Πληρως ανακαινισμενη θα γιορτασει η Αγια Παρασκευη

Έτοιμο θα είναι για τη γιορτή της Πολιούχου της Κομοτηνής το παρεκκλήσι

Με έμπνευση από τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους η νέα εμφάνιση του ναού

 

Τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Κομοτηνή, επιθεώρησε τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

 

Αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την πλήρη ανακατασκευή του, ώστε το παρεκκλήσι να είναι έτοιμο για τη γιορτή της πολιούχου της Κομοτηνής στις 26 Ιουλίου.

 

Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που πήρε σχεδόν 4 χρόνια, με τις εργασίες να γίνονται κατά διαστήματα και τον ναό να έχει πλέον μια εντελώς διαφορετική μορφή και εμφάνιση.

 

Οι εργασίες συντήρησης και επισκευής του ναού κρίνονταν απολύτως απαραίτητες, μιας και το νερό από τις βροχές πλέον είχε εισχωρήσει στους τείχους, ενώ και εξωτερικά άλλαξε ριζικά η όψη του, τόσο με προσθήκες όσο και με την εξωτερική επικάλυψη με πέτρα, τούβλο και μάρμαρο.

 

 

Παρεμβάσεις στεγανοποίησης και καλλωπισμού

 

Ο ναός ολοκληρώνεται μετά από 4 χρόνια εργασιών, και χρειάστηκε σημαντική παρέμβαση γιατί είχε πολλά προβλήματα, σημείωσε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

 

Και αυτό γιατί έπαιρνε νερό από αρκετά σημεία, από την σύνδεση του παλιού κτιρίου με το νεότερο, καθώς και τη στέγη, η οποία δεν είχε κεραμίδια.

 

Για αυτό και πρώτο μέλημα ήταν να αποκατασταθούν οι ζημιές και να προστατευτεί από την υγρασία, και στη συνέχεια να καλλωπίσουν το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που αποτελεί μια αγαπημένη γωνιά των Κομοτηναίων και ως πολιούχος, πρέπει να έχει μια καλύτερη εικόνα.

 

 

«Μέχρι της Αγίας Παρασκευής θα έχει μπει και η τελευταία πέτρα, έχει γίνει μια παραδοσιακή δουλειά, όπως έχτιζαν οι βυζαντινοί τις εκκλησιές τους, με πέτρα, τούβλο και μάρμαρο», σημείωσε, ενώ αντί για σοβά έχει το «κουρασάνι», όπως είχαν και εκείνοι οι ναοί.

 

Επίσης ο παλιός σταυρός της Βυζαντινής Εκκλησίας, ο οποίος βρισκόταν στο έδαφος, τοποθετήθηκε επάνω στο ναό, ώστε να δείχνει τη συνέχεια του ναού στο χρόνο.

 

«Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι καλύτερο προς δόξαν Θεού και της Αγίας, αλλά και τον ευπρεπισμό των μνημείων της πόλης αλλά και όλης της Ροδόπης» ανέφερε.

 

 

Μάστορες με εμπειρία γενεών

 

Υπεύθυνος για την νέα εμφάνιση της Αγίας Παρασκευής είναι ο κ. Θανάσης Λυρτζής, από την Χαλκιδική, ο οποίος έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του και τον θείο του, τη συνεχίζει μέχρι σήμερα και έχει μάλιστα διασφαλίσει και το μέλλον της, μιας και μαζί με αυτόν ασχολούνται οι γιοί, του, Νικόλας και Άγγελος.

 

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε πιο όμορφο, όπως στα παλιότερα χρόνια αλλά και στο Άγιο Όρος, όπου έχουμε δουλέψει πολύ καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Έτσι χρησιμοποιούν υλικά όπως πέτρα τούβλο αλλά και το «κουρασάνι», ειδικό κονίαμα στο οποίο έχει τοποθετηθεί κεραμίδι, το οποίο χρησιμοποιούνταν και στους αρχαίους χρόνους, αλλά και στις Βυζαντινές εκκλησίες. Φυσικά μεγάλη σημασία έχει η τεχνική, με τον ναό να γίνεται και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες του Μητροπολίτη.

 

 

Το ενδιαφέρον να διακοσμηθούν με αυτό τον τρόπο οι εκκλησίες είναι σημαντικό, ανέφερε ο κ. Λυρτζής, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ γίνονται πολλές εργασίες τόσο στην Ξάνθη όσο και στη Ροδόπη.

 

«Κάνουμε τις τελευταίες εργασίες και θα έχει αποπερατωθεί ο ναός μέχρι την γιορτή της Αγίας Παρασκευής» ανέφερε.

 

Αυτές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των τελευταίων παραθύρων, καθώς και την ολοκλήρωση της μαρμάρωσης στην είσοδο του ναού, όπου έχει δημιουργηθεί και ράμπα για τα ΑμεΑ.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.