Ν. Τσαλικίδης: «Ο δρόμος είμαι μακρύς και δύσκολος οφείλουμε να προσπαθήσουμε»

13.08.2020 16:27

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για τα τεκταινόμενα με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Την ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα της περιφέρειάς μας αναγνωρίζει σε γραπτή του δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης. Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια της -αν μη τι άλλο- μη επαρκώς αιτιολογημένης απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιφέρειας τα μεσάνυχτα και τις αντιδράσεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι του κλάδου. Στη δήλωση του ο κ. Τσαλικίδης θυμίζει το ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που επεξεργάζεται η Περιφέρεια, διαβεβαιώνοντας πως ο δεύτερος βαθμός της αυτοδιοίκησης παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Η απόφαση νέων περιορισμών στον κλάδο της εστίασης πλήττει αδιαμφισβήτητα την επιχειρηματικότητα και την οικονομία στην περιοχή μας και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βέβαια οι πρωτόγνωρες περιστάσεις που διαμορφώνει η πανδημία του κορονοϊου επιτάσσουν την τήρηση των εκάστοτε μέτρων και υγειονομικών κανόνων, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οφείλουμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα, εφαρμόζοντας τα μέτρα της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που επηρεάζει τη χώρα μας.

Ως περιοχή το πράξαμε στο ακέραιο, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για αρκετά μεγάλο διάστημα, καταγράφηκε στη Ροδόπη εξαιρετικά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων παρά την επισκεψιμότητα και τις αυξημένες διελεύσεις από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που οξύνονται οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊου, τίθεται ακόμη πιο επιτακτικά η ανάγκη ενίσχυσης της Ροδόπης, της Θράκης και της δοκιμαζόμενης τοπικής οικονομίας και σίγουρα το έλάχιστο που περιμένουμε είναι ο έγκαιρος κεντρικός σχεδιασμός και μέριμνα της κυβέρνησης.

Το κλείσιμο των συνόρων με τη Βουλγαρία στη Νυμφαία αν και αναπόφευκτη, δυστυχώς διαμόρφωσε δραματική μείωση των τουριστικών αφίξεων από τη βαλκανική ενδοχώρα και συνακόλουθα περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην τοπική αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Εμείς ως περιφέρεια ενεργοποιηθήκαμε άμεσα στην κατεύθυνση τόνωσης του οικονομικού κλίματος, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 25-30 εκ.ευρώ, μέσω του οποίου στοχεύει να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της, καλύπτοντας από λειτουργικές δαπάνες μέχρι μικρά επενδυτικά σχέδια στηρίζοντας εργαζομένους αλλά και ανέργους.

Ο δρόμος είμαι μακρύς και δύσκολος οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να είμαστε αισιόδοξοι για να τα καταφέρουμε.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine