«Ερχεται» τον χειμωνα το «δημιουργικο» συγγραμμα των Σπυρου Κιοσσε και Ναγιας Δαλακουρα

«Μετα-γράφοντας την τέχνη: Μουσεία, πινακοθήκες και χώροι πολιτισμικής κληρονομιάς ως τόποι δημιουργικής γραφής»

«Αρχίζουν ευτυχώς να έρχονται τα ευχάριστα νέα…»*

Μπορεί για όλους αυτό το καλοκαίρι να κρύβει μία μοναδική «ιδιαιτερότητα», για κάποιους άλλους όμως έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για αγαστές και πολύτιμες συνεργασίες, οι οποίες σε ένα περιβάλλον που επιβάλλει τον αποκλεισμό μάς επιτρέπουν να «μετα-γράψουμε»  τον κόσμο γύρω μας με έναν τόνο πιο λογοτεχνικό. Ο λόγος λοιπόν για τη συνεργασία των πολυαγαπημένων Κομοτηναίων Σπύρου Κιοσσέ και Νάγιας Δαλακούρας, ο καρπός της σύμπραξης των οποίων πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά τον χειμώνα του 2020. Συγκεκριμένα, ο «καρπός» τους φέρει ως τίτλο «Μετα-γράφοντας την τέχνη: Μουσεία, πινακοθήκες και χώροι πολιτισμικής κληρονομίας ως τόποι δημιουργικής γραφής» (εκδ. Κλειδάριθμος, σ. 72) και συνδέει το πάθος του μέλους Ε.ΔΙ.Π. του ΤΕΦ/ΔΠΘ και συγγραφέα κ. Κιοσσέ για τη δημιουργική γραφή και τις λεκτικές μεταπλάσεις με αυτό της αρχαιολόγου-μουσειολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και συγγραφέα κ. Δαλακούρα για τη μουσειακή εικαστικότητα και την εύληπτη επικοινώνησή του.

Το συγκεκριμένο σύγγραμμα, εκτός των πολύτιμων προλόγων των Καθηγητριών κ. Τασούλας Τσιλιμένη και Ν. Φιλιππουπολίτη, συνδυάζει την παρατήρηση και την αισθητηριακή προσέγγιση των μουσειακών εκθεμάτων με τη σκέψη, τη φαντασία και τη λεκτική μορφοποίηση, η οποία θα μας επιτρέψει να αποτυπώσουμε εν γραπτώ τις φαντασιακές μας σκέψεις, να πειραματιστούμε με τα λεκτικά σύμβολα, να σβήσουμε, να γράψουμε, να τροποποιήσουμε και να συνδιαλλεχθούμε με το εσωτερικό μας εγώ. Ένα σημαντικό ακόμη στοιχείο της παρούσας έκδοσης αποτελεί η ενδεικτική εφαρμογή της δύναμης της δημιουργικής γραφής σε εκθέματα της Παπαδριελλείου Δημοτικής Πινακοθήκες Κομοτηνής, αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη και διαχρονική αξία των εκθεμάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ‒μία προσθήκη η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, της Προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσας Λιβεριάδου αλλά και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων».

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και ανυπομονούμε για νέες πιο δημιουργικές πολιτιστικές «αναγνώσεις»!

*Ο τίτλος του άρθρου προέρχεται από σχόλιο του Σπύρου Κιοσσέ στη σχετική με την έκδοση ανάρτησή του, στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.