Να συμπεριληφθουν Καβαλα και Δραμα στην Διακομματικη επιτροπη ζητα η «Περιφερεια σε Δραση»

Την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ που θα υποβοηθά το έργο της Διακομματικής προτείνει ο επικεφαλής της παράταξης Κωστής Σιμιτσής

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, με θέμα την «διεύρυνση» της Διακομματικής επιτροπής για την εξέταση των προβλημάτων της Θράκης, στο σύνολο της ΠΑΜΘ, απέστειλαν ο επικεφαλής κ. Κωστής Σιμιτσής και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Περιφέρεια σε Δράση» κ.κ. Γιώργος Ζιμπίδης, Αρχέλαος Γρανάς, Δημήτριος Δόντσος και Ιωάννης Ζαμπουνίδης.

Σε συνέχεια της αντίστοιχης κοινής επιστολής των προέδρων των Επιμελητηρίων Δράμας και Καβάλας προς την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη και του αιτήματος της συμπερίληψης της Ανατολικής Μακεδονίας στην επιτροπή, οι σύμβουλοι της Περιφερειακής παράταξης ζητούν από την διοίκηση της Περιφέρειας να καταβάλει την απαραίτητη προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση του αιτήματος, προβάλλοντας επίσης το επιχείρημα της ενιαίας περιφερειακής ταυτότητας.

Η επιστολή

Όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή «παρά τους ευγενείς στόχους της πρωτοβουλίας (για τη Διακομματική επιτροπή), αυτή θα μείνει λειψή και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθόσον διαιρεί την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις τους δεν γίνεται να απομονωθούν γεωγραφικά, θα είναι δε ανεφάρμοστες και αλυσιτελείς όποιες προσπάθειες διαχωρίζουν τις περιοχές και τους κατοίκους αντί να ενώνουν διαμορφώνοντας κοινή περιφερειακή συνείδηση».

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση «δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης που να μη χαρακτηρίζουν εξίσου ή να μην επηρεάζουν άμεσα και την Ανατολική Μακεδονία (ενδεικτικά: συνοριακότητα, δημογραφική γήρανση, αποβιομηχάνιση, απόσταση από αγορές)» για να υπογραμμίσουν επίσης πως «η Ανατολική Μακεδονία επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό/μεταναστευτικό και από τον Covid-19, συνεπώς οι ισορροπίες που είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλο κόπο έχουν ήδη ανατραπεί».

Οι πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι που συνυπογράφουν την ανακοίνωση ζητούν από την διοίκηση της Περιφέρειας να καταβάλει προσπάθεια ώστε το έργο της Διακομματικής Επιτροπής να αφορά όλη την Περιφέρεια και όχι μονάχα ένα γεωγραφικό της διαμέρισμα «που έχει βέβαια τη δική του ιστορία, δεν αποτελεί όμως ξεχωριστή διοικητική, νομική και οικονομική οντότητα» γνωστοποιώντας τέλος την πρόθεσή τους να αποστείλουν επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο στον Πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα, καθώς και στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κωστής Σιμιτσής

«Η παρακολούθηση του έργου της διακομματικής και η στήριξη του έργου της δεν θα πρέπει να μείνει μόνο σε θεσμικό επίπεδο από πλευράς της ΠΑΜ-Θ»

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο επικεφαλής της παράταξης και αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής επανέλαβε το σχετικό αίτημα «συμπερίληψης» και της Ανατολικής Μακεδονίας στην επιτροπή, προτάσσοντας την ενιαία περιφερειακή συνείδηση, το πλαίσιο του μοιράσματος και της κοινής εμπειρίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ευρύτερα η περιοχή.

Ο κ. Σιμιτσής γνωστοποίησε πως ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, ο οποίος όπως εξήγησε «κάνει τις δικές του προσπάθειες να αναδείξει το πρόβλημα», ενώ έκανε ένα βήμα παρακάτω γνωστοποιώντας την πρόθεσή του για την δημιουργία μίας διακομματικής επιτροπής, σε επίπεδο διαπαραταξιακό, όπως έκανε σαφές, που θα συνεπικουρεί το έργο της Διακομματικής Επιτροπής.
«Η παρακολούθηση του έργου της διακομματικής και η στήριξη του έργου της δεν θα πρέπει να μείνει μόνο σε θεσμικό επίπεδο από πλευράς της ΠΑΜ-Θ» τόνισε για να εξηγήσει πως «θα πρέπει να υπάρξει μία αντίστοιχη διαπαραταξιακή επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία θα παρακολουθεί το έργο και θα υποβάλλει προτάσεις για όλα τα ζητήματα της Περιφέρειας».

Ο κ. Σιμιτσής στάθηκε και στην ανάγκη ουσιώδους αποτελέσματος αλλά και ορθής χρήσης των πορισμάτων στα οποία θα καταλήξει η Διακομματική Επιτροπή, υπενθυμίζοντας την ανάγκη αποφυγής των παραδειγμάτων του παρελθόντος. «Οι προηγούμενες επιτροπές είχαν να επιτελέσουν ένα έργο, αλλά δυστυχώς δεν απέφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, γεγονός που αποδεικνύεται από την πορεία της Περιφέρειάς μας όλα αυτά τα χρόνια. Η σύσταση της επιτροπής είναι μια πολύ καλή ιδέα και ελπίζω σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο ίδιος εξαίροντας τα μέλη αυτής κυρίως ως γνώστες των ανοιχτών ζητημάτων και προβλημάτων της περιοχής, για να υπογραμμίσει επίσης και την συγκυρία του νέου ΕΣΠΑ καθώς και των πόρων που θα προκύψουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορούν όπως τόνισε «να διευκολύνουν πια την Ελληνική Δημοκρατία και να ξεπεράσει την κρίση και να αναπτυχθεί οικονομικά και πολιτικά και θεσμικά όλα αυτά είναι μια ευτυχή συγκυρία που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει την περιφέρεια μας να τα πάρει επάνω της.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.