Η UNESCO ανακοινωνει την αναθεωρηση του καθεστωτος της Αγιας Σοφιας ως Παγκοσμιας Πολιτιστικης Κληρονομιας

«Είναι λυπηρό ότι η Tουρκία δεν μας έχει ενημερώσει εκ των προτέρων για το θέμα αυτό»

Μετά την προεδρική απόφαση της τουρκικής Προεδρίας να ανοιχτεί στη λατρεία το Μουσείο της αγίας Σοφίας, η UNESCO ανακοίνωσε ότι το καθεστώς προστασίας της αγίας Σοφίας θα αναθεωρηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επεξηγώντας ότι η αξία της αγίας Σοφίας πέρα από τα σύνορα είναι σημαντική για την αποδοχή της ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ότι η πρόσφατη απόφαση για τη μετατροπή της αγίας Σοφίας δημιουργεί ερωτηματικά. Υπενθύμισε επίσης ότι η αλλαγή του καθεστώτος των διατηρητέων κτιρίων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφορά την ίδια.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Tουρκία δεν μας έχει ενημερώσει εκ των προτέρων και δεν έχει ξεκινήσει διάλογο για το θέμα αυτό. Εξάλλου πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου της τουρκικής Δημοκρατίας, η UNESCO δήλωσε ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της αγίας Σοφίας, θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η Αγία Σοφία είναι καταγεγραμμένη ως Μουσείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που συνεπάγεται ορισμένες υποχρεώσεις και νομικές κυρώσεις, διευκρινίζοντας ότι «τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν αλλαγές που θα βλάψουν τις οικουμενικές αξίες των διατηρητέων χώρων εντός των συνόρων τους. Οι αλλαγές που σχεδιάζεται να γίνουν πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων στην UNESCO από το ενδιαφερόμενο κράτος και, όπου είναι αναγκαίο, μπορούν επίσης να επανεξετάζονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η UNESCO έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το θέμα της αγίας Σοφίας αρκετές φορές γράφοντας επιστολές προς την Tουρκία, κάλεσε δε τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο πριν ληφθεί απόφαση η οποία θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια αξία του Μνημείου.

«Η αγία Σοφία, ένα από τα μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα»

Η αγία Σοφία καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985. Στην ιστοσελίδα της UNESCO, περιγράφεται ως «ένα από τα μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των Βυζαντινών και Οθωμανικών χρόνων που ενέπνευσε πολλές εκκλησίες και τζαμιά μετά την κατασκευή της».
Σε επιστολή της προς την UNESCO τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα ανέφερε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην αγία Σοφία να παρεκκλίνει από τον καθολικό της χαρακτήρα.

Πηγή: bbc.com/tr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.