Τι θα γινει με τα κουνουπια;

Απαρατήρητα

Στον Δήμο Τοπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης διαγνώσθηκε το ένα από τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από πλευράς του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση τα δύο πρώτα κρούσματα είναι γεγονός, το ένα εκ των οποίων στην Ξάνθη και το δεύτερο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με τον ΕΟΔΥ βέβαια να συνιστά ψυχραιμία δεδομένου ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας  από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παράπονα των Ροδοπιτών και Ροδοπιτισσών για την έντονη παρουσία των κουνουπιών στην περιοχή μας αυξάνονται μέρα με τη μέρα και έχουν καταγραφεί και στον δημόσιο λόγο, ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγες και οι σχετικές διαμαρτυρίες από πλευράς των λιγοστών, και λόγω κορωνοϊου, επισκεπτών στην περιοχή μας, και δη στην παραθαλάσσια ζώνη της Ροδόπης.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό την μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για την έναρξη της διενέργειας αεροψεκασμών για τα κουνούπια στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την οποία μάλιστα είχε ερωτηθεί στην πρόσφατη επίσκεψή του, λόγω κορωνοϊού, στην περιοχή και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας.

Οι προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών από εδάφους, σε μία «βεβαρημένη» λόγω ελαφριού χειμώνα, χρονιά, όπως είχε δηλώσει και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, είναι προφανές ότι δεν στάθηκαν επαρκείς για την καταπολέμηση του προβλήματος, που βαίνει διογκούμενο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.