“kookoonari-ΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ο πρωτος ελληνικος οδηγος με Zero Waste συνταγες“

Για να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε έναν κόσμο που παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα

Το υποσχέθηκαν και το έκαναν πράξη…τα μέλη του project “kookoonari” που πριν λίγο διάστημα, στα τέλη του Ιουνίου ολοκλήρωσαν με επιτυχία την συνεργασία τους με το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, με την μετατροπή του στο πρώτο στην Ελλάδα Σχολείο Μηδενικών Απορριμμάτων (Zero Waste School).

Οι σελίδες του «ΠτΘ», ως συνοδοιπόροι άλλωστε αυτού του καινοτόμου project που υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του προγράμματος “START – Create Cultural Change”, φιλοξένησαν καθ’ όλη την διάρκειά του – από τον Ιανουάριο του 2020- τις «συνταγές» αλλά και τρόπο μύησης στον κόσμο του Zero Waste, ωστόσο η συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαρία Στρούμπα και η υπεύθυνη εκπαιδευτικού υλικού κ. Σοφία Πετρίδου, με την πολύτιμη βοήθεια όσων συμμετείχαν και έγιναν τελικά “kookoonari” συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες, σε έναν “kookoonari-κο” οδηγό ώστε κάθε ένας εξ ημών να κάνει τα πρώτα του βήματα σε έναν κόσμο που παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα.

Μάλιστα θα πρέπει να υπογραμμιστεί το ότι πρόκειται για τον πρώτο οδηγό στα ελληνικά, και γενικότερα το πρώτο εγχειρίδιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, σε σχέση με το Zero Waste κίνημα, γεγονός που αν μη τι άλλο αποδεικνύει και την συνέχεια στην καινοτομία του “kookoonari” αλλά και την σπουδαιότητά του εγχειριδίου αυτού καθ’ αυτού.

Οι «kookoonari-ΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» όπως επέλεξαν να τον ονομάσουν, εμπεριέχει διάφορες συνταγές και οδηγίες που χρησιμοποιήθηκαν κατά το project “kookoonari”. Συνταγές για την δημιουργία υφασμάτινων τσαντών και θηκών, κερομάντηλων τροφίμων, εικαστικών δημιουργιών από πλαστελίνη, δαχτυλομπογιές και κόλλα, φυσικά καλλυντικά ακόμα και οικολογικά καθαριστικά, για τα ρούχα, τα πιάτα, τη μούχλα, το ψυγείο, τα τζάμια και πολλά πολλά άλλα. 

Εύκολες και χρήσιμες όπως επισημαίνουν οι «συγγραφείς» του οδηγού, συνταγές που μπορεί ο αναγνώστης/τρια να υλοποιήσει μόνος/η του, αλλά και με την παρέα ή την οικογένειά του, προσφέροντας και μία ευκαιρία δημιουργικού κοινού χρόνου, ανταλλαγής ιδεών, συνεργασίας και κοινών εμπειριών.

Με υλικά που είναι εύκολο να βρεθούν στο εμπόριο, όπως σε φαρμακεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων κ.α και αναλυτικές οδηγίες, βήμα – βήμα, και με το σχετικό φωτογραφικό υλικό, ώστε όσοι μπουν στην διαδικασία να περάσουν δημιουργικό χρόνο και να απολαύσουν τις πρώτες καθημερινές αλλαγές για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα!

Το εγχειρίδιο θα διατίθεται ηλεκτρονικά, από την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, στο kookoonari.org

Η «ταυτότητα» του εγχειριδίου

Το εγχειρίδιο με τίτλο “kookoonari-ΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ένας οδηγός με Zero Waste συνταγές“ δημιουργήθηκε από τις Μαρία Στρούμπα και Σοφία Πετρίδου και με εκδότη τον Παρατηρητή της Θράκης. Ωστόσο, όπως κάθε τι στο “kookoonari” είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, στην έκδοση αυτή συνεργάστηκαν επίσης η κ. Ιωάννα Κάζη ως προς το περιεχόμενο οδηγιών για την «κατασκευή» της πάνινης τσάντας και του πουγκιού, η κ. Μαρία Κουτρούπη για το περιεχόμενο των συνταγών οικολογικών καθαριστικών, και ο κ. Πάνος Κουτσουρίδης για το περιεχόμενο συνταγών φυσικών καλλυντικών. Το φωτογραφικό υλικό είναι των κ.κ.Δημήτρη Πολίτη, Ιωάννας Κάζη και Kristina Jalova.

Info

Site: www.kookoonari.org
Mail: [email protected]
FB: @become.kookoonari
Instagram: @kookoonari_

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.