Γενικες επιφυλαξεις για το εργοστασιο φυσικου αεριου στην Αλεξανδρουπολη απο το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜΘ

Όσον αφορά τη χρήση νερού από το φράγμα της Πλακιάς, τις τοπικές γεωτρήσεις, αλλά και άλλα θέματα με την μελέτη που υποβλήθηκε

Το θέμα αποσύρθηκε για να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση

Παρόλο που το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσο αφορά την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας μέσω καύσης φυσικού αερίου στην περιοχή μας, δεν είναι το μοναδικό που σχεδιάζεται στην Περιφέρεια.

Το δεύτερο νέο εργοστάσιο που σχεδιάζεται στην περιοχή, βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 662MWμε χρήση καυσίμου φυσικού αερίου της εταιρείας «DAMCO ENERGY Α.Ε.», η ΜΠΕ της οποίας υποβλήθηκε επίσης προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, και για την οποία εκφράστηκαν ενστάσεις από αρκετές πλευρές.

Όμως ενώ οι ενστάσεις στο θέμα της ΤΕΡΝΑ αφορούσαν την συγκέντρωση ΝΟ2 σε συνδυασμό με την υφιστάμενη  μονάδα της ΔΕΗ, τα ζητήματα που εγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι διαφορετικά.

Η εισήγηση των υπηρεσιών της περιφέρειας ανέφερε πως δεν δύνανται να εκφέρουν γνώμη, λόγω μιας σειράς ελλείψεων, μεταξύ των οποίων η σύμφωνη γνώμη της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, το ζήτημα των γεωτρήσεων στην περιοχή και άλλα.

Την συγκεκριμένη ουσιαστικά έλλειψη εκφοράς γνώμης για μια σειρά από ζητήματα ανέφερε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, που εισηγήθηκε το θέμα, και εξέφρασε τον προβληματισμό του στο σώμα για αυτό, καθώς και το γεγονός πως παρότι ήρθε σε επαφή με τις υπηρεσίες, δεν μπορούσαν να δώσουν άλλες κατευθύνσεις.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγας, επισήμανε πως το εργοστάσιο είναι συνδυασμένης λειτουργίας δηλαδή θα λειτουργεί κατά το ήμισυ ως θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, με πύργο ψύξης (όπως το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής) και κατά το ήμισυ με αερόψυκτους αεροστρόβιλους (όπως το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ).

Όσο αφορά το θερμοηλεκτρικό κομμάτι, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, το οποίο η μελέτη προβλέπει πως θα ληφθεί από το φράγμα της Πλακιάς, το οποίο έχει δημιουργηθεί για την ύδρευση της Αλεξανδρούπολης.

Με δεδομένο ότι η ΔΕΥΑΑ και ο Δήμος δεν έχουν δηλώσει ότι συναινούν με την λήψη νερού, οι γεωτρήσεις δεν φαίνεται να μπορούν να υποστηρίξουν τις ποσότητες που δηλώνονται στη ΜΠΕ, αλλά και δεν γίνεται αναφορά στο θέμα των αέριων ρύπων, πρότεινε να αποσυρθεί για περισσότερη διερεύνηση.

Με την πρόταση συμφώνησε και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, αναφέροντας πως θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος, για αυτό και το θέμα αποσύρθηκε για να συζητηθεί εκτενέστερα σε επόμενο συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.