Να συνδεθουν τα κτιρια με τους ανθρωπους της Κομοτηνης

Της Έκδοσης

Μια αυξημένη κινητικότητα παρατηρούμε, την τελευταία περίοδο, από το Δήμο Κομοτηνής όσο αφορά κτίρια στην Κομοτηνή, τα οποία χρίζουν διάσωσης.

Έτσι είδαμε κινήσεις για το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο, ενώ ακολουθούν άλλες τόσο για τα Αστέρια, όσο και για τα παλιά σφαγεία.

Βέβαια η αλήθεια είναι πως στην πόλη μας, έχουμε αρκετά κτίρια αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας που χρίζουν διάσωσης, παρόλο που δυστυχώς για πολλά από αυτά η δυνατότητα να διασωθούν είναι αμφίβολη.

Παρόλα αυτά είναι θετικό να γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα, όταν ανοίξει η επόμενη προγραμματική περίοδος, να την εκμεταλλευτούν.

Βέβαια το να ζητάς την παραχώρηση ενός κτιρίου, και αυτή να γίνεται, είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, και έχει βυθίσει, ή καθυστερήσει, ακόμα και αναπλάσεις οι οποίες ήταν προγραμματισμένες (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Τσανάκλειος).

Την ώρα όμως που κυνηγάμε παραχωρήσεις, να πρέπει να ζητάμε την επιστροφή κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο, είχαν όμως παραχωρηθεί αλλού, υποτίθεται για την ανάπλασή τους, χωρίς όμως να γίνει τίποτα, δείχνει ότι χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός, ώστε και να υπάρχει ένας μπούσουλας για το τι γίνεται, τι δεν γίνεται, και γιατί δεν γίνεται.

Και ας μην ξεχνάμε πως το γεγονός ότι ο Δήμος προχωρά στην ανάπλαση ενός κτιρίου, δεν σημαίνει πως η χρήση του θα είναι η βέλτιστη, ή αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως αρχικά σχεδιαζόταν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Καπναποθήκη.

Για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο μπούσουλας, και για τους πολίτες, ώστε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, είτε αυτές είναι εφικτές, είτε ανέφικτες, όχι τόσο για να βοηθήσουν την Δημοτική αρχή, αλλά για να μπορέσουν να αναπτύξουν μια σύνδεση με το κτίριο, και να μην είναι αυτό απλά ακόμα ένα σημείο που ανακαινίζει ο Δήμος.

Κοινώς να συνδεθούν τα κτίρια με τους ανθρώπους της Κομοτηνής. Τότε ίσως μπορέσουμε και ως κοινωνία να τα υπερασπιστούμε καλύτερα αλλά και ουσιαστικότερα!

Καλή η κινητικότητα και η διάθεσή από πλευράς του Δήμου, ωστόσο είναι και δική μας, των πολιτών, δηλαδή ζήτημα ευθύνης!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.