Διαρκης η μεριμνα για την αντιπυρικη θωρακιση του δημου Κομοτηνης

Οι ενέργειες του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται το τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής για την προστασία των δασικών εκτάσεων προϊούσης της αντιπυρικής περιόδου.
 
Οι δασικές πυρκαγιές, άλλωστε, πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους πολίτες και τις περιουσίες τους, όπως προσφάτως απέδειξε το παράδειγμα του περιαστικού δάσους των Σαπών, που ευτυχώς είχε αίσια έκβαση.
 
Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Κομοτηνής λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου αντιμετώπισης τους.
 
Πιο συγκεκριμένα πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου πραγματοποιούνται καθαρισμοί της εύφλεκτης μάζας (ξερά χόρτα, ξηρά κλαδιά, σκουπίδια κλπ) σε οδούς, κοινόχρηστους και μη χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές (Δάσος Νυμφαίας) και περιαστικά δασύλλια (Θρυλορίου, Φαναρίου, Μέσης,  κλπ).
 

Επίσης με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιείται βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας ενώ δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες πέριξ των ακάλυπτων εκτάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα δάση. Κι ακόμη εγκαθίστανται νέα και συντηρούνται τα υπάρχοντα πυροσβεστικά υδροστόμια από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε σημεία ανεξέλεγκτης ρίψης αποβλήτων κοντά στις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου μας για την προστασία του περιβάλλοντος της άγριας χλωρίδας και πανίδας (Ξηρολίμνη, Αλυκή, Πτελέα, Ισμαρίδα κλπ).
 
Ταυτόχρονα, το προσωπικό και τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή, ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής.
 
Πλέον των παραπάνω, που πραγματοποιούνται παγίως πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ο δήμος φέτος ενισχύει την αντιπυρική θωράκιση με δύο προσθήκες. Η πρώτη είναι η τοποθέτηση δεξαμενής νερού σε σημείο που υπέδειξε η πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή Μύτικα για την παροχή νερού σε πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς και η δεύτερη είναι η επάνδρωση με εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αλλά και υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας των νεοαποκτηθέντων 4Χ4 ημιφορτηγών πυροσβεστικών οχημάτων που προμηθεύτηκε ο δήμος, με σκοπό την πραγματοποίηση περιπολιών κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.


 
Πέρα όμως από τις ενέργειες του Δήμου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, κ. Θέμη Τζενερίδη, σημαντικό ρόλο στην αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών έχουν και οι πολίτες. «Οι δημότες μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.» εξήγησε ο ίδιος για να προσθέσει πως «επίσης θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να διεξάγουν ανά πάσα στιγμή τόσο μικρής κλίμακας (π.χ. περιορισμένη τοπική) όσο και μεγάλες (π.χ. εκτεταμένες τοπικές, περιφερειακές, κρατικές) εκκενώσεις τόσο από γνωστές περιοχές κινδύνου όσο και από άγνωστες τοποθεσίες λόγω πυρκαγιάς».

Σε όσους θέλουν να λάβουν περισσότερες οδηγίες αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς ο κ. Τζενετίδης παρέπεμψε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies και στην ιστοσελίδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής http://cpdimoskomotinis.weebly.com/.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.