Ευρωβουλευτες ΣΥΡΙΖΑ: Κατεπειγουσα ερωτηση στην Κομισιον για την Αγια Σοφια

Ρωτούν για την θέση της απέναντι σε μια χώρα που εγείρει την θρησκευτική επιθετικότητα

Με κατεπείγουσα κοινή ερώτησή τους που κατέθεσαν  οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με  πρωτοβουλία του κ. Αλέξη Γεωργούλη, ζητούν από την Ευρωπαική Επιτροπή την αποτροπή της απόφασης του Ανώτατου  Δικαστήριου  Τουρκίας που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, μετατρέποντας σε τζάμι την Αγία Σοφία, ένα μνημείο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές  Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

«Η κίνηση αυτή όμως εκτός από μια απαράδεκτη πρακτική που ήδη έχει καταδικάσει η ίδια η UNESCO και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Josep Borrell, αποτελεί και απόφαση με μια βαθιά πολιτική σημασία. Το γεγονός αυτό και μια σειρά άλλων αποδεικνύουν τη σταθερή ισλαμοποίηση που το κόμμα του κ. Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά προσπαθεί να επιβάλει καταργώντας το κοσμικό κράτος  της Τουρκίας που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο αυτής της μονομερούς πράξης που εγείρει την θρησκευτική επιθετικότητα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Κομισιόν τι θέση θα πάρει για μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, που αγνοεί την πολιτισμική πολυμορφία και τις ευαισθησίες όλων των τμημάτων του πληθυσμού της.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Αγία Σοφία, ένα σύμβολο του διαθρησκευτικού διαλόγου τρέπεται βάναυσα σε τζαμί. Αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 19851 ως αριστούργημα αρχιτεκτονικής ομορφιάς ενδεικτικό της αλληλεπίδρασης Ευρώπης και Ασίας μέσα στους αιώνες και προστατεύεται από την UNESCO και κατόπιν συγκατάθεσης της Τουρκίας. Εκτός από την άνευ προηγουμένου αλλοίωση που θα υποστεί ένα οικοδόμημα που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη για περίπου 1500 χρόνια, η ενέργεια αυτή θα επιφέρει τη διεθνή ευθύνη της Τουρκίας που θα παραβιάσει τις Συνθήκες της UNESCO όπως αυτές κυρώθηκαν από την ίδια στις 16 Μαρτίου 19833. Η κίνηση αυτή όμως εκτός από μια απαράδεκτη πρακτική που ήδη έχει καταδικάσει η ίδια η UNESCO και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Josep Borrell, αποτελεί και κίνηση με μια βαθιά πολιτική σημασία. Το γεγονός αυτό και μια σειρά άλλων αποδεικνύουν τη σταθερή ισλαμοποίηση που το κόμμα του κ Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά προσπαθεί να επιβάλει καταργώντας το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατουρκ. 

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να αποτρέψει την απαράδεκτη αυτή απόφαση και πως θα διασφαλίσει  τη διαφύλαξη  και μια ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση του μνημείου;
  2. Δεδομένου ότι ο ναός είναι μουσείο θεωρεί η Επιτροπή ότι μια παρόμοια ενέργεια θα καλλιεργήσει το θρησκευτικό μίσος και τη μισαλλοδοξία; Και αρμόζει σε μια υποψήφια χώρα που πρέπει να σέβεται την πολιτισμική πολυμορφία και τις ευαισθησίες όλων των τμημάτων του πληθυσμού της μια τέτοια ενέργεια;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.