Περιμενοντας τους «σωτηρες»

Της Έκδοσης

Να γίνει μια ανάλυση του πορίσματος της προηγούμενης Διακομματικής για τη Θράκη, και να αναλυθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις, αλλά και τι πήγε στραβά γενικότερα για την ανάπτυξη της Θράκης, ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην διακομματική επιτροπή, που συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη.

Και αυτό γιατί, όπως τόνισαν, θέλουν να αποφευχθούν τα ίδια λάθη που έγιναν, και να ενισχυθούν οι καλές πρακτικές ώστε να αποδώσουν καλύτερα.

Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια τέτοια αυτοψία μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους, και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: είναι η πολιτική ασυνέπεια, που ακολουθούσε πάντα τις μεγάλες υποσχέσεις.

Ένα κομμάτι βέβαια αφορά την μόνιμη Ελληνική δυστοκία, όσο αφορά έργα και στήριξη, της οποίας έχουν πέσει λίγο πολύ «θύμα» όλες οι περιοχές της χώρας.

Ένα άλλο κομμάτι όμως είναι ένα καθαρά Θρακικό φαινόμενο, με τις επιχειρήσεις φαντάσματα, την έλλειψη κατεύθυνσης, είτε πολιτικής, είτε οικονομικής.

Και όσο για τα σχέδια και τα προγράμματα, από αυτά έχουμε πολλά, η εφαρμογή τους κάπου βγήκε προβληματική, μιας και συμβαίνει ένα παράδοξο πράγμα: οι πολιτικοί, όσο επισκέπτονται τη Θράκη, βγάζουν λαγούς από τα καπέλα, ανακαλύπτουν μοναδικές δυνατότητες που έχει η περιοχή, μόλις όμως απομακρυνθούν από αυτή, αρχίζουν μυστηριωδών να τα ξεχνούν, και μέχρι να επιστρέψουν στις υπουργικές ή βουλευτικές τους θέσεις η Θράκη αποτελεί μόνο ένα όνειρο, που με δυσκολία θυμάσαι τι ακριβώς έγινε.

Άλλωστε έχουν τους πολίτες των δικών τους εκλογικών περιφερειών, τους οποίους πρέπει να προσέξουν, και ο πολιτικός που θα στερήσει τα χρήματα από άλλα σημεία για να θωρακίσει τη Θράκη, θα ανακαλύψει πολύ γρήγορα την μαγεία της ιδιώτευσης.

Για αυτό καλά τα σχέδια, αλλά από αυτά έχουμε χορτάσει όπως έχουμε χορτάσει και από λόγια στήριξης. Όσο για τις προτάσεις για τη Θράκη, πηγαίνετε στα αρχεία των Επιμελητηρίων και των διαφόρων φορέων, συνδικαλιστικών και μη, και θα βρείτε άπειρες επιστολές, εγκυκλίους, υπομνήματα και άλλα έγγραφα, που μπορούν να γεμίσουν δεκάδες ράφια στα δικά τους αρχεία, και δεκάδες μηχανήματα καταστροφής εγγράφων στα Υπουργεία.

Δεν θέλουμε να είμαστε κυνικοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας έχουν κάνει. Και δεν πρέπει να περιμένουμε από επιτροπές, ή αναπτυξιακά συνέδρια, ή οτιδήποτε άλλο να μας πει πως θα μας σώσει. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς και να χαράξουμε το δρόμο μας, και μετά όλα τα άλλα.

Φωτό: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.