Σε τελική ευθεία η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

27.07.2020 08:29

Μέσω της πύλης του www.gov.gr

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Σύντομα αναμένεται να ξεικινήσει η διαδικασία για την υποβολή όλων των αιτήσεων για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του www.gov.gr.  Όλες οι κοινωνικές παροχές του ΟΠΕΚΑ θα είναι προσβάσιμες στο gov.gr., όπου οι πολίτες θα μπορούν γρήγορα, χωρίς περιττά δικαιολογητικά, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Η νέα αίτηση στο gov.gr θα αφορά τα επιδόματα:

- Επίδομα Παιδιού
- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
- Επίδομα Γέννησης του νόμου 4659 /2020
- Προνοιακά επιδόματα αναπηρίας
- Παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες
- Παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
- Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων :

  • το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες
  • η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών
  • η Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων
  • το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που του ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 116 του ν.4488/2017 (Α’ 137).
  • η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας, εγκαταβιούν στις Ιερές Μονές ή τα εξαρτήματα αυτών και δεν συνταξιοδοτούνται από Φορέα ημεδαπής, πλην ΟΠΕΚΑ, ή αλλοδαπής. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται και στους Έλληνες το γένος, κληρικούς και μοναχούς των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και μοναχούς της Ιεράς Μονής Σινά,
  • κάθε άλλη παροχή που χορηγείται σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα.

- Οικονομικές ενισχύσεις σε πρόσωπα πληγέντα από φυσικές καταστροφές.

Ο πολίτης θα μπορεί πλέον ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του, με τους κωδικούς του TAXIS. Στη συνέχεια, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με μέιλ ή sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία λαμβάνει υπόψιν της και όσους από τους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτοί θα μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα τους συνδράμουν για την υποβολή της αίτησής τους και για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την πορεία της.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine