Σε οριακη κατασταση η λειτουργια των υπηρεσιων της Περιφερειας

Οι αρμοδιότητες αυξάνονται το προσωπικό συνεχώς μειώνεται

Τις ανάγκες της σε προσωπικό, τακτικό και εποχικό, κλήθηκε να καταγράψει η Περιφέρεια ΑΜΘ κατόπιν σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών που ζητούσε από δήμους και περιφέρειες της χώρας να καταρτήσουν και αποστείλουν τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για το έτος 2021. Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε στις αρχές Αυγούστου και ενέκρινε τις αιτούμενες θέσεις.

Να σημειωθεί ότι όλες οι θέσεις που αιτείται η Περιφέρεια είναι τακτικού προσωπικού και υπάρχει λόγος γι’ αυτό, καθώς η στελέχωση των υπηρεσιών της περιφέρειας κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη.

Ιδιαιτέρως διαφωτιστή για την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια όσο αφορά στη στελέχωση είναι η εισηγητική έκθεση του αρμοδίου τμήματος προσωπικού στην οποία επισημαίνεται πως συνολικά περίπου 559 λιγότεροι υπάλληλοι εργάζονται σήμερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σε σχέση με το 2011 οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του ο αιρετός θεσμός, με τις περισσότερες αποχωρήσεις να εντοπίζονται στο μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται το 2011 υπηρετούσαν στην Περιφέρεια 1580 άτομα προσωπικό ενώ το 2019 1021 άτομα.

Το πρόβλημα θα οξύνεται όσο θα αυξάνονται οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης

Η δυσχερής εικόνα της στελέχωσης όμως δεν περιορίζεται μόνο στο παρελθόν και το παρόν, αφού και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. «Η εικόνα του προσωπικού της Περιφέρειας όπως εκτιμάται για την επόμενη τετραετία, είναι άκρως ανησυχητική καθώς σχεδόν για όλες τις υπηρεσίες δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας. Πέρα από τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις, μείζον ζήτημα αναδεικνύεται και η περαιτέρω γήρανση των εναπομεινάντων υπαλλήλων» τονίζεται συγκεκριμένα στην έκθεση, που υπογραμμίζει πως το πρόβλημα θα οξύνεται όσο θα αυξάνονται οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ενώ οι λιγοστές προσλήψεις και οι μετατάξεις του προσωπικού μέσω κινητικότητας δεν επιφέρουν καμιά ουσιαστική αλλαγή στην συνολική εικόνα.

«Είναι φανερό πλέον ότι, με το υπάρχον δυναμικό είναι σχεδόν αδύνατη η έστω στοιχειώδης λειτουργία των επιτελικών υπηρεσιών της ΠΑΜΘ αλλά παραμένει προβληματική και η λειτουργία των οργανικών μονάδων των περιφερειακών ενοτήτων της ΠΑΜΘ» τονίζει η έκθεση.

Γι’ αυτό και ζητείται από την κεντρική διοίκηση η άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε διαφόρους τομείς αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας όπως στην οικονομική-λογιστική επιστήμη, στην κοινωνική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες και στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος και του Χωρικού Σχεδιασμού, της Ανάπτυξης (ενεργειακών & φυσικών πόρων), στην Περιφερειακή Αγροτική Οικονομία και Κτηνιατρική λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν με τις ζωονόσους καθώς και στην Δημόσια Υγεία.

Να σημειωθεί για την πλήρη καταγραφή πως οι επιτελικές υπηρεσίες που υπάγονται στην έδρα της ΠΑΜΘ, με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό για την εύρυθμη λειτουργία της διοικητικής, αναπτυξιακής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της ΠΑΜΘ, σε αριθμό υπερβαίνουν τις 15 Διευθύνσεις, ενώ τα τμήματα αριθμούνται σε 30, όταν αντίστοιχα στις ΠΕ είναι 6 και 25 αντίστοιχα, με μόνη διαφοροποίηση την ΠΕ Έβρου που υπάρχουν 8 και 30 αντίστοιχα.

Οι θέσεις που ζητούνται

Η έκθεση καταλήγει με την αποτύπωση των αιτούμενων θέσεων, συνολικά 42 όλες για τακτικό προσωπικό, με την εξής κατανομή:

Έδρα ΠΑΜΘ (υφιστάμενοι υπάλληλοι: 107)
ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 3 άτομα, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού 3 άτομα, ΤΕ Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας 2 άτομα, ΔΕ Οδηγών 1 άτομο

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (υφιστάμενοι υπάλληλοι:71)
ΠΕ Μηχανικών 5 άτομα, ΠΕ Γεωτεχνικών 2 άτομα

Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (υφιστάμενοι υπάλληλοι: 206)
ΠΕ Μηχανικών 1 άτομο, ΤΕ Μηχανικών 1 άτομο, ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων 1 άτομο

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (υφιστάμενοι υπάλληλοι: 183)
ΠΕ Μηχανικών 1 άτομο, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 2 άτομα, ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων 1 άτομο, ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων 1 άτομο

Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (υφιστάμενοι υπάλληλοι: 288)
ΠΕ Μηχανικών 2 άτομα, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 1 άτομο, ΠΕ Γεωτεχνικών 4 άτομα, ΤΕ Μηχανικών 1 άτομο , ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων 1 άτομο

Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (υφιστάμενοι υπάλληλοι: 164)
ΠΕ Μηχανικών 3 άτομα, ΠΕ Γεωτεχνικών 3 άτομα, ΤΕ Μηχανικών 3 άτομα

Μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας, το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί στο ερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο της Παρασκευής 21 Αυγούστου, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση και να αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.