Ξεκινησαν οι εργασιες αποξεσης στην Εγνατια οδο

Θα πέσει επιτέλους νέα άσφαλτος στο δρόμο στο πλαίσιο επισκευής του

Ξεκίνησε η απόξεση της ασφάλτου από την Εγνατία Οδό, στο τμήμα από το Α/Κ Μέστης έως Ανατολικό Α/Κ Κομοτηνής, στην κατεύθυνση από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή, για την αντικατάστασή της.

Οι εργασίες αποτελούν τις πρώτες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου αποκατάστασης της ασφαλτόστρωσης κατά μήκους της Εγνατίας στη Ροδόπη, και ξεκινά από ένα από τα τμήματα με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Να υπενθυμίσουμε πως το τμήμα της Εγνατίας στη Ροδόπη δόθηκε στην κυκλοφορία τμηματικά από το 2000 έως το 2002. Σημειακά προβλήματα φθορών στο οδόστρωμα άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά τα μετέπειτα έτη. Σε διάφορες χρονικές φάσεις έγινε σε ορισμένα τμήματα αποκατάσταση φθορών της αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης (στρώση κύλισης) με αντίστοιχες στρώσεις διαφόρων ειδών (2006, 2009 και 2016). Επίσης σε ένα τμήμα περίπου 5 χιλιομέτρων έγινε αποκατάσταση με στρώση κυκλοφορίας Α265 (2009). Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια κύλισης έχει επιφανειακές στρώσεις με διαφορετική αντιολισθηρή ικανότητα το καθένα.

Η σημερινή κατάσταση του οδοστρώματος, όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα, παρουσιάζει πολλαπλές φθορές που εκτείνονται κατά μήκος του τμήματος.

Οι μετρήσεις της Εγνατίας έκριναν πως τα προβλήματα του οδοστρώματος αφορούν κυρίως στην επιφάνεια του καταστρώματος, για αυτό και η μέθοδος αποκατάστασης περιλαμβάνει την απόξεση της παλαιός στρώσης σε βάθος 4εκ. και κατασκευή νέας αντιολισθηρής στρώσης 4εκ. σε ολόκληρη τη διατομή της οδού.

Σε ορισμένες θέσεις στη λωρίδα βαριάς κυκλοφορίας θα γίνει απόξεση σε μεγαλύτερο βάθος και κατασκευή στρώσης κυκλοφορίας, πάχους 5εκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάδοχος αναδείχθηκε η Εργοληπτική Επιχείρηση «ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ Α.Β.Ε.Τ.Ε.Θ.» με μέση έκπτωση 60,12% και συμβατική δαπάνη 7.595.196,34 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) πλέον του ποσού 1.822.847,12 ευρώ για ΦΠΑ, δηλαδή συνολικό ποσό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 9.418.043,46 ευρώ.

Οι εργασίες αναμενόταν να ξεκινήσουν το Πάσχα, όμως οι καθυστερήσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός είχαν σαν αποτέλεσμα να εκκινήσουν αυτές τις μέρες, ενώ οι κυκλοφοριακοί περιορισμοί για το συγκεκριμένο κομμάτι αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 18 Σεπτεμβρίου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.