Την πολιουχο της Αγια Παρασκευη τιμησε η Κομοτηνη

Να εμπνευστούν από το παράδειγμα της Αγίας ζήτησε από τους πιστούς ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων

Την πολιούχο της Αγία Παρασκευής γιόρτασε, λίγο διαφορετικά από άλλες χρονιές, αλλά και πάλι με επισημότητα, η Κομοτηνή, ξεκινώντας από την παραμονή, το Σάββατο, 25 Ιουλίου, όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων χοροστάτησε κατά την ακολουθία του εσπερινού, αρχικώς στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της 21ης Ταξιαρχίας και στη συνέχεια στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους, και ηγήθηκε της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας της Αγίας, συνοδευόμενος από τον Κλήρο, τις τοπικές Αρχές και συνοδεία της Στρατιωτικής Μουσικής.

«Να σταματήσουμε τη βεβήλωση και των κατ’ οίκων εκκλησιών μας»

Ο Μητροπολίτης, απευθυνόμενος στους πιστούς, ζήτησε να πάρουν παράδειγμα από το μαρτύριο της Αγίας, και μηνύματα για τη ζωή, «μηνύματα ζωής καθάριας, που θα αποτελέσουν έναυσμα στη ζωή μας και πολύτιμη παρακαταθήκη και για εμάς, αλλά και για αυτούς που έρχονται μετά από εμάς».

Αυτή τη χρονιά, τόνισε, αντιλήφθηκαν όσοι εντρύφησαν λίγο παραπάνω, την αδυναμία των ανθρώπων, αλλάζοντας τη ζωή μας, με το αίσθημα του φόβου να αποξενώνει τον ένα από τον άλλο. Αυτός ο φόβος μας επηρέασε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και μας οδήγησε να αποξενωθούμε ο ένας από τον άλλο, να κλειστούμε στον εαυτό μας, και ενώ το σπίτι και η οικογένεια θα έπρεπε να πάρει άλλη δυναμική, δυστυχώς έρχονται σωρηδόν τα διαζύγια, γιατί δεν μπορούσε ο ένας να ζήσει κοντά στον άλλο.

Αναφέρθηκε δε στο γεγονός της χρήσης της Αγίας Σοφίας ως τέμενος, δημιουργώντας αισθήματα θλίψεως, και για αυτό και αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση, με ένα κόσμιο αλλά αποφασιστικό τρόπο. «Η Αγία Σοφία και καμία εκκλησία δεν μετατρέπεται σε τζαμί, μπορεί να χρησιμοποιείται, αλλά δεν γίνεται τέμενος» ανέφερε. Όμως είδε με λύπη του πως ενώ υπήρχαν αντιδράσεις για την Αγία Σοφία, κανένας δεν αντέδρασε για τις «κατ’ οίκον εκκλησίες» τις οποίες προσβάλλουμε κάθε μέρα. «Οι σύζυγοι το στεφάνι τους, οι σχέσεις των γονέων και των παιδιών, οι εργασιακές σχέσεις, οι ανθρώπινες σχέσεις, προσβάλλονται κάθε μέρα» ανέφερε, γιατί η διάλυση μιας οικογένειας, αποτελεί τη βεβήλωση μιας άλλης εκκλησίας. «Δεν είδα τον λαό μας, που αυτές τις μέρες έγινε υπερευαίσθητος, και κατηγόρησε, και πέταξε τον λίθο του αναθέματος, σε αυτές τις περιπτώσεις της ζωής μας να σηκώνει το ανάστημα του» ανέφερε, σηκώνοντας το ανάστημα όχι με το θράσος, αλλά με την ταπείνωση τους.

«Αν θέλουμε να σταματήσουμε αυτή τη βεβήλωση των οσίων και των ιερών μας, της ζωής μας, έχουμε την ευκαιρία του μηνύματος της ζωής της δικής μας προστάτιδας και πολιούχου, της Αγίας Παρασκευής» ανέφερε. Η ζωή πολλές φορές, τόνισε, παρομοιάζεται με καράβι που έχει ως προορισμό του τη βασιλεία του Θεού, και αν δεν αντιληφθούμε πως σε αυτό το καράβι άλλος είναι ο κυβερνήτης, και παίρνουμε εμείς το τιμόνι τότε γυρνάμε γύρω από τον εαυτό μας. «Αν δεν αντιληφθούμε ότι σε αυτό το καράβι πρέπει να κάνουμε κουπί όλοι μαζί, αλλά άλλος να κρατά την πυξίδα και το τιμόνι, τότε η ζωή μας δεν θα μπορεί να έχει ποιότητα και θα γυρνάμε γύρω από τον εαυτό μας, γύρω από την αμαρτία μας, γύρω από τον εαυτό μας» ανέφερε. Και όταν αυτά τα γεγονότα είναι μακριά μας, σημείωσε, θα μπορούμε εύκολα να λέμε ό,τι θέλουμε και να γράφουμε ό,τι θέλουμε, γιατί αυτό όντως είναι εύκολο και ανέξοδο.

Πλήθος κόσμου και στη Θεία Λειτουργία

Το πρωί της Κυριακής, 26ης Ιουλίου 2020, ο Μητροπολίτης ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, πολιούχο Κομοτηνής, και κατά την ομιλία του ευχήθηκε προς τους εκκλησιαζομένους και τους εορτάζοντες.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, των Συλλόγων και Φορέων του Νομού και της πόλεως, όπως και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.