησε, παρασύροντας αρκετούς, έχει δρομολογηθεί. Είναι ολοφάνερο και δεδομένο.

Ολοφάνερο και δεδομένο είναι και το ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του ή ακόμη και από φωτογραφίες αρχείου.

Σύντομα η ομαλότητα θα επιστρέψει στην εταιρεία και η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρη και ασφαλής για το ρόλο που θα παίξει η ΔΕΣΜΟΣ».

Εξυπηρέτηση των εκλεκτών του Περιφερειάρχη και των συμφερόντων που εκπροσωπούν βλέπει η Περιφερειακή Σύνθεση

Για πολιτικό αμοραλισμό κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη με απάντησή της η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, σημειώνοντας πως η εμμονή του Περιφερειάρχη για την «τακτοποίηση» συγκεκριμένων προσώπων και οι μεθοδεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, είναι οι μοναδικές αιτίες για την πρωτοφανή δυσλειτουργία της εταιρίας ΔΕΣΜ- ΟΣ.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης έχει ως εξής:

«Μόνο ένας αυθεντικά πολιτικός αμοραλιστής θα μπορούσε να υπογράψει μια ανακοίνωση που στερείται παντελώς πολιτικής ευπρέπειας και ήθους.
Ο επικεφαλής της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης και Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επιχειρεί ανενδοίαστα για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, χρησιμοποιώντας την προσφιλή του τακτική να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να παραποιεί τα γεγονότα.

Έτσι, ο Περιφερειάρχης, που κρύβει την ανικανότητά του πίσω από τις πλάτες του κυβερνώντος κόμματος, επέλεξε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 21/8/2020 να συμπράξει, πέρα από τους μισθοφόρους του ΚΙΝΑΛ και των ΑΝΕΛ, με την παράταξη που πρόσκειται στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των εκλεκτών του και των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης και οι ακόλουθοί του, κωφεύοντας στις διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειάς μας και προκειμένου να διασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση τους, παρουσιάζουν το αναπτυξιακό θέμα της Διοίκησης της εταιρίας ΔΕΣΜ- ΟΣ, ως ένα θέμα με κομματικές διαστάσεις.

Το γεγονός είναι ότι η εμμονή του Περιφερειάρχη για την «τακτοποίηση» συγκεκριμένων προσώπων και οι μεθοδεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, είναι οι μοναδικές αιτίες για την πρωτοφανή δυσλειτουργία της εταιρίας ΔΕΣΜ- ΟΣ και κατά συνέπεια για την απίστευτη ταλαιπωρία των επιχειρηματιών της περιοχής μας.

Είναι ο διάχυτος αμοραλισμός της παράταξης που εκπροσωπεί ο Περιφερειάρχης που έχει σοβαρά διαταράξει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονομεύει καίρια τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως αποδείχθηκε επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το μέλλον της Περιφέρειάς μας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που αγωνίζονται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, παραμένοντας πιστοί στην εντολή των χιλιάδων πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που μας εμπιστεύθηκαν».

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Η παράταξη μας δεν είχε κανένα λόγο να στηρίξει τις μονοκομματικές-μονοπαραταξιακές  επιλογές του κ. Μέτιου»

Τέλος, «Νέα…Πατριωτική Αναγέννηση» χαρακτηρίζει την παράταξη του κ. Μέτιου η παράταξη της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, με αφορμή την ψήφιση της πρότασης της διοίκησης». Στην δική της απαντητική ανακοίνωση σημειώνει συγκεκριμένα:

«Για τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ, η θέση της παράταξης μας ήταν από την αρχή κρυστάλλινη: Υποστηρίζαμε την κατά νόμο αναλογική συμμετοχή εκπροσώπων των περιφερειακών παρατάξεων. Η πρόταση μας αυτή όμως τορπιλίστηκε από την παράταξη Μέτιου και την έμμισθη αυλή του, καθώς είχαν προφανώς εξασφαλισμένη, όπως αποδείχθηκε και την συνεργασία των ακροδεξιών της παράταξης  Πατριωτική Αυγή που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή.

Συνεπώς η παράταξη μας δεν είχε κανένα λόγο να στηρίξει τις μονοκομματικές-μονοπαραταξιακές  επιλογές του κ. Μέτιου που σαν στόχο έχουν την ευθεία αντιπαράθεση με τα επιμελητήρια της Περιφέρειας και εν γένει τον επαγγελματικό κόσμο και την άλωση της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ, για την εξυπηρέτηση αλλότριων προς το καταστατικό της σκοπών.

Προκύπτει ότι κατά την παράταξη του κ. Μέτιου,  η συνδιοίκιση μεταξύ των παρατάξεων του στηρίχτηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, με αντάλλαγμα έμμισθες θέσεις και η κατά διαστήματα συνεργασία και με την παράταξη της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής αποτελούν υπόδειγμα πολιτικής ηθικής, ενώ η από κοινού υποβολή δύο αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για μία αναλογική, σύμφωνα με τα ποσοστά της κάθε παράταξης, εκπροσώπηση σε ένα Δ.Σ. μιας εταιρείας στην οποία η Περιφέρεια διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών, αποτελεί συναλλαγή και διαπλοκή.

Η συναλλαγή Μέτιου-Σιμιτσή και Χρυσής Αυγής για τον ΔΕΣΜΟ ήταν γνωστή πριν από την κατάρτιση της πρότασης με συγκεκριμένα ονόματα, πρόταση που κατατέθηκε όταν αρνήθηκαν οι παραπάνω την αναλογική συμμετοχή των περιφερειακών παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ. Έχοντας ως δεδομένο το αποτέλεσμα της ως άνω συναλλαγής (και πιθανολογούμενο το αποτέλεσμα για το οποίο θριαμβολογούν οι Μέτιος-Σιμιτσής), ο κατάλογος των ονομάτων συμπληρώθηκε με αξιόλογες προσωπικότητες, χωρίς αυτές να ερωτηθούν, απλά για να καταδειχθεί ακόμη πιο έντονα η συναλλαγή με τον ακροδεξιό χώρο. Άλλωστε η υποβολή πρότασης υποψηφιότητας δεν απαιτεί την συναίνεση των προτεινόμενων, οι οποίοι θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να παραιτηθούν ακόμη και εάν εκλέγονταν.

Τέλος, η προσπάθεια της παράταξης του κ. Μέτιου να διαβάλει στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας την ομογάλακτη παράταξη του κ. Τοψίδη κατηγορώντας την για «κακές παρέες με τον ΣΥΡΙΖΑ», δεν μας αφορά. Απλά μας προκαλεί γέλιο!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.