Αυγουστιατικη πανσεληνος σε μουσεια και αρχαιολογικους χωρους της ΑΜΘ

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.

Οι εκδηλώσεις στην ΑΜΘ

Για την ΑΜΘ οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

ΕΦΑ Ροδόπης

Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας: Ανοιχτός χώρος από 20.00 έως 24.00 χωρίς εκδήλωση
Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής: Εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια κάστρο Κομοτηνής» στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό

ΕΦΑ Ξάνθης

Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από 20.00 έως 24.00

ΕΦΑ Έβρου

Κάστρο Πυθίου: Πολιτιστική εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού της Πανσελήνου 2020
Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης: Παράσταση Χορού, Μουσικής και Ποιητικού κειμένου ANAMNESIS/ ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ της χοροθεατρικής ομάδας Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

ΕΦΑ Δράμας

Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης: «Στη φέξη του φεγγαριού», Μουσική Βραδιά με έντεχνο τραγούδι ώρα έναρξης 21.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας: «Η Ελλάδα στη Φεγγαράδα» Συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ερμηνεύει η Ρία Ιωαννίδου. Επιμέλεια κειμένων και εικαστική παρέμβαση: Αθανασία Θεοδωρίδου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νικόλαος Γιαμαλής. ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
Ακρόπολη Πλατανιάς: «Αστροφυσική Παρατήρηση» Η εκδήλωση περιλαμβάνει ενημέρωση από αρχαιολόγο για τον αρχαιολογικό χώρο της Πλατανιάς καθώς και ενημέρωση από τον κ. Μιχάλη Δογραματσίδη για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο και τις αστρονομικές παρατηρήσεις μέσω των τηλεσκοπίων του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονομίας Δράμας. Δωρεάν μετακίνηση στο χώρο των εκδηλώσεων με λεωφορείο του Δήμου Παρανεστίου. ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.