Σε Αναπτυξιακο οργανισμο μετεξελισσεται η «Κ. Καραθεοδωρη ΑΕ»

Με στόχο να δοθούν επιπλέον δυνατότητες για έργα και προγράμματα σε όλους τους Δήμους της Ροδόπης

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η μετεξέλιξη της «Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ» σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, με τη συμμετοχή των Δήμων της Ροδόπης, που ελπίζουν πως θα δώσει περισσότερες δυνατότητες για την προώθηση ολοκληρωμένων και ευέλικτων αναπτυξιακών σχεδιασμών τόσο των επιμέρους Δήμων, όσο και της Ροδόπης γενικότερα.

Να υπενθυμίσουμε πως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αποτελούν ουσιαστικά μετεξέλιξη των Αναπτυξιακών Εταιρειών, ως ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες, τουλάχιστον σύμφωνα με τη νομοθεσία, συμπράττουν από κοινού με τους ΟΤΑ στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής σε δημοτικό, διαδημοτικό, περιφερειακό ή ευρύτερο χώρο, ανάλογα με τις καταστατικές τους προβλέψεις.

Έχουν δε σαν στόχο την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ, την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής τους, αλλά και την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Για την επίτευξη αυτών αναλαμβάνουν την εκτέλεση δράσεων κρατικών ενισχύσεων, αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία και διαχειρίζονται αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.

Στόχος η συμμετοχή όλων των Δήμων της Ροδόπης στο μετοχικό κεφάλαιο

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, αποφάσισαν να μετατρέψουν την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, που θα έχει τη δυνατότητα να κάνουν μελέτες, έχοντας τεχνική υπηρεσία, με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους, έχοντας και τη δυνατότητα υπογραφής.

Για αυτό και είχε τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις με όλους τους Δημάρχους της Ροδόπης, ώστε να έχουν μια κοινή συνεργασία, ώστε είτε να μπουν στην εταιρεία ως μέτοχοι, είτε να δεσμευτούν ότι θα κάνουν προγραμματικές συμβάσεις.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι φυσικά να μπουν μέτοχοι με το ανάλογο ποσοστό» ανέφερε ο κ. Γκαράνης, σημειώνοντας πως ήδη οι Δήμαρχοι Ιάσμου και Αρριανών φαίνονται θετικοί, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών.

Η εταιρεία θα έχει μετόχους μόνο τους Δήμους, ενώ θα διερευνήσουν και αν υπάρχει δυνατότητα να συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο Δήμοι και από την Ξάνθη.

Ερωτηθείς για το αν έχει υπάρξει κάποια σκέψη για την άλλη εταιρεία της περιοχής, την Αναπτυξιακή Ροδόπης, σημείωσε πως δεν έχει γίνει κάποια προσέγγιση, θέλοντας κυρίως να έχουν ένα οργανισμό ο οποίος θα αποτελείται από Δήμους, και όχι μια πολυμετοχική δομή όπως υφίσταται σήμερα την Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Οι διεργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς, με την προοπτική ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά.

Ο οργανισμός θα μπορεί να τρέξει μελέτες, Ευρωπαϊκά προγράμματα, και γενικότερα δράσεις που επιθυμεί ένας Δήμος, και δυσκολεύεται είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω υποστελέχωσης.

Με δεδομένη λοιπόν και την υποστελέχωση τόσο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και των υπολοίπως δήμων, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα ανοίξει δυνατότητες για εκπόνηση μελετών και άλλων προγραμμάτων που διαφορετικά θα ήταν κλειστές για αυτούς.


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.