Δ. Χαριτου: «Η ΝΔ αντι να δει το οικονομικο τσουναμι – αποτελεσμα της πανδημιας, θεωρει πως προκειται για καλοκαιρινο μπουρινι»

«Μία χώρα που βασίζεται στον τουρισμό θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει τι απαιτεί και από ποιες χώρες το απαιτεί και να αφήσει τις πύλες ανοιχτές»

Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παρέθεσε το πρωί της Παρασκευής, 17 Ιουλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου. Εκκινώντας την συζήτηση από την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και ειδικότερα της περιοχής της Θράκης, όπως αυτή διαμορφώνεται στην εποχή του κορωνοϊού και μετά την απόφαση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Κληθείς να σχολιάσει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της χώρας ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στις δυσχερείς οικονομικές προβλέψεις που μιλούν για οικονομική ύφεση άνω του 10%, υπογραμμίζοντας πως η πανδημία που έπληξε και την χώρα μας επιτάχυνε την ύφεση. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση όφειλε να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού με στοχευμένα, εμπροσθοβαρή μέτρα για να απαλυνθούν οι συνέπειες της, ωστόσο όπως τόνισε «αντί να δει το οικονομικό τσουνάμι, θεωρεί πως πρόκειται για ένα καλοκαιρινό μπουρίνι».

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη γενναίας ένεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συμβάσεων των εργαζομένων για να μη διογκωθεί η ανεργία, γεγονός το οποίο ωστόσο «απαιτεί για να επανεκκινήσει η οικονομία, που για τρεις μήνες ήταν στο ψυγείο». «Ζω τις αγωνίες του κόσμου της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που είναι αβοήθητος και ακούει για 24 δις ρευστότητας από τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά δεν νιώθει τίποτα. Ακούν για ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα με προγράμματα όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αλλά αυτό δεν αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά  αναφερόμενος και στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός στην περιοχή μας.

«Με την απόφαση για το κλείσιμο της Νυμφαίας φάνηκε η έλλειψη σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης για τον τουρισμό και το αλαλούμ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ο τουρισμός στην περιοχή μας να έχει ήδη πληγεί και φαίνεται ότι δε θα γλιτώσουμε από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης υποτίθεται ότι προετοιμάζονταν από τον Μάιο για τον τουρισμό, όμως φτάσαμε σε αυτό το ναυάγιο. Μία χώρα που βασίζεται στον τουρισμό θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει τι απαιτεί και από ποιες χώρες το απαιτεί και να αφήσει τις πύλες ανοιχτές, ώστε όλοι όσοι διαθέτουν πιστοποιητικά για Covid-19 να μπορούν να εισέρχονται στην χώρα μας, είτε οδικώς είτε αεροπορικώς» τόνισε.

«Από τη διακομματική επιτροπή του 1992 να κρατήσουμε την αναγκαιότητα αλλά όχι τα αποτελέσματα που παρήγαγε στην κοινωνία και την οικονομία»

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρίτου επεσήμανε εκ νέου την αναγκαιότητα να υπάρξουν πολιτικές στήριξης της περιοχής, η οποία όπως τόνισε δεδομένου του αδύναμου παραγωγικού της μοντέλου βασίζεται κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, για να υπενθυμίσει το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι προτεραιότητες, οι ανάγκες, οι στόχοι, οι δράσεις και συγκεκριμένες πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, υπογράμμισε πως δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση που κατέθεσε και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για την σύστασή της στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, για να υπενθυμίσει επίσης τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής το 1992 και τα ουσιαστικά αποτελέσματα αυτής. «Να κρατήσουμε από εκείνη την επιτροπή την αναγκαιότητα, αλλά όχι τα αποτελέσματα που παρήγαγε στην οικονομία και την κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «παρότι τότε διατέθηκαν τεράστιοι πόροι ελάχιστα ενισχύθηκε η παραγωγική δομή της τοπικής οικονομίας και σήμερα εξακολουθεί η Θράκη να έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ, να έχει τον πιο αδύναμο παραγωγικό ιστό, την υψηλότερη ανεργία και για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες».

«Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του αναπτυξιακού συνεδρίου της Κομοτηνής»

Σύμφωνα με τον ίδιο η ιεραρχία των ανοιχτών ζητημάτων με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η Διακομματική Επιτροπή, θα πρέπει να ξεκινά από την ανάδειξη των αναπτυξιακών ελλειμμάτων, των κοινωνικών και δημοκρατικών, «καταθέτοντας στόχους, προτεραιότητες και δράσεις για όλα τα θέματα». Άλλωστε, συνέχισε, «υπάρχει η εμπειρία του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κομοτηνή, όπου έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο τέτοιων προτεραιοτήτων και προφανώς θα ζητήσουμε να θεσμοθετηθούν οι αναγκαίοι πόροι, ώστε να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο. Οφείλουμε να ακούσουμε τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια. Οφείλουμε ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε πολιτικές στήριξης και προστασίας όλων όσων πλήττονται σήμερα από την οικονομική ύφεση και παράλληλα να ικανοποιήσουμε ώριμα αιτήματα, όπως η επαναλειτουργία της Shelman και η ίδρυση και λειτουργία των έξι νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, ώστε η συζήτηση να μην φαίνεται ότι γίνεται για τη συζήτηση».

«Θετική η εξέλιξη για το 12%, αλλά ας μην θριαμβολογεί η ΝΔ που άνοιξε την πληγή στο σώμα της επιχειρηματικότητας της περιοχής»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις γύρω από την επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12% ο βουλευτής Ροδόπης χαιρέτησε τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας πως κινείται σε θετική κατεύθυνση, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση «να μην θριαμβολογεί», καθώς όπως τόνισε «ήταν δική τους η πληγή που άνοιξε στο σώμα της επιχειρηματικότητας της περιοχής και προφανώς σήμερα προσπαθούν να την απαλύνουν εν μέρει, κάνοντας συμψηφισμό των οφειλών της Πολιτείας την περίοδο 2010-2015». «Ως γνωστό με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή καταργήθηκε ο Νόμος 1767/88 που έδινε κίνητρα επιδότησης του μισθολογικού κόστους στη Θράκη» υπενθύμισε ο ίδιος για να καταλήξει επισημαίνοντας πως « σήμερα ο μόνος υπαρκτός είναι ο Νόμος 4608/2019 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ο Νόμος αυτός αφορά παραμεθόριες περιοχές, με χαμηλό ΑΕΠ, με υψηλό δείκτη ανεργίας. Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ κρατά το Νόμο αυτόν ανενεργό. Τι σκέφτεται, θα τον ενεργοποιήσει εκδίδοντας τις υπουργικές αποφάσεις ή θα τον καταργήσει;».

«Η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας διεθνές»

«Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί είναι πρόκληση, είναι όμως ένα θέμα που οφείλει η κυβέρνηση να καταστήσει διεθνές» τόνισε ο κ. Χαρίτου ερωτηθείς επί του ζητήματος. «Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ταυτόχρονα η απόφαση αυτή είναι μία πρόκληση και απέναντι στην ορθοδοξία και τον χριστιανισμό. Είναι προφανές ότι είναι μία κλιμάκωση στην αλυσίδα των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εκ μέρους της γείτονας. Οφείλει η κυβέρνηση να κινηθεί στη κατεύθυνση ενεργοποίησης των κυρώσεων προς την Τουρκία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε κατοχυρώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υποχρεωθεί να έρθει σε διάλογο στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου» δήλωσε επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για τα εξωτερικά θέματα μέσω του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καθώς «η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση “του δεδομένου” προς τις ΗΠΑ, αλλά και η πολιτική του κατευνασμού προς τη γείτονα δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.