Δημητρης Χαριτου: Τι συζητηθηκε στην πρωτη συνεδριαση της Διακομματικης Επιτροπης για την Θρακη

«Η ΝΔ να δείξει αν είναι πολιτικά έτοιμη και ώριμη να ανασκευάσει και να επανεξετάσει πολιτικές της, ώστε να υπάρξει κοινός τόπος, δυνατόν και κοινό πόρισμα χρήσιμο για την περιοχή»

Για τα όσα διημείφθησαν στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, αλλά και στην αναγκαιότητα που υπογραμμίστηκε κατά την διάρκεια αυτής από πλευράς των συμμετεχόντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τον απολογισμό των όσων ακολούθησαν, ή και όχι, από το πόρισμα της αντίστοιχης Διακομματικής Επιτροπής του 1991, μίλησε το πρωί της Τετάρτης, 29 Ιουλίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος πέραν των εκλογών για το προεδρείο αυτής, το πρόγραμμα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Επιτροπής για το επόμενο εξάμηνο, δόθηκε από την πλευρά του το στίγμα κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις  μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή και να παράξει χρήσιμο έργο για την περιοχή. «Έθεσα με έμφαση ότι τα οξυμένα προβλήματα που αυτήν την στιγμή υπάρχουν στην περιοχή, που θα γίνουν πιο έντονα τους επόμενους μήνες για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακούς χειρισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού μέσω της Διακομματικής» για να επισημάνει την δικαιολογημένη όπως την χαρακτήρισε δυσπιστία που υπάρχει στην περιοχή για τα όσα διημείφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας για το έργο και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής σε σχέση με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα». 

Ο κ. Χαρίτου επέμεινε στην ανάγκη απολογισμού των όσων έγιναν και των όσων δεν έγιναν σε επίπεδο πολιτικών, τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, που μεσολάβησαν από την Διακομματική Επιτροπή του 1991, ούτως ώστε «να απορρίψουμε τις πολιτικές που απέτυχαν και οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα και όχι να τις επαναφέρουμε με άλλη μορφή».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε δέσμη προτάσεων για να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη στην περιοχή» τόνισε, καλώντας την ΝΔ να δείξει «αν είναι πολιτικά έτοιμη και ώριμη να ανασκευάσει και να επανεξετάσει πολιτικές της, ώστε να υπάρξει κοινός τόπος, δυνατόν και κοινό πόρισμα χρήσιμο για την περιοχή».

Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Επιτροπής

Ως προς τα επόμενα βήματα της επιτροπής, όπως εξήγησε, αναμένεται να συγκροτηθούν οι δύο ομάδες εργασίας, ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό θα ζητηθεί με επιστολή να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους όλοι οι κοινωνικοί, παραγωγικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση. Σε επόμενο χρόνο, συνέχισε ο ίδιος, από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά θα γίνουν συναντήσεις δια ζώσης με τους φορείς στην περιοχή για διατυπωθούν οι απόψεις τους. Παράλληλα η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ιδέες και προτάσεις να συμβάλλουν.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, θα πρέπει η κυβέρνηση να διατυπώσει τους στόχους και το περιεχόμενο των πολιτικών της σε κάθε μία από τις ομάδες εργασίες και στην Επιτροπή, ώστε να υπάρχει μία βάση συζήτησης και να διατυπωθούν οι προτάσεις από όλους.

«Θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της Δράμας και της Καβάλας, αλλά θα καταθέσουμε προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης»

Ερωτηθείς επίσης για το αίτημα φορέων από πλευράς Δράμας και Καβάλας για την «συμπερίληψη» των περιφερειακών ενοτήτων στο έργο της Επιτροπής, στην βάση της ενιαίας περιφερειακής ταυτότητας αλλά και των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΠΑΜ-Θ στο σύνολό της, ο κ. Χαρίτου υπενθύμισε το σχετικό αίτημα που είχε γίνει από πλευράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της σύστασης της Διακομματικής, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει δεκτό, για να σημειώσει ωστόσο πως «εμείς θα είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς και της Αν. Μακεδονίας για να ακούμε τις προτεραιότητες και αυτών των περιοχών». «Πέραν όμως αυτού θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της Θράκης και όχι μόνο αυτό. Διατυπώνοντας την ανάγκη να δίνονται λύσεις σε ώριμα ζητήματα, όπως η επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman, όπως η ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα δοκιμάζουμε την αξιοπιστία των λόγων της σημερινής κυβέρνησης στη Διακομματική Επιτροπή και των έργων στην πράξη. Δεν μπορείς να μιλάς για την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας στην περιοχή και ταυτόχρονα να αρνείσαι την ώριμη πρόταση για επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman. Δε μπορείς να μιλάς για την ανάπτυξη της Θράκης και έναν βασικό πυλώνας γνώσης και ανάπτυξης όπως είναι το ΔΠΘ να μην το στηρίζεις έμπρακτα» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.