Σχεδον μηδενικο το φετινο τουριστικο προσημο στη Ροδοπη

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ανοιχτές ξενοδοχειακές μονάδες

Ντίνος Χαριτόπουλος, Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών

«Δεν νοείται τουρισμός με κλειστά σύνορα»

Αρκεί μία βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης για να διαπιστώσει κανείς πως δεν επιβεβαιώθηκαν, τουλάχιστον κατά τους δύο πρώτους μήνες του φετινού καλοκαιριού, οι προσδοκίες όλων για εσωτερικό τουρισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιου, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το δυσχερέστερο των σεναρίων, καθώς με έναν «καλό» ως προς τις κρατήσεις Αύγουστο, στον οποίο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι, οι φετινές εισπράξεις δεν αναμένεται να φτάσουν τα 3 δις. ευρ, έναντι 18 δις ευρώ την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πληρότητα του Ιουλίου σε πανελλαδικό επίπεδο άγγιξε μόλις το 25% παρά το «άνοιγμα» των συνόρων, με τον ρυθμό αφίξεων, να εκτιμά πως θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς και το στοίχημα του εσωτερικού τουρισμού δεν φαίνεται επιβεβαιώνεται.

Πλήρως αντιπροσωπευτική των λεγομένων του κ. Τάσιου είναι και η εικόνα των ξενοδοχείων της Ροδόπης και ειδικότερα του παραλιακού Μετώπου του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, ο οποίος επλήγη ιδιαίτερα, λόγω και της τουριστικής του δυναμικής από πλευράς Βαλκανίων, από τον κορωνοϊό και τα αποτελέσματά του.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο «δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό όταν έχουμε κλειστά σύνορα» γνωστοποιώντας ότι και τα μοναδικά εναπομείναντα ανοιχτά ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής αναμένεται να κατεβάσουν ρολά, για το φετινό καλοκαίρι, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Η τουριστική δυναμική του Δήμου Μαρωνείας–Σαπών είναι από Βαλκάνιους τουρίστες οι οποίοι δεν μπορούν να έρθουν λόγω κλειστών συνόρων και από ενδοχώριους, οι οποίοι ωστόσο ακόμα επιδεικνύουν επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για σχεδόν μηδενικό τουριστικό «αποτύπωμα» για την Μαρώνεια το φετινό καλοκαίρι.

Το γεγονός αυτό διαφαίνεται όπως εξήγησε και από την πολιτιστική παρέμβαση του Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, που φέτος θα περιοριστεί, ελλείψει τουριστών αλλά και απαγορεύσεων λόγω πανδημίας, στις πέντε παραστάσεις που θα λάβουν χώρα στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας.

Ερωτηθείς σχετικά με τον φόβο του οριστικού λουκέτου σε καταστήματα αλλά και ξενοδοχεία της περιοχής, ο κ. Χαριτόπουλος μετέφερε την αισιοδοξία των επαγγελματιών για την «επιστροφή» τους του χρόνου το καλοκαίρι, «κορωνοϊού επιτρέποντος». Ο ίδιος άλλωστε ευχήθηκε το επόμενο καλοκαίρι να είναι έτοιμη η οδική αρτηρία Μαρώνειας – Πετρωτών – Ορίων Έβρου, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.