«Επιλεξτε τη ΣΚΑΣ του ΔΠΘ» προτρεπει τους επιτυχοντες των πανελλαδικων η Κοσμητορισσα, Πηνελοπη Καμπακη-Βουγιουκλη

«Το υψηλό επίπεδο σπουδών και προσωπικού αποτελούν εχέγγυα για άριστες σπουδές στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών»

Πλούσια η δράση της ΣΚΑΣ ΔΠΘ σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο το έτος 2019-2020

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνει η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, στα Τμήματα Ιστορίας και Εθνολογίας και Ελληνικής Φιλολογίας, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. για την επιτυχή πιστοποίησή τους από την ΕΘΑΑΕ (π. ΑΔΙΠ) με την υψηλότερη βαθμολογία: Fully Compliant και ταυτόχρονα εύχεται στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων  Χωρών, το οποίο έχει υποβάλει φάκελο πιστοποίησης, καλή επιτυχία.

Όπως υπογραμμίζει η ίδια «το υψηλό επίπεδο σπουδών και προσωπικού καθώς και οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που έχουν υιοθετηθεί από τα Τμήματα της ΣΚΑΣ κατά την εικοσαετή και πλέον λειτουργία τους αναδεικνύουν τη σημαντική θέση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών μεταξύ των Σχολών του Δ.Π.Θ. και αποτελούν εχέγγυα για άριστες σπουδές στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών».

Η κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή με αφορμή την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων δεν παραλείπει να απευθύνει μήνυμα προς το νέο-φοιτητικό πληθυσμό της περιοχής «να επιλέξει τα Τμήματα της ΣΚΑΣ για ποιοτικές σπουδές με αντίκρισμα, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή του».

Τέλος, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ εκφράζει τις βαθιές της ευχαριστίες στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Δ.Π.Θ. και την Πρόεδρό της, Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου, για την αποτελεσματική καθοδήγηση των Τμημάτων και τη βοήθεια σε αυτά κατά την υποβολή των προτάσεων πιστοποίησης και την επιτόπια επίσκεψη των αξιολογητών.

Σύντομος απολογισμός για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

Με την ευκαιρία η κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή παραθέτει και έναν σύντομο απολογισμό για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σχολιάζοντας πως «η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ ανέπτυξε πλούσια δράση ακαδημαϊκή και κοινωνική, κυρίως, δράση,  όπως άλλωστε το επιβάλλει και ο ρόλος της. Αναλυτικά:

Α. Ακαδημαϊκό –διοικητικό έργο

  1. Έγιναν οκτώ μηνιαίες συνεδριάσεις, οι μισές διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού και δυο επιτιμοποιήσεις (α)  του Ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη,  στις 15 Μαΐου 2019, και (β) της ομότιμης Καθηγήτριας του ΑΠΘ, κ. Άννας Αναστασιάδη Συμεωνίδη, στις 30 Οκτωβρίου 2019.
  2. Η κοσμητεία  παρακολουθεί από κοντά το κτίριο της ΣΚΑΣ, όπου τα έργα σταμάτησαν για κάποιο καιρό λόγω κορωνοϊού τώρα όμως συνεχίζονται και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά.
  3. Όσον αφορά το πολύ σοβαρό θέμα της ίδρυσης πειραματικού σχολείου έχω να πω ότι ήμασταν στο σημείο να της υπογραφής πειραματικού από την κεντρική διοίκηση ήδη είχαμε εντοπίσει το σχολείο που θα στεγαστεί στην Κομοτηνή με την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με τη  Β/βάθμια Εκπαίδευσης Ροδόπης, και συγκεκριμένα την  κ. Μαίρη- Μαριγούλα Κοσμίδου και τον κ. Νίκο Ανταμπούφη,  όμως  η  αλλαγή κυβέρνησης και οι διαδικασίες ορισμού  νέας κεντρικής διοίκησης  πειραματικών  και προτύπων σχολείων μας καθυστέρησε. Επιπλέον εκκρεμούσε και η ψήφιση του Νόμου περί παιδείας  η οποία μόλις   ολοκληρώθηκε. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε μέσα στα πρώτα πειραματικά σου που  θα ιδρυθούν.

Β. Κοινωνική δράση

Β1. Εκδόσεις

Η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ φέτος, συμμετέχοντας στους εορτασμούς της επετείου των εκατό χρόνων  από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, χρηματοδότησε, από τον  πενιχρό φετινό προϋπολογισμό της Κοσμητείας, την έκδοση δύο βιβλίων  που έχουν άμεση σχέση με τη Θράκη επειδή τόσο οι συγγραφείς όσο η θεματολογίας είναι από τη Θράκη.

  1. Θρακιώτκα μαϊρέματα, της πτυχιούχου του ΤΕΦ, κ. Χρυσούλας Μαμούγκα, Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, Ξάνθη 2020,
  2. Το λεξικό του Ιάσμου, του Γεωργίου Μπατζάκα, Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, Ξάνθη 2020.

