Τελικα ωφελει το γαλα για τους ενηλικες;

Η επίσκεψη της Κλειώς

Παρ’ όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούνται κατά καιρούς από τις διάφορες εταιρείες, στην πραγματικότητα το γάλα δεν ωφελεί ούτε στο ελάχιστο τους ενήλικες, αφού η καλύτερη πηγή ασβεστίου για τα ενήλικα άτομα είναι το τυρί και το γιαούρτι. Μάλιστα, όχι μόνο το γάλα δεν προσφέρει κανένα όφελος όταν καταναλώνεται από ενήλικες, αλλά επιπλέον σε πολλούς δημιουργεί προβλήματα πέψης. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται για άλλη μια φορά στην ιστορία των γονιδίων μας.

Όταν είμαστε μωρά γεννιόμαστε με το γονίδιο της λακτάσης ενεργό, μπορούμε λοιπόν να καταναλώνουμε άφοβα το γάλα της μητέρας μας ‒ή και αγελαδινό γάλα, ανάλογα με την περίσταση. Μετά τον απογαλακτισμό όμως και τη θρέψη μας με στερεά τροφή, το γονίδιο της λακτάσης ατονεί σιγά σιγά, ενώ κατά την ενηλικίωσή μας αυτό καθίσταται τελικά ανενεργό. Έτσι εξηγείται η δυσανεξία στη λακτόζη που παρουσιάζουν πολλοί ενήλικες.

Όλοι; Όχι! Πάντα κάποιοι μπορούν να χωνέψουν το γάλα και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μετάλλαξης που χρονολογείται εδώ και 10.000 περίπου χρόνια. Η αναλογία των ανθρώπων που μπορούν να χωνέψουν το γάλα είναι περίπου 1-10% στις περισσότερες φυλές της γης, εκτός από αυτές οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση. Στις τελευταίες, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που μπορεί να καταναλώσει γάλα κυμαίνεται στο 70-90%. Πρόκειται για αυτούς που ζουν στη Σουηδία, τη Δανία, το Σουδάν, την Ιορδανία και το Αφγανιστάν. Σε αυτούς τους λαούς η δυσανεξία στο γάλα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας! Πρόκειται για άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα που τα γονίδια και η εξέλιξή μας έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο!

ΠΗΓΗ: Sang-Hee-Lee, «Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ‒ Τα χόμπιτ, ο Κινγκ Κονγκ και εμείς», Ψυχογιός, Αθήνα 2018.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.