Τα σφαλματα των Επιμηθεων

Ένα «φιλολογικό» σχόλιο για την κατάσταση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών από την Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή

Αγανακτισμένη από τα απανωτά άσχημα νέα για τις πυρκαγιές στην Κορινθία, η κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, κ. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook ένα εύστοχο “φιλολογικό” σχόλιο για να συνδέσει την υφιστάμενη δυσάρεστη κατάσταση με τον αρχαίο μύθο του δώρου της φωτιάς στους ανθρώπους από τον Προμηθέα.

Η κ. Καμπάκη επισημαίνει στο σχόλιο της ότι ενώ ο Προμηθέας ευεργέτησε πάση θυσία το “φτωχό” ανθρώπινο γένος με το θείο δώρο, τη φωτιά, για να αντισταθμίσει την ένδεια του σε φυσικά χαρίσματα, συγκριτικά με τα άλλα ζώα, εν τέλει αποδείχτηκε ότι μάλλον δεν είναι άξιο ενός τέτοιου δώρου. Διότι οι άνθρωποι ή οι απόγονοι του Επιμηθέα, χρησιμοποιούν την φωτιά για την ίδια τους την καταστροφή. Μέχρι σήμερα όπως φαίνεται, οι άνθρωποι επιβεβαιώνουμε την παραπάνω διαπίστωση.     

Αναλυτικά η ανάρτηση της κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή:

«Βλέποντας την κατάντια του ανθρώπινου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση, ο Προμηθέας αποφασίζει να του χαρίσει τη φωτιά. Έτσι, επισκεπτόμενος το εργαστήρι του θεού Ήφαιστου, τοποθετεί τη φωτιά σε ένα κούφιο βλαστό νάρθηκα και τη δίνει κρυφά στους ανθρώπους. Ως τόπος παράδοσης της φωτιάς αναφέρεται η πόλη Σικυώνα της Πελοποννήσου, της οποίας το όνομα, ειρησθω εν παρόδω, σημαίνει “αγγούρι”…

Ο Προμηθέας έμαθε τους ανθρώπους να χειρίζονται τη φωτιά, να δημιουργούν εργαλεία και τους έμαθε τις Επιστήμες (που έκλεψε από την θεά Αθηνά) και τα Γράμματα. Για να γλυτώσει την ανθρωπότητα από το μένος των θεών, την έμαθε να τους λατρεύει και να τους προσφέρει θυσίες.

Τώρα οι άνθρωποι, οι Επιμηθείς, οι απόγονοι του αδελφού του Προμηθέα Επιμηθέα την στρέφουν εναντίον του ίδιου του εαυτού τους…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.