Μονο για τα ετη 2010-15 θα αποδοθει το 12%

Η τροπολογία που κατατέθηκε, καταργεί αναδρομικά την καταβολή του 12% από το 2016 και μετά

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων η παραίτηση από ένδικα μέσα

 

Την αναδρομική κατάργηση του άρθ. 21 του ν. 1767/1988 που προβλέπει την δυνατότητα επιδότησης του 12%, από 1/1/2016, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Βουλή.

 

Έτσι ο οικονομικές αξιώσεις των δικαιούχων που θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου, θα αφορούν τα έτη 2010-2015.

 

Να θυμίσουμε ότι το επίμαχο άρθ. 21 του ν. 1767/1988 (Α' 63) προέβλεπε επιδότηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Με υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση του εν λόγω νόμου, η σχετική παροχή ορίστηκε ως ποσοστό του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

 

Οι προαναφερθείσες υπουργικές αποφάσεις καταργήθηκαν με την υπ' αρ. 13311/273/21.3.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β'997) και συνεπώς το ανωτέρω άρθρο έχει ουσιαστικά παύσει να εφαρμόζεται.

 

Στη συνέχεια, με την υπ' αρ. 305/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (Δ' Τμήμα), ακυρώθηκε η υπ' αρ. 13311/273/21.03.2016 κοινή υπουργική απόφαση. Επιπλέον, το δικαστήριο δέχτηκε ότι η κανονιστικώς δρώσα δημόσια διοίκηση, μπορεί να μεταβάλει το ύψος και τον τρόπο παροχής της επιδότησης, δεν μπορεί όμως να την καταργήσει είτε ρητά είτε εν τοις πράγμασι, καθιστώντας τη διάταξη ανενεργή, παρά μόνο με την κατάργηση του άρθρου με διάταξη τυπικού νόμου.

 

Η ρύθμιση της τροπολογίας, σύμφωνα με την αιτιολογική της έκθεση, καταργεί αναδρομικά το άρθ. 21 του ν. 1767/1988 από 1ης Ιανουάριου του έτους 2016 και παράλληλα αντιμετωπίζει το ζήτημα των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων των δικαιούχων έως 31.12.2015, οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα 2010-2015, μέσω της διενέργειας συμψηφισμού με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και λοιπά).

 

Να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων, όσων εκ των δικαιούχων έχουν ασκήσει ένδικο βοήθημα ή μέσο για τη διεκδίκηση των ποσών αυτών, είναι η προηγούμενη παραίτησή τους από αυτό.

 

Για τον καθορισμό, την εφαρμογή και την αναγκαία εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων του συμψηφισμού και του είδους των απαιτήσεων των δικαιούχων που ανάγονται σε παρελθόντα έτη, ήτοι από 2010 έως 2015, με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου, καθώς και για κάθε άλλο ειδικότερο διαδικαστικό ζήτημα, παρέχεται εξουσιοδότηση ώστε να ρυθμιστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

 

Αρχική ικανοποίηση για το 12% από τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ

 

Την ικανοποίησή τους για την επίλυση του θέματος του 12% εξέφρασαν με δελτίο τύπου τους οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ.

 

Όπως τονίζουν, για χρονικό διάστημα 10 ετών με επιστολές, παρεμβάσεις, συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αγωνίστηκαν για να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων της περιοχής μας, μετά την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού́ κόστους 12% και 4% αντίστοιχα.

 

Σημειώνουν δε πως οι ανεξόφλητες επί δεκαετία επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, δημιουργήσαν τεράστια οικονομικά́ προβλήματα και στοίχισαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

 

Μετά την εξέλιξη αυτή και την απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει ένα χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα των επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών της χωράς, αισθάνονται δικαιωμένοι, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί αποδέχθηκαν τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, όπως αυτές διατυπώνονταν όλο αυτό́ το χρονικό́ διάστημα.

 

Θεωρούν δε πως σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων δίνει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας και περαιτέρω διασφαλίζει πολύτιμες θέσεις εργασίας, και δείχνει πως η Πολιτεία κατάλαβε τον καθημερινό αγώνα που δίνει η ραχοκοκαλιά́ της εθνικής οικονομίας, οι ακριτικές επιχειρήσεις μας και στηρίζει εμπράκτως τη βιωσιμότητά τους.

 

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ευχαριστεί δημοσία τον Πρωθυπουργό́ Κυριακό Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναρμοδίους υπουργούς και αναμένουν την άμεση εφαρμογή́ της προτεινόμενης διάταξης.

 

Ευχαριστήριο από τους εμπορικούς φορείς της Ροδόπης για το 12%

 

Ευχαριστήριο για την επίλυση του θέματος του 12% εξέδωσαν οικονομικοί και εμπορικοί φορείς της Ροδόπης, το οποίο υπογράφουν Για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης ο Πρόεδρος Αγγελίδης Νικόλαος, για το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης ο Πρόεδρος Γραβάνης Αντώνιος, Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης ο Πρόεδρος

Φραντζής Ιάκωβος, Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής η Πρόεδρος Κωνσταντινίδου Κυριακούλα, Για την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης ο Πρόεδρος Βαφειάδης Ανέστης.

 

Το ευχαριστήριο έχει ως εξής:

 

«Κατατέθηκε χθες 10/7/2020 στη Βουλή υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίλυση του θέματος της επιδότησης του μισθολογικού κόστους (12%) των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Θράκης.  Μετά από πολύμηνους αγώνες των Επιμελητηρίων και των λοιπών παραγωγικών φορέων της περιοχής επιτέλους δικαιώνεται η προσπάθεια αυτή και διαφαίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη τούτη την κρίσιμη στιγμή.

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναρμόδιους Υπουργούς και κυρίως τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις επίμονες προσπάθειές του, καθώς και όσους συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό με τις επερωτήσεις τους, όπως τους κ. Βουλευτές Δημήτρη Καιρίδη και Ιλχάν Αχμέτ».

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.