EU4Health: Λιγοτερη Ευρωπη στον τομεα της Υγειας

Της Έκδοσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει για τον «λευκό καπνό» που βγήκε κατόπιν πολύμηνων διαβουλεύσεων και ενός «καυτού» λόγω αντιρρήσεων πενταημέρου, στις Βρυξέλλες, καθώς επήλθε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που «γέννησε»(;) η πανδημία του κορωνοϊού.

Και μεταξύ των διθυραμβικών σχολίων και τίτλων για την «ιστορική συμφωνία» της Ευρώπης που «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» (sic) αλλά και το πώς η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται στην πλευρά των «ευνοημένων» χωρών, υπάρχουν και τα ψιλά γράμματα τα οποία μάλλον λίγοι φαίνεται να διάβασαν, ενδεχομένως λόγω και του διάχυτου ενθουσιασμού.

Διαβάσαμε λοιπόν, σε κλίμα αισιοδοξίας και εμείς, μεταξύ άλλων για την «καρατόμηση» του προγράμματος EU4Health, που πρωτοσυστήθηκε πριν ελαχίστων ημερών, με διθυραμβικά τότε σχόλια και δηλώσεις για τον σκοπό που θα επιτελούσε που δεν ήταν άλλος από την ενίσχυση και αναβάθμιση των συστημάτων υγείας των κρατών μελών.

Μάλιστα παρουσιάστηκε ως ένα πρόγραμμα «μαμούθ», δεδομένου ότι έδινε το ποσό των 9,4 δισ. ευρώ σε χώρες μέλη της Ε.Ε. και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, καθώς και ΜΚΟ, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και «οχύρωση» αυτών, μπροστά σε ανάλογες του κορωνοϊού καταστάσεις.

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά σε προ 10 περίπου ημερών άρθρο της η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, «ο πρώτος μας στόχος του προγράμματος είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, ώστε να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας αν αντιμετωπίσουμε παρόμοια κρίση στη δημόσια υγεία στο μέλλον», μιλώντας στη συνέχεια για την εξασφάλιση που θα υπήρχε σε φάρμακα, εξοπλισμό προστασίας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ακόμα και «εφεδρικό προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης -συμπεριλαμβανομένων και ιπτάμενων γιατρών- το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσης και να παρέχει τεχνογνωσία και να είναι διαθέσιμο όπου είναι πιο αναγκαίο».

«Το EU4Health» έγραφε η ίδια «δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της κρίσης, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο. Αφορά την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, την υποστήριξη των προσπαθειών των κρατών-μελών να τα καταστήσουν πιο ανθεκτικά και πιο αποτελεσματικά, καθώς και τη δυνατότητά τους να προσφέρουν καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς σε ολόκληρη την Ε.Ε.», καθιστώντας σαφή την σημαντικότητα αλλά και την αξία του προγράμματος όχι μόνο για την ενίσχυση και την ανθεκτικότητα των ήδη υφιστάμενων συστημάτων υγείας στις χώρες της Ευρώπης αλλά και της ανάγκης αυτές να στραφούν στην καινοτομία και την έρευνα στο κομμάτι της υγείας.

Χαρακτηριστικότερος όλων άλλωστε ο τίτλος του άρθρου που δεν ήταν άλλος από το «EU4Health: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της υγείας».

Το πρόγραμμα EU4Health σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς της Συνόδου Κορυφής είναι το πρώτο «θύμα» της σχετική συμφωνίας, καθώς από τα αρχικά 9,4 δις. ευρώ περικόπηκαν τα 7,7 δις. Ευρώ εξ αυτών, αφήνοντας προϋπολογισμό της τάξεως του 1,7 δις. Ευρώ ως συνολική χρηματοδότηση από τον βασικό προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Και μέσα από το πρόγραμμα αυτό, πρώτο «θύμα» της συμφωνίας δεν είναι άλλος από τον τομέας της υγείας, τον πολύπαθο και ελλιπή σε πολλές χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πρόσφατες έρευνες το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, στη μετά κορωνοϊου εποχή, ζητούν ενίσχυση των συστημάτων υγείας- την ώρα μάλιστα που η Σύνοδος αυτή αλλά και το αποτέλεσμα της, ήτοι το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι προϊόν μιας υγειονομικής κρίσης.

Και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ερωτηθείς σχετικά με την «καρατόμηση» αυτή αλλά και συναφών προγραμμάτων, μίλησε για «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό» αλλά και απαραίτητες «παραχωρήσεις» για να επέλθει η συμφωνία, μάλλον η Ευρώπη επέλεξε τελικά να αποσύρει εαυτόν από τον τομέα της Υγείας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.