Δηλωστε συμμετοχη στο Μουσικο Εργαστηρι του Συλλογου Μεριμνας ΑμεΑ «αξιΖΩ»

Ο μοναδικός φορέας της ΠΑΜ- Θ που παρέχει εξειδικευμένη μουσική εκπαίδευση και μουσικοθεραπεία σε άτομα με νοητική αναπηρία

Η μουσική αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και συναισθημάτων. Μια αξία που δε γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να μάθουμε όλοι να μιλάμε αυτή τη γλώσσα και ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης απευθύνει πρόσκληση σε άτομα με νοητική υστέρηση ή με οποιαδήποτε μορφή νοητικής αναπηρίας να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στο μουσικό του εργαστήρι.

Το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «αξίΖΩ», λειτουργεί 5 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα, εντός της πόλης της Κομοτηνής, και παρέχει δωρεάν πολλαπλές υπηρεσίες, στα πλαίσια της θεραπευτικής μουσικής σε Άτομα με νοητική υστέρηση ή με οποιαδήποτε μορφή νοητικής αναπηρίας.

Απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ «Αγ.Θεόδωροι». Η καινοτομία και πρωτοτυπία του Μουσικού Εργαστηρίου έγκειται στο γεγονός πως στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει φορέας ο οποίος να παρέχει εξειδικευμένη μουσική εκπαίδευση και μουσικοθεραπεία σε άτομα με νοητική αναπηρία.

Σκοπός του Μουσικού Εργαστηρίου είναι η παροχή μουσικής εκπαίδευσης και μουσικοθεραπείας ενδυναμώνοντας τις δυνατότητες των ατόμων αυτών. Συγκεκριμένα, με το μουσικό εργαστήρι θα επιτευχθούν η διέγερση και ανάπτυξη χρήσης της φωνής και των προ-λεκτικών διαλόγων, ανάπτυξη ή βελτίωση των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, μείωση των στερεοτυπικών κινήσεων, έκφραση έντονων συγκινησιακών καταστάσεων με δημιουργικό τρόπο, ανάπτυξη της ανεκτικότητας στον ήχο, ανάπτυξη της συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με τον άλλον, μείωση του άγχους, προωθείται ο αυθορμητισμός και το άτομο που συμμετέχει αποκτά ευελιξία, βελτίωση της συγκέντρωσης και οργάνωσης της σκέψης, απόκτηση αυτοπεποίθησης και ανάληψης πρωτοβουλιών, καλλιέργεια της ικανότητας ελέγχου της παρορμητικότητά και το σημαντικότερο άρση του κοινωνικού αποκλεισμού με ένταξη στη μουσική εκπαίδευση αποσκοπώντας στην επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση.

Σκοποί-στόχοι λειτουργίας Μουσικού Εργαστηρίου

  1. Να αποκτήσουν αντίληψη του ήχου ως προς τη χροιά, το ύφος, το χρόνο, την ένταση.
  2. Να γίνουν ικανοί να χρησιμοποιούν δημιουργικά τα μέσα παραγωγής ήχου: φωνή, σώμα, μουσικά όργανα .
  3. Να καλλιεργηθούν ακουστικά και φωνητικά, ώστε να αποδίδουν με ακρίβεια τους διάφορους ήχους.
  4. Να συνειδητοποιήσουν τη δομή της μελωδίας (φράση, πρόταση, θέμα) και την αρμονική τοποθέτηση των ήχων .
  5. Να μπορούν να δημιουργήσουν και να εκφράζονται μουσικά.
  6. Με βάση το λόγο (λέξεις, φράσεις) να δημιουργούν ρυθμούς, χρησιμοποιώντας την φωνή, το σώμα, τα μουσικά όργανα.
  7. Να ερμηνεύουν μουσική με κίνηση, αναπτύσσοντας την τεχνική, να χρησιμοποιούν το σώμα τους σαν εκφραστικό μέσο, συνδυάζοντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά μουσικής και κίνησης (δημιουργικός χορός).
  8. Να χρησιμοποιούν τα όργανα τάξης στις δημιουργικές εργασίες και να εκμάθουν ένα ή περισσότερα όργανα.
  9. Να αποκτήσουν ένα ρεπερτόριο από πολλά τραγούδια.
  10. Να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τα σύμβολα των ήχων (μουσική γραφική, ρυθμική και μελωδική).
  11. Να γνωρίζουν τα διάφορα μουσικά στυλ μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και να μάθουν να εκτιμούν τη μουσική δημιουργία κάθε εποχής.
  12. Να γνωρίζουν και να σέβονται την παραδοσιακή μουσική, τη δική τους και των άλλων .
  13. Να αναπτύξουν θετική στάση προς την καλή μουσική, σα μια μορφή τέχνης, είτε είναι παραδοσιακή είτε έντεχνη, λαϊκή κ.λ.π

Δικαιολογητικά συμμετοχής

  1. Αίτηση την οποία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει στην ιστοσελίδα του συλλόγου  (www.syd.gr). Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον ωφελούμενο ή το γονέα του (εφόσον δε βρίσκεται υπό δικαστική συμπαράσταση ή περιορισμό της δικαιοπρακτικής ικανότητάς του) ή το νόμιμο εκπρόσωπό του (π.χ. δικαστικό συμπαραστάτη). Ειδικότερα, για τους ωφελούμενους που διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και, εφόσον, δεν έχει οριστεί νόμιμος εκπρόσωπός τους, την αίτηση δύναται να την υποβάλει ο νόμιμος εκπρόσωπος του αρμοδίου φορέα, συνοδευόμενη από σχετική απόφαση υποβολής αίτησης του αρμοδίου οργάνου του ιδρύματος.
  2. Πρόσφατη Βεβαίωση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας(Κ.Ε.Π.Α)

Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν ιδιοχείρως μόνο από τους ίδιους τους ωφελούμενους ή τους γονείς τους ή από τους δικαστικούς συμπαραστάτες των ωφελουμένων ή από οποιοδήποτε άλλο άτομο κατέχει γραπτή εξουσιοδότηση για την κατάθεση των δικαιολογητικών από το δικαστικό συμπαραστάτη, στα γραφεία του Συλλόγου Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», στο Αγρόκτημα Υφαντών (6ο χλμ Κομοτηνής-Ιάσμου), Κομοτηνή, 69100, από τις 3/8/2020.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Ντίνα Ιωάννα ή την κ. Πετσάρη Ελένη:

  • στο τηλέφωνo/fax 2531033114,
  • e-mail στο [email protected],
  • αυτοπροσώπως στα γραφεία του Συλλόγου, ώρες 8:00-12:00.
     

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.