Β2. Εκδηλώσεις

Ήδη  από την προηγούμενη χρονιά 2018-2019  η Κοσμητόρισσα είχε ξεκινήσει σειρά εκδηλώσεων σε δύο άξονες: α. Τα λαογραφικά της Θράκης, με θεματολογία από τον λαϊκό μας πολιτισμό,  και β. Νεότερες Θράσσες  Συγγραφείς,  όπου, όπως φαίνεται και από τον τίτλο παρουσιάζονται πρωτοεμφανιζόμενες γυναίκες συγγραφείς με καταγωγή είτε από τη Θράκη είτε με θρακιώτικη θεματολογία, ή και με τα δύο. 

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος είχε προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων  σε Ξάνθη- Κομοτηνή και Έβρο. Δυστυχώς , η βαριά σκιά του κορωνοϊού, ουσιαστικά ματαίωσε μια ολόκληρη  σειρά εκδηλώσεων από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο. Παρόλα αυτά  καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις εξής  εκδηλώσεις.

Στην Ξάνθη οι βιβλιοπαρουσιάσεις μας τέθηκαν υπό την αιγίδα των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών του Δήμου Ξάνθης και έλαβαν χώρα στην αίθουσα ‘Βιργινία Τσουδερού’ του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Τα δύο βιβλία ήταν:

  1. Το Σουφλί της πρώτης μου άνοιξης, του  Θοδωρή Μουσίκα, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, 2020   και 
  2. Θρακιώτκα Μαϊρέματα, της Χρυσούλας Μαμούγκα, έκδοση της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ, την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου.

Στην Κομοτηνή και στην Πολιτιστική Κίνηση  Ροδόπης,  σε συνεργασία με πολλούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης της Κομοτηνής, παρουσιάστηκαν τα βιβλία:

  1. ΒΙΚΤΩΡΙΑ, της Βίκης Δράκου, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου  και
  2. Το ξένο βλέμμα και  Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος, της

Ελένης Ανδρέου, την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020.

Τέλος, στην Ορεστιάδα και στο Ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ παρουσιάζεται  το βιβλίο Τα Καβαλιώτικα μικρά μου χρόνια, της Δήμητρας  Καρακατσάνη, στις 4 Ιουλίου 2020.
Δεν προλάβαμε, λόγω κορωνοϊού, να παρουσιάσουμε το βιβλίο  της Ελένης Ευφραιμίδου ΓΚΕΡΑ,  που ήταν προγραμματισμένο για τις 14 Μαρτίου και το Λεξικό του Ιδιώματος του Ιάσμου, του Γεωργίου  Μπατζάκα, έκδοση ΣΚΑΣ που ήταν προγραμματισμένο για τις 23 Μαρτίου. Τέλος,  δεν παρουσιάστηκε η δίγλωσση  ποιητική συλλογή της Nilqioun Toursen Oglou, που ήταν προγραμματισμένη κι αυτή για τον Μάρτη.

Γ.  Εορτασμός των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση/ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό

Η επιλογή μου από  την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης ως μέλους της Επιτροπής Εορτασμού των Εκατό Χρόνων από την Ενσωμάτωση της Θράκης  στον Εθνικό Κορμό ήταν  ιδιαιτέρως τιμητική και για μένα  προσωπικά  αλλά  και για τη Σχολή μας. Στο πλαίσιο αυτό  οργάνωσα συνέδριο για την Ιστορία της περιόδου  της ενσωμάτωσης της Θράκης με τίτλο «Η Θράκη στα χρόνια της ενσωμάτωσης με την Ελλάδα». Στην οργάνωση του συνεδρίου αυτού είχα  την αμέριστη βοήθεια  και συμπαράσταση από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας που απετέλεσαν και μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής. Δυστυχώς, το συνέδριο είχε προγραμματισθεί για τις 21-23 Μαΐου 2020 αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον  λόγω κορωνοϊού. 

Ελπίζουμε του χρόνου  τέτοια εποχή να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε. Επειδή η προετοιμασία για το συνέδριο  είχε ολοκληρωθεί με σκληρή δουλειά από όλους και όλες,  θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ονομαστικά τους αγαπητούς συναδέλφους του ΤΙΕ Κατερίνα Μάρκου, Ελεονώρα Ναξίδου, Ιωάννη Μπακιρτζή και Άγγελο Παλληκίδη . Χωρίς την επιστημονική  τους συμβολή και τη γενικότερη βοήθειά τους  στα οργανωτικά τίποτε δεν θα ήταν εφικτό.

Τέλος είμαι υπεύθυνη στο Συνέδριο της Διαχρονικής Μουσικής στη Θράκη από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε συνεργασία με την κ. Χριστίνα  Σιδηροπούλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και με την εξαιρετική συμβολή του αγαπητού συναδέλφου στο ΤΕΦ Αν. Καθηγητή κ. Γιώργου Τσομή, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020 όμως κι αυτό ανεβλήθη  για το 2021 μαζί με τον συνολικό εορτασμό της επετείου από την ΠΑΜΘ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.