«Ο Πατριαρχης Φωτιος υμνει τη Θεοτοκο» του Δημοσθενη Στρατηγοπουλου: Μια πολυτιμη συνεισφορα στον τομεα της παλαιογραφιας μολις κυκλοφορησε

Tης Άννας Παληκίδου*

Ο τομέας της Παλαιογραφίας, μία σημαντική επιστημονική πτυχή της Φιλολογίας, απαιτεί μία μακροχρόνια και επίπονη «διαπάλη» με τα γράμματα, τις γραμματοσειρές, τα σημεία στίξης, τις συντομογραφίες κ.ά., έναν συνεχή «αγώνα»  εξερεύνησης του κόσμου του συντάκτη, που θα φωτίσει τα τυπογραφικά σύμβολα και θα νοηματοδοτήσει το συγγραφικό όλον.

Ο μακροχρόνιος αυτός παλαιογραφικός μόχθος έφερε καρπούς μέσα στο 2020 για τον κ. Δημοσθένη Στρατηγόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, σε επιμέλεια του οποίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός το βιβλίο «Ο Πατριάρχης Φώτιος υμνεί τη Θεοτόκο ‒ Εισαγωγή-Κριτική έκδοση-Σχόλια» (σ. 256).

Πριν αναφερθούμε όμως στην έκδοση, αξίζει να σημειώσουμε λίγα λόγια για τον κ. Στρατηγόπουλο. Ο ίδιος σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη φιλοσοφική του ΕΚΠΑ και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, ειδικευόμενος στον τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Έπειτα από 17 χρόνια εργασίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγινε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, το οποίο και υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Το τελευταίο συγγραφικό έργο λοιπόν του κ. Δημοσθένη Στρατηγόπουλου περιλαμβάνει εννέα θεομητορικούς κανόνες και δύο στην αγία Τριάδα και τη Θεοτόκο που αποδίδονται στον Πατριάρχη Φώτιο. Περιλαμβάνει ακόμη μία εισαγωγή για τη χειρόγραφη παράδοση των κατ’ ήχον, των τριαδικών και των θεομητορικών κανόνων, όπως  και στη χειρόγραφη παράδοση του κανόνα του Φωτίου. Η εισαγωγή του βιβλίου ολοκληρώνεται με την περιγραφή των χειρογράφων και ακολουθεί η κριτική έκδοση των προαναφερθέντων κανόνων και τα σχόλια του συγγραφέα. Πολύτιμο κομμάτι της έκδοσης είναι η προσθήκη των εικόνων των χειρογράφων στο τέλος του βιβλίου.

Η συγκεκριμένη κριτική έκδοση των κανόνων από τον κ. Στρατηγόπουλο δεν ανοίγει, μόνο, τον δρόμο στη μελέτη τους από κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη. Τα κείμενα αυτά εγείρουν ποικίλα επιστημονικά ερωτήματα και γίνονται προσβάσιμα σε κάθε επιστήμονα, συνοδευόμενα από μία μεθοδική περιγραφή, παρουσίαση και αποκωδικοποίηση.

Ευχόμαστε το έργο αυτό, καλοτάξιδο να είναι, και να έχει την επιτυχία που του αξίζει λειτουργώντας, με τα άρτια μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκωδικοποίηση ενός σημαντικού σώματος κειμένων της ελληνικής μεσαιωνικής φιλολογίας, ως υγιές, επιστημονικό πρότυπο, στον τομέα της παλαιογραφίας  τόσο για τους ενδιαφερόμενους για την παλαιογραφία εν ευρεία εννοία  όσο και για τους νέους  επιστήμονες φοιτητές.

*Η Άννα  Παληκίδου είναι φιλόλογος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΤΕΦ/ΔΠΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.