Μισο… το 12%

Της Έκδοσης

Με χαρές και πανηγύρια υποδέχθηκαν πολλοί στη Θράκη την ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών για το 12%, με πολλούς να θεωρούν πως αυτό αποκαθίσταται.

 

Όμως όπως κάθε θαύμα σε αυτή τη χώρα διαρκεί τρείς μέρες, τα μεταφορικά, όπως και τα κανονικά, πανηγύρια κόπηκαν την Δευτέρα, όταν πολλοί από τους φορείς πήραν στα χέρια τους το κείμενο της τροπολογίας, όταν και ανακάλυψαν πως το 12% όχι μόνο καταργείται εκ νέου, αλλά καταργείται και αναδρομικά, από 1/1/2016.

 

Έτσι τα μόνα ποσά που μπορούν να διεκδικηθούν είναι των ετών 2010-15, και αυτά μόνο αν παραιτηθούν οι δικαιούχοι οποιασδήποτε δικαστικής διεκδίκησης.

 

Αυτό προκάλεσε ήδη την αντίδραση των επιμελητηρίων, και αναμένονται και άλλες, οπότε το θέμα δεν βλέπουμε να ολοκληρώνεται σύντομα, και μάλλον να καταλήγει, όπως η  αρχική απόφαση κατάργησης, πάλι στα δικαστήρια.

 

Το ζήτημα όμως είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και τις νέες που μπορεί να θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή.

 

Ας μην ξεχνάμε πως το 12% θεσμοθετήθηκε ως εργαλείο στήριξης της Θράκης, ώστε να ωθήσει σε αυτή επιχειρήσεις οι οποίες διαφορετικά θα προτιμούσαν πιο κεντρικές περιοχές της χώρας.

 

Γιατί μπορεί εμείς να θεωρούμε ότι είναι ακόμα απαραίτητη, αλλά αν ενθυμούμαστε καλά, όταν είχε καταργηθεί, είχε διατυπωθεί η άποψη, από την τότε κυβερνητική πλευρά τουλάχιστον, ότι ουσιαστικά δεν είναι πλέον χρήσιμη.

 

Όλα αυτά όμως και τα ζητήματα πολιτικής, δεν ασχολούνται με τον, όπως λένε οι αγγλοσάξονες, ελέφαντα στο δωμάτιο: Μπορούν αυτά τα χρήματα να δοθούν, έστω και με τη μορφή συμψηφισμού των απαιτήσεων, στις επιχειρήσεις, ή θα έχουμε πάλι το πρόβλημα με το ενωσιακό δίκαιο, για το οποίο κόπηκε αρχικά η καταβολή του 12%;

 

Αν λοιπόν συνεχίζει να θεωρείται μη συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο η καταβολή του 12%, τότε το πρόβλημα δεν έχει σταματήσει με την κατάργηση της απόφασης Σταθάκη.

 

Αν όμως έχει βρεθεί φόρμουλα ώστε να είναι συμβατή, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην δοθεί και μέχρι το 2020, αλλά και πέρα από αυτό.

 

Ήδη τα επιμελητήρια της Περιφέρειάς μας, στην πρώτη τους αντίδραση, μιλούν για δικαστική διεκδίκηση της επιδότησης του 12% μέχρι και το 2020, ενώ φαίνεται ότι στο ζήτημα θα υπάρξουν τόσο οικονομικές, όσο και δικαστικές εμπλοκές.

 

Στο μεταξύ όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μένουν εδώ και 10 χρόνια στον αέρα, πέρα του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δικαιούνταν αυτά τα χρήματα, αλλά πλέον δεν υπάρχουν, λόγω της κρίσης.

 

Γιατί αυτό χρειάζεται η Θράκη, όχι θεωρίες, ασκήσεις επί χάρτου ή καθησυχαστικά μηνύματα, αλλά σοβαρές προτάσεις, επάνω στις οποίες θα μπορούμε να συζητήσουμε.

 

ΥΓ: Να θυμίσουμε πάντως πως το 2016, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε φορείς κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, είχε ουσιαστικά προειδοποιήσει για το 12%:

 

«Δε θα ακούσετε από εμάς υποσχέσεις που δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας, δεν θα σας πω σήμερα ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το καθεστώς της επιδότησης εργασίας διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε» είχε πει τότε.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.