Στους δημους και με πληρη ασφαλιστικα δικαιωματα οι προσληψεις σχολικων καθαριστριων

Ευνοϊκές αλλαγές με τροπολογίες του ΥΠΕΣ και για την αποζημίωση των σχολικών τροχονόμων και την μεταφορά των μαθητών κατά το σχολικό έτος ’20-‘21

Ευνοϊκές αλλαγές για τους εργαζομένους στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων φέρνει τροπολογία του Υπ. Εσωτερικών, ενώ με άλλες τροπολογίες του ίδιου υπουργείου καλύπτονται και για την περίοδο της καραντίνας οι σχολικοί τροχονόμοι και ρυθμίζεται η μεταφορά μαθητών για το προσεχές σχολικό έτος.

Ειδικότερα με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», που συζητείται στη Βουλή η καθαριότητα των σχολείων περνά στους Δήμους, δίνοντας τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς, καθώς το αναγκαίο προσωπικό θα προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τι ισχύει με τους σχολικούς τροχονόμους

Σχετικά με τους σχολικούς τροχονόμους, με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, καταβάλλεται στους εθελοντές σχολικούς τροχονόμους η μηνιαία αποζημίωση για τα έξοδα κίνησής τους και κατά το διάστημα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, λόγω του κορωνοϊού. Η διάταξη ισχύει από την 1η Μαρτίου 2020.

Μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των μαθητών για το σχολικό έτος 2020-2021, με μια σειρά προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων του προηγουμένου έτους έως 30/6/21 και η δυνατότητα στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών να προχωρεί σε αναθέσεις προκειμένου να καλύψει νέες ανάγκες που προέκυψαν μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών.

Ειδικότερα η τροπολογία για την μεταφορά των μαθητών κατά το σχολικό έτος 2020-2021 προβλέπει:

1. Στις περιπτώσεις των εκκρεμών έως την έναρξη του σχολικού έτους 2020 – 2021 διαγωνισμών, τους οποίους προκήρυξαν οι Περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί, κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων, να αποφασίζει την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων και πάντως το αργότερο μέχρι την 30η.6.2021.

2. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:

  • δεν κατέστη εφικτό από τις οικείες περιφέρειες να προκηρύξουν διαγωνισμούς,
  • προέκυψαν νέες ανάγκες μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών,
  • υπάρχουν αδιάθετα δρομολόγια για τα οποία είτε δεν υποβλήθηκαν προσφορές είτε οι υποβληθείσες προσφορές κρίθηκαν μη κατάλληλες,
  • δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί με απόφασή της να παρατείνει έως 30.6.2021, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30.6.2020.

Εφόσον δεν είναι δυνατή, για οποιονδήποτε λόγο, η παράταση της εκτέλεσης των συμβάσεων, η Οικονομική Επιτροπή δύναται να αναθέτει το σχετικό έργο με αιτιολογημένη πράξη της, ακολουθώντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια οικονομικότητας και εξασφάλισης συνθηκών γνησίου ανταγωνισμού.

3. Οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων, που αφορούν και πραγματοποιούνται μέχρι και το σχολικό έτος 2020 – 2021, μέχρι τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταφοράς καταβάλλονται νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της μεταφοράς των μαθητών και εφόσον το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με την απόφαση ανάθεσης της οικείας Οικονομικής Επιτροπής.

4. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, το συμβατικό κόστος εκάστου δρομολογίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μεγίστη αποζημίωση που προκύπτει από την εφαρμογή της υπ’ αρ. 50025/2018 (Β΄ 4217) κοινής υπουργικής απόφασης.

5. Τα κατακυρωτικά έγγραφα των προσωρινών μειοδοτών των ηλεκτρονικών διαγωνισμών μεταφοράς μαθητών των παρ. 1 και 2 του παρόντος, όπως αυτά ορίζονται από τον ν. 4412/2016, γίνονται αποδεκτά, εφόσον κατατεθούν σε φυσική μορφή ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής, μετά από απόφασή της και σε χρόνο τον οποίο αυτή ορίζει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.