Η Αγκαθα Κριστι επιστρεφει απο τις εκδοσεις «Ψυχογιος»

Πάντα μαζί της ο Ηρακλής Πουαρό και η Μις Μαρπλ

Οι εκδόσες «Ψυχογιός», συνεχίζουν δυναμικά τις επανεκδόσεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων της πιο πολυδιαβασμένης παγκοσμίως συγγραφέως από το 2018 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, στο ένατο εκδοτικό πρόγραμμα του «Ψυχογιού» για το 2020, το οποίο βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τις 25 Ιουνίου, κυκλοφορούν δέκα αστυνομικά έργα της Αγκάθα Κρίστι με ναυαρχίδα το «Έγκλημα στον Νείλο» ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έγραψε ποτέ, το οποίο μεταφέρεται ξανά στον κινηματογράφο, όπως και το «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο» που κάνει πρεμιέρα στα θερινά σινεμά παράλληλα με την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου. Ιδιαιτέρως καλαίσθητες οι εκδόσεις αυτές που «φοντάρουν» πάντα πάνω σε μια μεγάλη μαύρη επιφάνεια, εντείνοντας το μυστηριώδες κλίμα, μας θυμίζουν την διαχρονικότητα και την επιστροφή μεγάλων συγγραφέων, καθώς η γραφή τους περιφέρεται αέναη μέσα στους χρόνους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντός μας.

Το μυστήριο και το έγκλημα σε πρώτο πλάνο

Οι αναγνώστες ερχόμαστε αντιμέτωποι με εξιχνιάσεις μυστηρίων, με δολοφονίες και ανθρωποκτονίες, με ιστορίες που ψάχνουν την λύση τους από του ίδιους τους ήρωες αλλά κι από μας τους ίδιους που γινόμαστε συλλέκτες στοιχείων. Για παράδειγμα, στο «Έγκλημα στον Νείλο», ένα εξωτικό μυθιστόρημα, η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της κρουαζιέρας στον Νείλο καταστρέφεται με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο όταν η Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται πυροβολημένη στο κεφάλι. Μια νέα και όμορφη κοπέλα που φαίνεται να έχει τα πάντα –ώσπου χάνει τη ζωή της.

«Στο Έγκλημα κάτω από τον ήλιο», η Αρλίνα που συνήθιζε να απολαμβάνει τον ήλιο και τα φλερτ, κείτεται σταγγαλισμένη με αποτέλεσμα αυτό που μοιάζει με έγκλημα πάθους να είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ πιο ειδεχθής και καλά μελετημένος φόνος. Σε παρόμοιο κλίμα, στον «Σιωπηλό μάρτυρα» η πλοκή ξεκινά όταν μια ηλικιωμένη γεροντοκόρη βρίσκεται δηλητηριασμένη μέσα στο σπίτι της στην εξοχή, και με την βοήθεια του Ηρακλή Πουαρό οδηγούμαστε στην αλήθεια, έστω και μετά τον θάνατό της.

«Το μυστήριο του Λίστερντεϊλ» περιλαμβάνει δώδεκα ιστορίες μυστηρίου, δώδεκα αινίγματα για δυνατούς λύτες με την υπογραφή της βασίλισσας του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ένας λόρδος εξαφανίζεται, μια αλλόκοτη δολοφονία όπου αναζητείται ο ένοχος, μια πανούργα γυναίκα, ένα κολιέ κρυμμένο σ’ ένα καλάθι κεράσια, μια σοπράνο που μισεί θανάσιμα ένα βαρύτονο, είναι μόνο κάποιες ιστορίες που αναζητούν την λύση τους.

 

Άραγε, όμως, τα μυστήρια θα λυθούν; Σίγουρα η κάθε ανάγνωση είναι προσωπική, αλλά το βιβλίο έχει ήδη λάβει την θέση που του αρμόζει, με την συγγραφέα να έχει πλάσει ήρωες αθάνατους, κατά την φθορά του ανθρώπου με το πέρασμα του χρόνου.

Η βασίλισσα του εγκλήματος Αγκάθα Κρίστι

Γεννήθηκε στο Torquay του Ντέβον της Αγγλίας με το όνομα Agatha Mary 

Clarissa Miller. Ο πατέρας της, Frederick Alvah Miller, ήταν ένας επιτυχημένος αμερικανός χρηματιστής και η μητέρα της, Clarissa Margaret Boehmer, κόρη αξιωματικού του βρετανικού στρατού. To 1914 παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, αλλά ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος και τελικά χώρισαν το 1928. Είχε μεσολαβήσει μια σοβαρή κρίση κατάθλιψης της Άγκαθα, όταν έμαθε ότι ο άντρας της την απατούσε, αλλά και η έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος, «Το μυστήριο στο Στάιλς» («The Mysterious Affair at Styles»), το 1920.

«Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορούν να σου τύχουν είναι να έχεις χαρούμενα κι ευτυχισμένα παιδικά χρόνια», λέει, αρχίζοντας τα απομνημονεύματα της που ξεκίνησε να γράφει το 1950 και τα ολοκλήρωσε δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Έγραψε πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα που μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα, 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες . Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό, τον μικρόσωμο, πανέξυπνο ντετέκτιβ. Ο Πουαρό, η Μις Μαρπλ και οι άλλοι ήρωές της έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα βασισμένα στα βιβλία της. Η Άγκαθα Κρίστι συμμετείχε επίσης σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές που διοργάνωσε ο δεύτερος, κατά δεκατέσσερα χρόνια νεώτερός της σύζυγος, ο επιφανής αρχαιολόγος Sir Max Mallowan, στη Μέση Ανατολή. Το 1971 τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame Commander of the British Empire, DBE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.