Τραγουδωντας τον Αυγουστο

Όταν ο Π. Θαλασσινός τραγουδά την ευγνωμοσύνη του Η. Κατσούλη για πρόσωπα και τόπους

Τον Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφορεί ένας δίσκος που συνυπογράφουν ο Παντελής Θαλασσινός και ο Ηλίας Κατσούλης, μουσική και στίχους αντίστοιχα. Τίτλος του το «Καλαντάρι» και όπως μαρτυρά πρόκειται για έναν θεματικό δίσκο, όπου κάθε ένα από τα 12 τραγούδια του δίσκου είναι αφιερωμένα σε ένα μήνα του χρόνου, ενώ το εικαστικό του δίσκου κοσμούν πίνακες της Γιούλας Ροζάκου.

Η συνεργασία του Παντελή Θαλασσινού με τον Ηλία Κατσούλη δεν είναι καινούργια. Το αντίθετο. Η σύμπραξή τους έχει χαρίσει στην ελληνική δισκογραφία σπουδαίες στιγμές. Το χαρακτηριστικό όμως που διακρίνει την παρούσα περίσταση είναι ότι ίσως πρόκειται για την πιο μεστή συνεργασία των δύο.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου ο Ηλίας Κατσούλης επισημαίνει πως «ήταν τυχεροί οι στίχοι αυτοί, γιατί έπεσαν σε καλά χέρια. Όταν τους έγραφα, δεν ήξερα αν θα μελοποιηθούν και ποιον θα συγκινήσουν. Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι ήταν σαν να μου τους υπαγόρευε ο Παντελής, επομένως του ανήκαν. Ο Παντελής τους έντυσε μ' εκείνα τα μελωδικά χρώματα που τους ταίριαζαν, αποκαλύπτοντας όλα τα φανερά ή κρυμμένα συναισθήματα τους».


Ο Παντελής Θαλασσινός, από την πλευρά του επισημαίνει πως «διαβάζοντας τους στίχους ένιωσα ότι τα τραγούδια αυτά έψαχναν μουσική. Οι στίχοι και οι ζωγραφιές με μάγεψαν… Ήταν τα υλικά, το χαρτί κι η αλευρόκολλα που, αν τους έβαζα το σπάγκο, θα γίνονταν χαρταετός».

Αύγουστος είναι…

Ένα από τραγούδια του δίσκου που ξεχώρισαν είναι κι αυτό που είναι εμπνευσμένο από τον Αύγουστο. Ο Κατσούλης κεντά γνώριμες εικόνες καλοκαιριού με αναφορές στην εκκλησιαστική παράδοση, και την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Θαλασσινός υπηρετεί τον στίχο εισάγοντας έξυπνες μουσικές φράσεις.

«Ο Αύγουστος είναι ένα αγαπημένου μου τραγούδια, γιατί αναφέρομαι σε κάποια πρόσωπα που αγαπώ πάρα πολύ. Έχω την επιθυμία να βάζω πρόσωπα και τόπους που αγαπάω για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις συγκινήσεις που μου έχουνε προσφέρει» θα εκμυστηρευθεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ηλίας Κατσούλης αναφερόμενος στο τραγούδι.

«Αύγουστος είναι» λοιπόν:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.