Οι ξαπλωστρες ειναι εκει, οχι ομως και οι τουριστες

H μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα που άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 25%-30%

Σακατεμένοι βγαίνουν ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης, όσοι βέβαια επιχείρησαν να λειτουργήσουν, από το καλοκαίρι του κορωνοϊού, μάλλον το χειρότερο που υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες, που ήταν άλλοτε χώροι λατρείας για Ελληνες και ξένους, φέτος δεν άνοιξαν. Οσοι ξενοδόχοι πίστεψαν στη στήριξη της κυβέρνησης τράκαραν στον τοίχο της σκληρής πραγματικότητας. Και οι εποχικοί επιχειρηματίες με τις ταβέρνες και τα μπιτς μπαρ έμειναν να κοιτάζουν τα άδεια τραπεζοκαθίσματα και τις αραιωμένες ξαπλώστρες.

Ακρως απογοητευτική ήταν η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική, καθώς περιορίστηκε σε όσους έχουν εξοχικά και σε όσους Θεσσαλονικιούς ρίσκαραν ένα Σαββατοκύριακο στην παραλία «για τα παιδιά». Το κυβερνητικό παιχνίδι με το άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων δεν έπιασε. Σέρβοι και Βούλγαροι, οι Βαλκάνιοι τουρίστες δηλαδή, ταλαιπωρούνταν αφάνταστα κι αντιμετωπίζονταν επιφυλακτικά. Αποτέλεσμα, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 25%-30%.

«Το φοβικό κλίμα λόγω κορονοϊού έχει επηρεάσει και τις διακοπές του Ελληνα. Είναι μια χρονιά που μάλλον δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε. Σκεφτόμαστε από τώρα το 2021 ως μια χρονιά επιβίωσης και όχι ως μια χρονιά ανάκαμψης», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, κρούοντας καμπανάκι προς την κυβέρνηση για «άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα και ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο».

Αρνητικός είναι ο απολογισμός και για την Πιερία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ηταν ένα βήμα μπρος και δυο πίσω, διότι πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν με το σκεπτικό ότι θα δεχτούν χιλιάδες Σέρβους τουρίστες. Μετά όμως από το κλείσιμο των συνόρων με Σερβία στις 15 Ιουλίου, η σέρβικη αγορά τελείωσε γι’ αυτό το καλοκαίρι», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά.

Η Πιερία δουλεύει κυρίως με τουρίστες από Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Ρωσία, με μόλις το 10% της πληρότητας να προέρχεται από εσωτερικό τουρισμό, εξηγεί η κ. Ξυπτερά, δηλώνοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένη από τη στήριξη της κυβέρνησης. «Ελπίζαμε σε μια μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6,5% όπως ήταν πριν από τρία χρόνια. Επίσης, σε κατάργηση του φόρου διαμονής. Αυτά έπρεπε να γίνουν εξαρχής…».

Εν τω μεταξύ, δραματική είμαι η κατάσταση και για εκατοντάδες τουριστικά πρακτορεία των Βαλκανίων.

«Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα σε χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καληνύχτα στη Βόρεια Ελλάδα… Δυστυχώς το καλοκαίρι μας τελειώνει εδώ», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο τουριστικός πράκτορας Θανάσης Νανάκος, εκτιμώντας ότι πιθανότατα ένα στα δύο τουριστικά γραφεία θα κλείσει. «Φανταστείτε ότι έχουμε προπληρώσει για κρατήσεις τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μετά την εξέλιξη αυτή, είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι», τονίζει.

Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.