Θα μπορεσει να αξιοποιηθει το γεωθερμικο πεδιο της λιμνης Μητρικου;

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τις διερευνητικές γεωτρήσεις που θα κρίνουν τη βιωσιμότητά του

Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής, μία από τις προτεραιότητές της αποτελούσε η αξιοποίηση των ΑΠΕ, μία εκ των οποίων είναι και το γεωθερμικό πεδίο της λίμνης Μητρικού.

Οι σκέψεις για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου υπήρχαν και το προηγούμενο διάστημα, με την ΔΕΥΑΚ να έχει ολοκληρώσει την τεχνοοικονομική μελέτη για αυτό.

Να υπενθυμίσουμε πως το γεωθερμικό πεδίο στη λίμνη Μητρικού (έκτασης 7.000 στρεμμάτων βόρεια της λίμνης), είναι χαμηλής ενθαλπίας, και σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν γίνει παλιότερα από το ΙΓΜΕ, η θερμοκρασία φτάνει σχετικά χαμηλά, μέχρι τους 40 βαθμούς, (για σύγκριση, το γεωθερμικό πεδίο του Αριστηνού στην Αλεξανδρούπολη προσεγγίζει τους 90 βαθμούς).

Και παρόλο που δεν έχει τις δυνατότητες ενός πιο θερμού πεδίου, η θερμοκρασία του θεωρείται πάντως κατάλληλη για χρήση στη γεωργία, με την επόμενη φάση από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής, να απαιτεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής θερμοκρασία και η δυνατότητα αξιοποίησης.

Η διαδικασία για την δημοπράτηση αυτών των γεωτρήσεων έχει πλέον ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Υποδομών κ. Δημήτρη Καρασταύρου, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από την περίοδο που βρισκόταν στη ΔΕΥΑΚ.

Ουσιαστικά λοιπόν θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων, ώστε να κριθεί και η δυνατότητα που υπάρχει για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.

Ένα παράδειγμα αξιοποίησης για το συγκεκριμένο πεδίο είναι αυτή που έγινε στο Εράσμιο της Ξάνθης, όπου δημιουργήθηκαν θερμοκήπια για την υδροπονική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.