Ανησυχει για το Τμημα Ψυχολογιας ο Δ. Χαριτου

Σύγκρουση στη Βουλή με τον Υφ Παιδείας με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Την ανησυχία του για την χωροθέτηση των νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, και ειδικότερα του υπό ίδρυση, όπως το χαρακτηρίζει, Τμήμα Ψυχολογίας, εκφράζει ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, μετά την επίκαιρη ερώτηση του για την ίδρυση και λειτουργία των 8 νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο κ. Χαρίτου θεωρεί πως οι απαντήσεις του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλη Διγαλάκη, δείχνουν ότι βρίσκεται στον «αέρα» η ώριμη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων, ενώ εμμέσως αναγνωρίστηκε από τον υφυπουργό η πριμοδότηση από το υπουργείο Παιδείας μεταφοράς του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας από την Κομοτηνή στο Διδυμότειχο.

Πιόνια τα Τμήματα των Πανεπιστημίων

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής αναφέρθηκε στην απόφαση της συγκλήτου για την ίδρυση και λειτουργία 8  νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, δυο εκ των οποίων στη πόλη της Κομοτηνής, Τμήμα Ψυχολογίας και Τμήμα Εργοθεραπείας, η οποία έγινε δεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της από την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σημείωσε δε πως αυτή είχε ωριμάσει νομοθετικά, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η ψήφιση της προφανώς γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές, και από τότε δεν έχει προχωρήσει, ενώ ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις διαδικασίες αξιολόγησης των νέων τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο κ. Χαρίτου πληροφορήθηκε, όπως δήλωσε, πως σε πρόσφατη σύσκεψη για την τύχη της Νοσηλευτικής σχολής του Διδυμοτείχου ο Υφυπουργός φάνηκε να πριμοδοτεί τη λύση ώστε το υπό ίδρυση τμήμα Ψυχολογίας αντί να λειτουργήσει στην Κομοτηνή, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, θα λειτουργήσει στο Διδυμότειχο, προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη.

Ο βουλευτής υπογράμμισε «τι είναι κ. υφυπουργέ τα πανεπιστημιακά τμήματα, πιόνια σε παιχνίδι σκακιού για να τα μετακινείτε από εδώ και από εκεί, προκειμένου να κρατάτε ισορροπίες και να εκτονώνεται εντάσεις;» θυμίζοντας πως η κυβέρνηση «καρατόμησε» σε ένα βράδυ 37 τμήματα γιατί υποτίθεται δεν πληρούσαν ακαδημαϊκά αλλά πελατειακά κριτήρια.

Ανέφερε δε πως οι φορείς και οι τοπική κοινωνία της Ροδόπης είναι ανάστατοι από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ΔΠΘ και μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η εκκολαπτόμενη αυτή άδικη απόφαση, ενώ ζήτησε αν υπάρχει και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του ΔΠΘ και την ίδρυση των 8 νέων τμημάτων.

Ο κ. Διγαλάκης στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στα έργα ΣΔΙΤ που γίνονται στο Πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζοντάς το πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή.

Ανέφερε δε πως η πρόταση στην οποία αναφέρεται ο κ. Χαρίτου κατατέθηκε το 2018, και στο μεσοδιάστημα ο τότε υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου έφερε προτάσεις για τη δημιουργία τμημάτων σε 8 πανεπιστήμια ιδρύοντας δεκάδες νέα τμήματα, κανένα από τα οποία δεν αφορούσε το ΔΠΘ.

Το ΔΠΘ, υπενθύμισε, είχε στην πρότασή του τμήμα νοσηλευτικής, που αντί να πάει στο φυσικό του χώρο, το μετέφερε στην Θεσσαλονίκη, με τα γνωστά προβλήματα, επιφυλασσόμενος να συνεχίσει στη δευτερολογία του.

Η φυσική θέση του Τμήματος Ψυχολογίας στην Κομοτηνή

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής μετά την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας ανέφερε «με την απάντησή σας έγινε ακόμη μεγαλύτερη η ανησυχία μου από πριν καταθέσω τα ερωτήματα», γιατί δεν πήρε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Θεωρεί δε πως με την απάντησή του επιβεβαίωσε εμμέσως ότι πριμοδοτεί τη μεταφορά του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας από την Κομοτηνή στο Διδυμότειχο, και κρύβεται πίσω από νέες αποφάσεις της Συγκλήτου.

«Το τμήμα Ψυχολογίας μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στη φυσική του κοίτη, στην έδρα της Σχολής Κοινωνικών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στην Κομοτηνή. Ποια τύχη μπορεί να έχει 200 χλμ μακριά στο Διδυμότειχο δίπλα στις Σχολές Γεωπονίας και Δασολογίας;».

Θεωρεί δε πως η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΔΠΘ, με τις πρυτανικές αρχές να αγκομαχούν λόγω των ελλείψεων σε εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό, και βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσουν και κυρίως να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα προγράμματα για την ανάπτυξη του Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εσωτερικών δεν εκδίδει ΦΕΚ για την προκήρυξη των θέσεων και πανεπιστήμια, όπως και το ΔΠΘ, σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους, ενώ άφησε αιχμές για την κατάργηση των προγραμματιζόμενων 7 Ινστιτούτων δίχρονης μεταλυκειακής εκπαίδευσης που θα λειτουργούσαν στο ΔΠΘ με απόφαση της Συγκλήτου.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός στη δευτερολογία του συνέχισε την αναφορά του στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου που εντάχθηκε, όπως υπενθύμισε, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο χωρίς καθηγητές, και χωρίς κανένα μέλος ΔΕΠ.

Όσο για τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, ανέφερε πως συζητήθηκαν τα θέματα της Νοσηλευτικής, τη μεταφορά της στο φυσικό της περιβάλλον στο ΔΠΘ, και σημείωσε πως έγινε αναφορά σε σκέψεις της διοίκησης του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξή του, τις οποίες θα επικαιροποιήσουν με απόφαση της Συγκλήτου, που θα ακολουθήσει την διαδικασία.

Ανέφερε δε πως σέβονται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δεν σχεδιάζει ο Υπουργός, το πανεπιστήμιο εισηγείται, η Ανεξάρτητη αρχή εκφέρει τη γνώμη της και στη συνέχεια προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.